To najbardziej inteligentna i wciągająca książka przyrodnicza, jaką będziecie mieli przyjemność przeczytać!Pięknie napisana, refleksyjna, a zarazem dowcipna opowieść człowieka, który z czułością i pasją podpatruje pory roku mijające jedna po drugiej na łące tętniącej życiem. John Lewis-Stempel, mieszkający na pograniczu Anglii i Walii, nie tylko obdarzony jest zmysłem uważnej i życzliwej obserwacji, ale też wszystkożerną, typowo angielską ciekawością. Autor poznał rozmaite gatunki roślin i zwierząt żyjących w jego okolicy i potrafi o nich opowiadać w niezrównany oraz zachwycający sposób. Kto raz zanurzy się w ten poetycki świat pieszych wędrówek po terenach Herefordshire, ten na zawsze zmieni sposób myślenia o otaczającej przyrodzie."Prywatne życie łąki" zostało uhonorowane prestiżową brytyjską nagrodą dla najlepszych książek przyrodniczych - The Wainwright Prize 2015."Istnieją książki o całych krajach, w których mniej jest interesujących postaci niż w tej opowieści Lewisa-Stempela o pewnej łące na walijskim pograniczu. Lisy, kanie rude i nornice mają równie złożone osobowości co postacie z serialu HBO".
- THE OBSERVER"Wciągająca, wywiedziona z licznych obserwacji i zachwycająca [...]. Miłość, jaką autor żywi do swego otoczenia, jest zarazem urocza i inspirująca".
- DAILY MAIL"John Lewis-Stempel śmiało sięga po żywą i elegancką prozę. Refleksyjny, dygresyjny, często zabawny i dobrze napisany tekst o ważnych rzeczach".
- THE SPECTATOR
Wydawnictwo: Poznańskie
Data wydania: 2017-09-27
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: Meadowland: The Private Life of an English Field
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Maciej Miłkowski
Ta książka to historia naturalna, przekazana z bliska. Jest świadectwem zażyłości ze światem przyrody. Powstała z wnikliwej obserwacji roślin i zwierząt...
Przeczytane:2017-12-05, Przeczytałem,
John Lewis-Stempel, rolnik kochający przyrodę, wciąga nas w niezwykły mikrokosmos łąki leżącej przy granicy z Walią. Czytelnik ma możliwość poznania nieznanych do tej pory gatunków zwierząt i roślin, które mają nieraz dosyć intrygujące nazwy. Obserwujemy razem z autorem, jak w ciągu roku zmieniają się flora i fauna – dwa różne światy, ale tworzące jeden, wielki organizm.
Prywatne życie łąki nie jest książką przeładowaną naukowym, specjalistycznym językiem zrozumiałym tylko dla nielicznych. Oczywiście znajdziemy tutaj pewną dawkę wiedzy, chociażby w postaci dziwnych z punktu widzenia przeciętnego odbiorcy nazw owadów czy ptaków. Informacje te jednak nie przytłaczają. Wydaje się, że bardziej niż o naukowy wykład, chodziło o refleksję nad otaczającym nas środowiskiem. Łąka jest tylko jakby pretekstem do tego, aby naświetlić pewne tematy do przemyśleń. John Lewis-Stempel z niepokojem wspomina o gatunkach, których po prostu już nie ma. Dużym atutem tej mądrej i pięknej książki jest pojawiający się tu i ówdzie humor. To naprawdę niesamowicie potrzebna książka.