Ukryci. Głosy z kryjówek przed Zagładą

,,Widzisz ten pociąg? On jedzie do Oświęcimia. Twoja mama jest w jednym z wagonów" - usłyszała Felicja Weiss od swojego ojca. Był 26 maja 1942 roku, a ona skończyła właśnie siedem lat. Wojnę przetrwała w ukryciu - w bunkrze, do którego wchodziło się przez kredens; później u zupełnie obcych ludzi. Każdy przeżyty dzień to dla Felicji było uratowane życie.

Nie kasłać i nie kichać. W żadnym wypadku nie podchodzić do okna, najlepiej w ogóle się nie ruszać, tylko siedzieć: za szafą, w piwnicy, w drewnianej skrzyni. Nie płakać, choć łzy cisną się do dziecięcych oczu. Nie dawać znaku życia - żeby to życie zachować.

Bohaterowie tej książki - siedmioro Ocalałych z Holokaustu - opowiadają autorowi, jak cudem udało im się przetrwać wojnę. Na wiele pytań nie znają jednak odpowiedzi - minęło zbyt wiele czasu. Nie pamiętają.

,,Ukryci" to poruszające świadectwo zapominania i zapis być może jednego z ostatnich spotkań z Ocalałymi.

Arkadiusz Lorenc - reporter, absolwent Uniwersytetu Łódzkiego, gdzie studiował języki niemiecki i hiszpański, oraz Polskiej Szkoły Reportażu. Publikował między innymi w ,,Dużym Formacie - Magazynie Reporterów Gazety Wyborczej", ,,Polityce", ,,Tygodniku Powszechnym". W miesięczniku ,,National Geographic Traveler" pisał o podróżach. Autor pierwszego na polskim rynku multiformatu reporterskiego ,,Morderca z pikiety" i książki ,,Lękowi. Osobiste historie zaburzeń". Finalista siódmej edycji Konkursu Stypendialnego im. Ryszarda Kapuścińskiego.

Informacje dodatkowe o Ukryci. Głosy z kryjówek przed Zagładą:

Ukryci. Głosy z kryjówek przed Zagładą - opinie o książce

Avatar użytkownika - Zaczytanyzakatek
Zaczytanyzakatek
Przeczytane:2025-01-12,

Byli świadkami potwornej zbrodni na ludzkości. Niektórzy z nich będąc jeszcze dziećmi, przeżyli Holocaust, głód, widzieli śmierć i straszne rzeczy. Bohaterowie reportażu Arkadiusza Lorenca.

Opowiadają o swoim życiu, przerażającej tragedii. O tym jak zaczęła się wojna, gdzie wtedy byli, co robili. O powstaniu żydowskiego getta, o ukrywaniu się w niezwykle pomysłowych kryjówka, o walce o przeżycie każdego dnia, o ukrywaniu się u Polaków, o wyzwoleniu i wreszcie o zakończeniu wojny.

To nie są łatwe wspomnienia, mimo, że często zatarte przez czas. Wspomnienia trudne dla nich i nas czytelników. Jednak dobrze, że zostały spisane. Bo Ci świadkowie już powoli od nas odchodzą, a papier i książka pozostają jako niemy świadek, a raczej smutna pamiątka tego co ich spotkało.

Pamiątka tym bardziej cenna, że nie jest tylko fantazją pisarza opartą na faktach tak jak powieści z historią w tle, tylko prawdziwym życiem, złem, które " człowiek zgotował człowiekowi".

Co my możemy zrobić? Przeczytać i pamiętać. I mieć nadzieję, że pamięć w potomnych nie zaginie i że, ta tragedia się nigdy nie powtórzy. A przeczytać warto, by poznać siłę człowieka w momencie walki o własne życie.

#książkoweimpresje #ko @librariada

Avatar użytkownika - z_ksiazka_w_plec
z_ksiazka_w_plec
Przeczytane:2025-01-16, Ocena: 5, Przeczytałem,

,,Ukryci" to przejmujących reportaż o tych, którzy przeżyli II Wojnę Światową. Oby te dzisiaj są już w starszym wieku. W latach 40 ubiegłego wieku byli kilkuletnimi dziećmi, które nie rozumiały do końca, co się dzieje. Często ich wspomnienia nie są ich wspomnieniami, ale tym co  ktoś im opowiadał. To co dzisiaj pamiętają ma luki, które autor w swojej książce uzupełnił materiałami źródłowymi.

,,Ukryci" to książka, która opisuje los kilku osób. Historie te są osobne, ale stanowią jedną całość. Jest to los Żydowskich dzieci, które ukrywały się w warszawskim getcie, w szafach polskich rodzin. Niektóre przetrwały dzięki aryjskim dokumentom. Zmieniały nie tylko nazwisko, ale również wygląd i religię. Inne ukrywane były zakonach lub tułały się po całej Polsce.

Autor opisuje dzieciństwo tych osób, które było szczęśliwe do czasów wybuchu wojny. Z luksów przeszli do głodu, brudu i chorób. Były zmęczone nowymi warunkami.

Autor pisząc swój reportaż starał się pokazać jak wyglądało ukrywanie się Żydów w czasie II Wojny Światowej. Całość napisana jest w spójny i przejrzysty sposób. Bardzo szybko i przyjemnie czytało się o tym kawałku historii. Nie brakuje tu emocji. Bo wszędzie gdzie bohaterami są dzieci jest wiele emocji.

Jeśli chcecie poznać bliżej los dziewczynek i chłopców, którzy przez parę lat ukrywali się i nic nie robili to polecam sięgnąć po ,,Ukryci. Głosy z kryjówek przed zagładą".

Lękowi. Osobiste historie zaburzeń
Arkadiusz Lorenc0
Okładka ksiązki - Lękowi. Osobiste historie zaburzeń

Kołatanie serca, duszności, bóle brzucha - to typowe objawy płynące z ciała, jakie może wywoływać lęk. Zwykle osoby dotknięte zaburzeniami lękowymi, dawniej...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk