Umysł kruka. Badania i przygody w świecie wilczych ptaków

Kruk wciąż nie cieszy się zbyt wielką popularnością. Przez wieki w powszechnym mniemaniu wraz z czarnym kotem był symbolem zła i towarzyszem czarownic. Tymczasem kruk to stworzenie wyjątkowe. Nie tylko ze względu na ważną rolę, jaką pełni w ekosystemie, ale także z powodu niebywałej inteligencji. Kruk ma charakter! Bernd Heinrich dowodzi tego w swojej najnowszej książce. Argumentów mu nie brakuje, bo spędził lata na obserwacjach. Przesiedział miesiące w czatowniach, opiekował się młodymi krukami, odwiedzał udomowione ptaki i ich właścicieli, szukając praw, jakimi rządzi się ten gatunek, ale również odkrywając, że każdy kruczy osobnik jest indywidualistą.

A my, ludzie, mamy z nimi więcej wspólnego, niż nam się wydaje.

,,W swojej najnowszej książce Heinrich skupia się na fascynujących zachowaniach kruków - ptaków, które cechuje wyjątkowa inteligencja. Skrzętnie spisuje swoje obserwacje, wyniki eksperymentów i przeżyć (w tym wychowywania młodych kruków i przygotowywanie ich do dorosłości). To nie jest zwykła książka o przyrodzie - to hołd oddany tym opierzonym, niezwykłym stworzeniom." George Cohen, ,,Booklist"

,,Heinrich ma rzadko spotykaną zdolność łączenia naukowych faktów z subtelnym, lekkim i wciągającym pisarstwem." David Quammen, ,,New York Times Book Review"

,,Heinrich przywraca do życia romantyzm, o którym zapomniano już w badaniach terenowych. Doskonała lektura." ,,Library Journal"

Informacje dodatkowe o Umysł kruka. Badania i przygody w świecie wilczych ptaków:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2018-01-31

Kup książkę Umysł kruka. Badania i przygody w świecie wilczych ptaków

Umysł kruka. Badania i przygody w świecie wilczych ptaków - opinie o książce

Drzewa w moim lesie
Bernd Heinrich0
Okładka ksiązki - Drzewa w moim lesie

Bernd Heinrich już jako dziesięcioletni chłopiec znał las na wylot. Gdy został profesorem biologii, kupił leśną działkę w stanie Maine, postawił na niej...

Zimowy świat. Jak zwierzęta radzą sobie z zimnem
Bernd Heinrich0
Okładka ksiązki - Zimowy świat. Jak zwierzęta radzą sobie z zimnem

Człowiek, będąc w gruncie rzeczy bezbronny wobec zimna, włożył mnóstwo wysiłku w znalezienie sposobów przeżycia w skrajnych warunkach atmosferycznych...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk