Wybrałam Allaha. Polki, które przeszły na Islam

Co skłania Polki do przejścia na islam? Jakie korzyści odnajdują w religii, która według stereotypów ogranicza wolność kobiet, podporządkowując je mężczyznom i ich rodzinom? Jak wygląda codzienność, gdy wiara wymaga modlitw w ukryciu i tłumaczenia się z noszenia hidżabu?

Danuta Awolusi przez dwa lata zgłębiała życie polskich kobiet, które przyjęły islam. Spotykała się z nimi zarówno w meczetach, jak i w neutralnych miejscach, uczestniczyła w ich praktykach religijnych i wysłuchiwała opowieści o trudnych decyzjach oraz przemianach, jakie przeszły. Dzięki temu reporterka ukazuje świat polskich muzułmanek, który dla większości pozostaje niewidoczny i niezrozumiały.

Po raz pierwszy mamy możliwość poznać autentyczne historie tych kobiet. Jak radziły sobie z ukrywaniem wiary przed bliskimi? W jaki sposób poszukiwały partnerów życiowych online? Jak mierzyły się z uprzedzeniami i presją społeczną? Czy odczuwają nostalgię za dawnym światopoglądem? Jak islam wpłynął na ich codzienne życie i poczucie tożsamości?

To relacja o poszukiwaniu siebie, odwadze w podejmowaniu decyzji i kosztach, jakie niesie za sobą prawo do wolności wyboru. Publikacja rzuca światło na nieznane aspekty polskiego islamu i stawia fundamentalne pytania o tolerancję, różnorodność i możliwość życia według własnych przekonań w dzisiejszej Polsce.

Informacje dodatkowe o Wybrałam Allaha. Polki, które przeszły na Islam:

Opinie o książce - Wybrałam Allaha. Polki, które przeszły na Islam

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:,
Spotykający się z powszechnym sceptycyzmem i krytyką islam, pod względem liczby wyznawców jest drugą na świecie religią po chrześcijaństwie. Jaki tak naprawdę jest islam? Co jest w nim rzeczywistością, a w czym tkwi przesada? Ogranicza kobiety czy jednak nie? Książka Wybrałam Allaha, pokazując, jak żyją Polki, które przeszły na islam, umożliwia poznanie prawdy. Lektura opowiada historie dziewięciu kobiet Allahowi zawierzających swoje marzenia, plany oraz decyzje (na okładce zdjęcie jednej z nich – Agnieszki Amatullah Wasilewskiej); kobiet, dla których bycie muzułmanką to nie warunkowany przez męża-muzułmanina przymus, lecz poprzedzony przemyśleniami wybór świadomy i dobrowolny. Swymi szczerymi wyznaniami rozmówczynie chętnie podzieliły się z autorką, by pokazując prawdziwe oblicze islamu, uściślić nieścisłości, rozwiązać niewiadome, złamać stereotypy oraz przestrzec kobiety naiwne (wierzące w zmianę muzułmańskiego męża po ślubie). Każdej z kobiet Danuta Awolusi poświęciła osobny rozdział: poprzedzające zasadniczą treść odpowiedzi na pytania postawione wszystkim konwertytkom (imię, wiek, miasto, czas konwersji, nakrycie głowy, reakcje otoczenia, sekrety, tęsknoty), kreśląc ogólny obraz poszczególnych osób, pokazują różnorodność ich charakterów oraz postaw. Wypowiedzi konwertytek wzbogacone zostały o cytaty zaczerpnięte z Koranu (święta księga islamu) i z hadis (zbiory wypowiedzi oraz czynów proroka Mahometa), fragmenty biblijne

Wybrałam Allaha. Polki, które przeszły na Islam - opinie o książce

Na wysokim niebie
Danuta Awolusi0
Okładka ksiązki - Na wysokim niebie

Pamiętacie, jak w dzieciństwie wasza matka chciała trzymać was blisko siebie, zachowując się przy tym, jak kwoka? Przypominacie sobie chwile, gdy wasz...

Odważona
Danuta Awolusi0
Okładka ksiązki - Odważona

Odważona to nie historia o diecie cud, wyrzeczeniach i godzinach spędzonych na siłowni. To dużo więcej: poruszająca, bardzo osobista opowieść o tym, jak...