Wypiór to historia o parze znerwicowanych, wielkomiejskich trzydziestolatków, którym sypie się związek. Opowiedziana z humorem i epickim realizmem, jest zarazem opowieścią niesamowitą, gdyż jedną z głównych ról gra tu przeistoczony w wampira Adam Mickiewicz.
Data wydania: 2021-09-29
Jestem zachwycona!!! Cóż to za pomysł wspaniały. Mickiewicz wampirem. Mickiewicz w naszym XXI wieku. I ma nawet swój nick w mediach społecznościowych - @adam1798 - ogląda seriale i broni Lewandowskiego przed hejterami. Pełne humoru, barwne, napisane trzynastozgłoskowcem odbrązowienie wieszcza. Wrzucony w nasz czas jest pełen niepokoju, że "ciężko lewicy dojść do władzy". Ja też się tym martwię. To cudowne dzieło na pohybel wszystkim malowanym patriotom, ględzącym o Chrystusie Narodów i chcących zawracać historię albo ją powtarzać. To tak, jakby ten polski romantyzm, wykorzystywany teraz haniebnie, wysysał z nas nadzieję, aktywność, patrzenie w przyszłość a nie w przeszłość jak wampir. Spoza spiżu i nadętych autorytetów ukazuje nam się po prostu człowiek - pełen poczucia winy i zadziwienia. Cudowna literacka forma.
Jadzia jest osiemdziesięcioletnią pensjonariuszką domu opieki. W miejscu, w którym rytm strzępków życia wyznaczają jedynie posiłki, obchody personelu...
Jan Kochanowski kibicuje polskiej reprezentacji.Juliusz Słowacki snuje się po centrum handlowym.Wisława Szymborska pisze status na facebooka.Sylvia Plath...
Przeczytane:2024-09-22,
A jakbym powiedziała Wam, że Adam Mickiewicz siedzi w mojej szafie ?
Otrzymałam niekonwencjonalną książkę! „Wypiór” Grzegorza Uzdańskiego to pozycja zupełnie nieszablonowa, zarówno pod względem stylu literackiego, jak i samej historii.
Mogłoby się wydawać, że historia będzie dotyczyła dwojga trzydziestolatków, którzy nie mogą się ze sobą porozumieć pomimo wspólnego mieszkania i starają się odnieść sukces w karierze zawodowej.
Faktycznie, w większości opowiadania poznajemy ich losy, aczkolwiek w ich historię wplątany jest… wampir- Adam Mickiewicz! I to powoduje, że opowieść staje się niepowtarzalna. Główny bohater – wypiór – wtrąca swoje przemyślenia filozoficzne, nawiązując do swoich czasów – romantyzmu. Co jest naszą schedą, a czego już nie tolerujemy w dzisiejszym świecie ?
Nie bójcie się, ponieważ kontekst filozoficzny, występuje w codziennym funkcjonowaniu bohaterów, a Autor dorzucił dużą dawkę humoru – także nie będziecie się nudzić, a myślę że nawet dobrze bawić 🙂
To za co chciałabym wyróżnić jeszcze Autora, to styl opowiadania – zapisanego częściowo wierszem, ja i prozą. Znajdziemy tu również trzynastozgłoskowiec, niczym „Pan Tadeusz” „Sonety Krymskie” „Reduta Ordona” – oczywiście Adama Mickiewicza 🙂
Jeśli lubicie oryginalne utwory to serdecznie polecam ! 🙃