Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: b.d
Kategoria: Przewodniki turystyczne
„U mnie zawsze świeci słońce” tak oznajmia wszystkim potencjalnym czytelnikom autorka Victoria Twead w ten właśnie sposób tytułując swoją powieść. I rzeczywiście obok ciepłego i łagodnego klimatu Andaluzji spotykamy się ze szczerością i ogromnym poczuciem humoru mieszkańców małego górskiego miasteczka El Hoyo. Otoczeni hiszpańską gościnnością oraz zachęceni wspaniałą śródziemnomorską (choć nie do końca) kuchnią chętnie odwiedzilibyśmy Andaluzję choćby zaraz.
W tej urokliwej książce autorka opowiada nam o swojej przeprowadzce z Sussex w Anglii do słonecznej Andaluzji. „Plan pięcioletni”, który Vicky sporządziła wraz z mężem miał pomóc w spełnieniu jednego z jej marzeń. Zamysł ten zakładał przeprowadzkę do Hiszpanii oraz zakup domu, który po wyremontowaniu i przystosowaniu do swoich potrzeb można byłoby w razie zmiany decyzji sprzedać z zyskiem. Realizacja powziętych zamierzeń nie jest wcale prosta, a dom jest w tak kiepskim stanie, że przypomina raczej norę. niż miejsce do zamieszkania. Chociaż trzeba przyznać, że budynek ma w sobie to „coś”. Przy odrobinie dobrej woli, pomocy sąsiadów, a przede wszystkim dzięki własnej pracy, uporowi i determinacji bohaterom udaje się stworzyć z tej ruiny porządny, prawdziwy dom z ogrodem, tarasem…
Wspaniała atmosfera panująca w malutkiej wiosce El Hoyo przyciąga czytelnika niczym magnes. Kilkudniowa fiesta i inne tradycyjne święta w Hiszpanii dostarczają mnóstwa zabawy. W historię opowiadaną przez autorkę wplecione zostały piękne opisy krajobrazów oraz przydatne informacje o tym regionie Hiszpanii, z których niewątpliwie można skorzystać w wycieczki do Andaluzji.
Powieść Victorii Twead to wspaniała propozycja na wakacje. Jak głosi podtytuł jest to „Opowieść pełna ciepła i smaków południowej Hiszpanii”. Po zakończonej lekturze ma się ochotę wsiąść w samolot i osobiście odwiedzić tę andaluzyjską wioskę, cieszyć oko wspaniałymi krajobrazami, zakosztować potraw hiszpańskiej kuchni i odpoczywać w cieniu południowego słońca. Polecam tę książkę wszystkim czytelnikom lubiącym powieść w dobrym stylu, lekką i przyjemną, ze sporą dawką humoru i pozwalającą na chwile prawdziwego relaksu.
Victoria wraz z mężem, Joe, przyjmują posady nauczycieli w prywatnej szkole angielskiej w Bahrajnie. Pełni obwa, ale też spragnieni poznania nowej kultury...
Para Anglików, Victoria i Joe, skończyła właśnie przebudowę swojego życiowego nabytku - przytulnego domu w spokojnym, andaluzyjskim miasteczku. Trudy budowy...
Przeczytane:2016-04-10, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki - 2016, Lit. angielska, Lit. współczesna, Wypożyczone z biblioteki,
W życiu każdego człowieka przychodzi moment na zastanowienie się nad swoim życiem, niekiedy kończy się tylko na rozważaniach, a nieco odważniejsi decydują się swoje plany wcielić w życie. Do takich osób należy autorka, a zarazem bohaterka powieści "U mnie zawsze świeci słońce", która wraz z mężem postanawia zamienić deszczową Anglię na słoneczną Hiszpanię.
Victoria i Joe to małżeństwo, które postanawia zasmakować nowego życia, kultury, obyczajów, a także poznać nowe smaki kuchni śródziemnomorskiej. Vicki jest bardziej optymistką, natomiast jej mąż jest powściągliwy do tego pomysłu, dlatego drogą kompromisu wymyślają tzw. plan pięcioletni. Jeśli w tym okresie hiszpańska sielanka przypadnie im do gustu, zdecydują się na stały pobyt, jeśli nie wrócą do swoich korzeni w Anglii. Kupują dosłownie ruinę, którą małymi krokami doprowadzają do użyteczności, zawierają sąsiedzkie znajomości, a także rozkręcają "kurzy biznes". W książce można się doszukać wielu zabawnych sytuacji, chociażby wynikających z barier językowych i różnic kulturowych.
Powieść, jaką stworzyła Victoria Twead, nie jest przykładem literaturę wybitnej. Można w niej jednak doszukać się wielu plusów. Po pierwsze tematyka, która dotyczy emigracji przedstawiona w bardzo zabawny, ale jednocześnie prawdziwy sposób. Po drugie prosty język, dialogi i duża dawka humoru, sprawiają, że każdy pochmurny dzień rozbłyśnie nam toskańskim słońcem. Prowadzona narracja sprawia, że siadamy koło naszych bohaterów i słuchamy ich opowieści, przez co odczuwamy bliskość, więź, czy też sielski klimat. Kolejnym atutem są hiszpańskie przepisy, każdy kto zgłodnieje, może wypróbować przepisów w swojej kuchni.
Podsumowując książkę "U mnie zawsze świeci słońce" autorstwa Victorii Twead mogę polecić. Powieść jest lekka, zabawna, czyta się ją szybko, a co najważniejsze bohaterowie są bardzo sympatyczni, a czytelnik odczuwa z nimi więź. I co najistotniejsze książka uświadomiła mi, że każdy wiek jest dobry na dokonanie zmian, bowiem bohaterowie dobiegają wieku emerytalnego, a jednak mieli tą odwagę i postawili kropkę nad przysłowiowym "i".