Samobójstwo w dziejach i cywilizacji śmierci

Książka ta stanowi swoiste kompendium wiedzy o skomplikowanym zagadnieniu samobójstwa, które w samej Polsce dotyka ponad sześciu tysięcy ofiar rocznie. Jest to wnikliwe opracowanie naukowe, po które z pewnością chętnie sięgną zawodowi psychologowie i socjologowie. Wnosi istotny wkład w ciągle aktualną debatę na temat praw człowieka do życia (postawa pro-life) albo do dobrowolnej śmierci (zwolennicy eutanazji). Jednocześnie jest to niezmiernie wartościowa pozycja z zakresu pedagogiki, powinna więc zainteresować wszystkich, którzy pracują z dziećmi i młodzieżą, by potrafili ustrzec młodych ludzi przed niekontrolowanymi zachowaniami wobec własnego życia i zdrowia.

Odbiorcy
- nauczyciele i wychowawcy, ale również rodzice, którym leży na sercu odpowiedzialne wychowanie dzieci
- osoby zajmujące się zawodowo psychologią, pedagogiką, socjologią, a także polityką

Dlaczego warto przeczytać tę książkę
Szczegółowo omawia problematykę samobójstwa, poruszając następujące zagadnienia:
- samobójstwo w kulturze starożytnych Greków i Rzymian z uwzględnieniem judaizmu i początków chrześcijaństwa
- spojrzenie chrześcijaństwa na śmierć jako rozdarcie ciała i nieśmiertelnego ducha
- nauczanie św. Jana Pawła II w kontekście wzrastającej liczby samobójstw i przyzwolenia na eutanazję
- poszukiwanie sensu życia w sytuacji totalnego zagrożenia w wojnach i ludobójstwie XX wieku
- samobójstwo w ocenie religijno-moralnej w świetle powołania człowieka do życia w miłości i nieśmiertelności jako odpowiedź wierzących na absurd cywilizacji śmierci
- psychologiczne i społeczne aspekty samobójstwa
- wychowanie dla życia w rodzinie i szkole jako odpowiedź na modelowanie współczesnych społeczeństw ku samobójczej śmierci
- rola pedagogiki w odbudowywaniu wartości i sensu życia ludzkiego na tle problemu samobójstw w Polsce w ostatnich latach
- związek nowych mediów z problematyką samobójstw oraz profilaktyka i interwencja wobec samobójstw w sieci

Informacje dodatkowe o Samobójstwo w dziejach i cywilizacji śmierci:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2017-03-02
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-7971-612-8

Kup książkę Samobójstwo w dziejach i cywilizacji śmierci

Samobójstwo w dziejach i cywilizacji śmierci - opinie o książce

Święty Jan Paweł II wpisany w nasze walki i zwycięstwa
ks. Jan Śledzianowski0
Okładka ksiązki - Święty Jan Paweł II wpisany w nasze walki i zwycięstwa

Pogrążony w banalności i uśpiony, współczesny człowiek przestał wierzyć w cud ,,innego" życia. Odcięty od duchowości przeżywa swoje dni w lęku i smutku...

Adam Chmielowski - Święty Brat Albert. Człowiekiem 2017 roku
Ks. Jan Śledzianowski0
Okładka ksiązki - Adam Chmielowski - Święty Brat Albert. Człowiekiem 2017 roku

Fakty z życia oraz charyzmat „Biedaczyny z Krakowa” – Świętego Brata Alberta w ujęciu księdza profesora Jana Śledzianowskiego, moralisty...