Pornogarmażerka

12 błyskotliwych opowiadań osadzonych w austriackich współczesnych realiach, które wstrząsnęły opinią publiczną w ostatnich latach. Jedno z opowiadań nawiązuje do wstrząsającej historii Jozefa Fritzla i jego ofiar.

Klimko-Dobrzaniecki nie cofa się przed niczym, to wchodzi w skórę Josefa Fritzla, to znów wczuwa się w postać przywódcy skrajnej prawicy Jörga Heidera. Mamy tutaj perypetie gastarbeitera zamieniającego robotę w kurniku na taniec erotyczny i kręcenie filmów pornograficznych, mamy w końcu fantastyczny monolog Kolji, Serba odrabiającego służbę wojskową w szpitalu.

Hubert Klimko-Dobrzaniecki (ur. 1967) - polski pisarz, filmowiec. Studiował filozofię, teologię i filologię islandzką. Wydał dwa tomiki wierszy po islandzku, publikował opowiadania w ,,Studium", ,,Czasie Kultury", ,,Twórczości", ,,Lampie" i ,,Portrecie". W 2003 roku opublikował zbiór opowiadań Stacja Bielawa Zachodnia (wznowiony w 2007 roku pod tytułem Wariat).

Informacje dodatkowe o Pornogarmażerka:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2013-08-14
Kategoria: Edukacyjne

Kup książkę Pornogarmażerka

Pornogarmażerka - opinie o książce

Jestem zachwycona zbiorem opowiadań, których akcja umiejscowiona jest w Austrii. Bohaterami tych króciutkich historii są ludzie zakręceni, szaleni, spotykają ich przedziwne przygody. Nie lubię opowiadań, ale te okazały się fantastycznie napisane, z niespodziewanymi zakończeniami.
Avatar użytkownika - madak
madak
Przeczytane:2013-12-03, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki w 2013 roku, Literatura piękna,
Królik po islandzku
Hubert Klimko-Dobrzaniecki0
Okładka ksiązki - Królik po islandzku

Lektura będzie nie lada zaskoczeniem dla czytelników przyzwyczajonych do pióra autorów. Tym razem połączyli siły, talenty, pasję i poczucie humoru, aby...

Rzeczy pierwsze
Hubert Klimko-Dobrzaniecki0
Okładka ksiązki - Rzeczy pierwsze

Jak wygląda świat z perspektywy ekscentrycznego czterdziestolatka? Przydomowy cmentarzyk pod płodną jabłonką. Ciemna Islandia. Freudowski Wiedeń, gdzie...

Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak