Szkice węglem

Lektura szkolna wraz z opracowaniem zawierającym notkę biograficzną o autorze, okoliczności powstania utworu, charakterystykę bohaterów i indeks komentarzy do tekstu.

Informacje dodatkowe o Szkice węglem:

Wydawnictwo: Greg
Data wydania: b.d
ISBN: 83-7327-284-4

Kup książkę Szkice węglem

Szkice węglem - opinie o książce

Avatar użytkownika - Mmyszunia
Mmyszunia
Przeczytane:2016-12-15, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016,
Opowiadanie ukazujące sytuację chłopstwa w XVIII w. w polskiej wsi. Władzę mieli ludzie choć trochę bardziej wykształceni od chłopstwa co nie znaczy wcale, że kierujący się moralnością i dobrem ogółu. Ciekawe opowiadanie. Mimo smutnego tematu zawiera elementy komizmu i barwnie ukazuje obraz polskiej wsi.
Avatar użytkownika - kozunia97
kozunia97
Przeczytane:2015-07-13,
Delikatnie mówiąc nie przepadam za twórczością Sienkiewiczka. Również po przeczytaniu "Szkiców węglem" zdania nie zmieniłam. Fabuła nie zainteresowała mnie ani trochę, byłam bliska odłożeniu nieprzeczytanej książki gdzieś między 5 a 6 rozdziałem. Humor Sienkiewicza zupełnie do mnie nie przemawia.
Avatar użytkownika - asza
asza
Przeczytane:2013-03-29, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2013,
Nie rozumiem, jak ta książka może się komuś nie podobać. Narracja przegenialna, a i fabuła ciekawa.

Nie przypadła mi do gustu i troche się męczyłam z czytaniem jej.

Krótka, pesymistyczna, ale do czytania przyjemna. Naprawdę lubię literaturę pozytywistyczną i "Szkice węglem" były dla mnie kolejną przyjemną lekturą. Niewiele więcej, ale w sumie od lektur nie należy zbyt wiele wymagać :-)

Avatar użytkownika - LifeOnMars
LifeOnMars
Przeczytane:2011-08-27, Ocena: 1, Przeczytałam, Książki XXI wieku,

Już na samym początku miałam ochotę przestać czytać, bo obrzydzenie brało mnie na wyobrażenie sobie pana Zołzikiewicza zabijającego sobie na głowie muchy i wytrzepującego z włosów ich trupki.
Rzepa to chyba największy idiota jaki kiedykolwiek istniał. Żona się tak dla niego poświęca, robi z siebie pośmiewisko, a ten zamiast podziękować, odrąbuje jej głowę. Kretyn.

Avatar użytkownika - IzaaK
Przeczytane:2013-05-29, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Ogniem i mieczem
Henryk Sienkiewicz0
Okładka ksiązki - Ogniem i mieczem

Ogniem i mieczem, pierwsza z powieści tworzących Trylogię, przedstawia dzieje Polski w dobie powstania Chmielnickiego (1648-1654). Pisarz, starając się...

Baśnie i legendy
Henryk Sienkiewicz0
Okładka ksiązki - Baśnie i legendy

Poznajcie ponad 20 przepięknych baśni i legend naszego "dobrego pana" Sienkiewicza....

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;