Wypiór to historia o parze znerwicowanych, wielkomiejskich trzydziestolatków, którym sypie się związek. Opowiedziana z humorem i epickim realizmem, jest zarazem opowieścią niesamowitą, gdyż jedną z głównych ról gra tu przeistoczony w wampira Adam Mickiewicz.
Data wydania: 2021-09-29
Jestem zachwycona!!! Cóż to za pomysł wspaniały. Mickiewicz wampirem. Mickiewicz w naszym XXI wieku. I ma nawet swój nick w mediach społecznościowych - @adam1798 - ogląda seriale i broni Lewandowskiego przed hejterami. Pełne humoru, barwne, napisane trzynastozgłoskowcem odbrązowienie wieszcza. Wrzucony w nasz czas jest pełen niepokoju, że "ciężko lewicy dojść do władzy". Ja też się tym martwię. To cudowne dzieło na pohybel wszystkim malowanym patriotom, ględzącym o Chrystusie Narodów i chcących zawracać historię albo ją powtarzać. To tak, jakby ten polski romantyzm, wykorzystywany teraz haniebnie, wysysał z nas nadzieję, aktywność, patrzenie w przyszłość a nie w przeszłość jak wampir. Spoza spiżu i nadętych autorytetów ukazuje nam się po prostu człowiek - pełen poczucia winy i zadziwienia. Cudowna literacka forma.
Jan Kochanowski kibicuje polskiej reprezentacji.Juliusz Słowacki snuje się po centrum handlowym.Wisława Szymborska pisze status na facebooka.Sylvia Plath...
Powieściowy debiut twórcy Nowych wierszy sławnych poetów. Brawurowa, przenikliwa, ironiczna książka. Marta - matka i Justyna - córka...
Przeczytane:2024-09-22,
A jakbym powiedziała Wam, że Adam Mickiewicz siedzi w mojej szafie ?
Otrzymałam niekonwencjonalną książkę! „Wypiór” Grzegorza Uzdańskiego to pozycja zupełnie nieszablonowa, zarówno pod względem stylu literackiego, jak i samej historii.
Mogłoby się wydawać, że historia będzie dotyczyła dwojga trzydziestolatków, którzy nie mogą się ze sobą porozumieć pomimo wspólnego mieszkania i starają się odnieść sukces w karierze zawodowej.
Faktycznie, w większości opowiadania poznajemy ich losy, aczkolwiek w ich historię wplątany jest… wampir- Adam Mickiewicz! I to powoduje, że opowieść staje się niepowtarzalna. Główny bohater – wypiór – wtrąca swoje przemyślenia filozoficzne, nawiązując do swoich czasów – romantyzmu. Co jest naszą schedą, a czego już nie tolerujemy w dzisiejszym świecie ?
Nie bójcie się, ponieważ kontekst filozoficzny, występuje w codziennym funkcjonowaniu bohaterów, a Autor dorzucił dużą dawkę humoru – także nie będziecie się nudzić, a myślę że nawet dobrze bawić 🙂
To za co chciałabym wyróżnić jeszcze Autora, to styl opowiadania – zapisanego częściowo wierszem, ja i prozą. Znajdziemy tu również trzynastozgłoskowiec, niczym „Pan Tadeusz” „Sonety Krymskie” „Reduta Ordona” – oczywiście Adama Mickiewicza 🙂
Jeśli lubicie oryginalne utwory to serdecznie polecam ! 🙃