Przyjaźnili się od zawsze. Ona i ich dwóch. Jeden został policjantem, a drugi gangsterem. Pewnego dnia stali się wrogami. Ona musiała dokonać wyboru pomiędzy tym, co słuszne, a tym, co podłe. Nie miała świadomości, że kierując się rozsądkiem, zamieni swoje życie w piekło, a siebie – w ofiarę. Dopiero po latach zrozumiała, iż przez cały czas żyła w kłamstwie, a przyjaciel okazał się jej największym zagrożeniem. Chcąc ochronić swoją największą miłość, jest gotowa milczeć, nawet za cenę utraty ukochanego. Czy prawda wyjdzie na jaw i odsłoni przebiegłą intrygę sprzed lat, czy zwycięży kłamstwo?
Opowieść o namiętności, żądzy posiadania i manipulacji oraz o tym, w jaki sposób można zniszczyć duszę drugiego człowieka, a zagubioną kobietę zamienić w bezwolną ofiarę.
Wydawnictwo: Videograf
Data wydania: 2020-02-28
Język oryginału: Polska
Panią Romę miałam okazję spotkać przy książce „Zapomnij o mnie”. Już wtedy urzekła mi sposobem pisania, jak i stworzoną historią. Bez żadnego wahania i zastanowienia zabrałam się za kolejną jej książkę. Wiedziałam, że będę się doskonale przy niej bawić, a i mam okazję poznać kolejnych bohaterów jakich stworzyła.
Trójka przyjaciół od zawsze. Igor, Dominik i Natalia. Wiadomo za młodych lat było to nie spotykane, ale im nie przeszkadzał ten fakt, w żadnym razie. Dzisiaj każde z nich ma inne życie. Fabuła książki jest napisana w dwójnasób – z jednej strony mamy to co dzieje się obecnie, a z drugiej strony mamy retrospekcje. Podoba mi się, że dowiadujemy się więcej o bohaterach, którzy są świetnie wykreowani, hardzi, ale i tacy prawdziwi, z emocjami, z decyzjami, których żałują, albo i nie. Natalia sama w sobie chwilami mnie drażniła, ale to dobrze, bo myślę, że w jakimś stopniu wyróżniała się nie będąc ciepłą kluchą.
Autorka nie boi się „głośno” mówić o miłości, pożądaniu, a także o przemocy, o strachu, ale też i poczuciu winy, które rzutuje na nasze życie. Historia ma pełno zwrotów, manipulacji, niedomówień. Chwilami miałam wrażenie, że jeśli tylko pojawia się Igor lub Dominik, to Natalia traci głowę i trzeźwe myślenie, zatraca się w relacji, traci w jakiś sposób siebie – twardą i niezależną kobietę. To nie jest łatwa książka, ale pani Roma wie co robi. Tworzy bohaterów, prowadzi opowieść, z której można ogromnie wiele wynieść. Pani Nowicz pokazuje nam jak wygląda toksyczny związek i co się z nami dzieje, kiedy jesteśmy pod jego wpływem, w jego sidłach, w jego ryzach, z których ciężko się uwolnić.
Dreszcz emocji i ich rollercoaster jaki zaserwowała nam autorka wbrew pozorom pozwolił oderwać mi się od rzeczywistości. Płynęłam prowadzona opowieścią, w której zaintrygowana perypetiami jak najprędzej chciałam poznać zakończenie tej miłosnej szarpaniny, tego trójkątu, który wydawałoby się nie ma końca. Uważam, że ta historia powinna dotrzeć do wielu czytelników, a nuż ktoś dzięki niej będzie mógł przemyśleć swoją codzienność, albo (co lepsze) mogłaby sprawić, że my możemy komuś pomóc.
Przyjaźnie z piaskownicy nieraz ciągną się całe życie. Tej samej płci bo z mieszanymi to różnie bywa. Szczególnie w momencie, gdy trafia niczym obuchem fakt, że to przyjaźń damsko-męska i dzieci stają się nastolatkami. Hormony szaleją, ciało się zmienia i jak tu zachować przyjaźń?
Natalia, Igor i Dominik to paczka przyjaciół. Ona jednak i ich dwóch. Łączy ich wszystko, dlatego tak świetnie się ze sobą dogadują. Jako dzieci a potem, gdy wkraczają w wiek nastolatków, otoczenie już ma swoje zdanie. Pojawiają się plotki. Nie każdemu odpowiada to, że u progu dorosłości Natalia przyjaźni się z dwoma chłopakami. Jeden wychowany w miłości i poczuciu bezpieczeństwa a drugi w domu, gdzie awantury i rękoczyny są na porządku dziennym. Życie lubi weryfikować założenia i plany, dlatego też wkrótce jeden z nich trafia schodzi na złą drogę a drugi staje się stróżem prawa. Tylko czy to, co się później stało było prawdą? Czy Natalia w końcu pójdzie po rozum do głowy i uwolni się od oprawcy?
Debiut autorki nie za specjalnie mi się podobał. Za to druga książka Pani Romy byłą dużo lepsza. Idealnie odwzorowana młodzieńcza miłość. Zawirowania i kłamstwa mają swój cel. Od samego początku tej historii nie zabrakło tajemnic i szokujących wydarzeń. Informacje wyjaśniające były dozowane z uwagą i ostrożnością godną pirotechnika. Manipulacje i krzywda ze strony najbliższej osoby trafione w punkt. Dialogi jakby same wypływały z ust bohaterów. Do samego końca fabuła trzymała w napięciu. Choć szybko przeczytałam książkę, to była na prawdę dobra. Jestem mile zaskoczona. A sięgałam po nią z obawą. Doskonała precyzja intryg i zadawania trafnych ciosów. Wykorzystywania ofiary do swych celów. W imię czego? Psychika ludzka jest jedną wielką studnią niepewności. I tutaj właśnie tak było.
Polecam.
Bardzo dobra książka. Fabuła wciągnęła mnie już od pierwszej strony, byłam ciekawa, jak to się wszystko skończy. Na pewno sięgnę po inne książki autorki.
Książka o żądzy i cielesnym uzależnieniu, które nie daje o sobie zapomnieć...Marco Antonelli to mężczyzna, który ma wszystko...
Przeczytane:2020-07-05,