Wiele osób marzy o szczupłej i zgrabnej sylwetce. Jednak czasem na drodze do jej zdobycia staje zespół metaboliczny - nazywany przez lekarzy epidemią XXI wieku. To zagrożenie nie tylko dla figury, ale również dla zdrowia i życia.
Szacuje się, że w Polsce problem ten dotyczy nawet co piątej osoby. Zespół metaboliczny to poważne schorzenie, które podstępnie i systematycznie wyniszcza organizm.
Istnieje jednak dobra wiadomość. Zespół metaboliczny i związane z nim schorzenia: otyłość brzuszną, nadciśnienie i insulinooporność, można pokonać.
Pokonaj zespół metaboliczny autorstwa Justyny Mizery to książka, w której znajdziesz pełne spektrum informacji na temat tego podstępnego schorzenia, 90 autorskich przepisów na zdrowe i smaczne dania, ułożone w przykładowe zestawy żywieniowe dla różnych typów schorzeń.
Justyna Mizera
Jedna z najbardziej doświadczonych w Polsce dietetyczek. Od wielu lat specjalizuje się w żywieniu i suplementacji sportowców. Prowadzi szkolenia i wykłady z żywienia, m.in. przed Maratonem Warszawskim. Brała udział w programie telewizyjnym Tajemniczy składnik u boku Joanny Koroniewskiej (Polsat), współprowadziła program Teraz Kuchnia (TVN Meteo Active) a także była dietetykiem w programie Cofnij czas (TVN Style). Regularnie bywa w mediach jako ekspert (m.in. w DD TVN, Pytaniu na śniadanie). Współautorka książek Dietetyka sportowa oraz Żywienie młodego sportowca. Autorka książki Dieta okienkowa (Wydawnictwo Zwierciadło).
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2021-06-02
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 250
Język oryginału: polski
Zdrowie zaczyna się w jelitach. Jak wiadomo, niezwykle ważna dla naszego zdrowia jest kondycja naszych jelit. Można wręcz powiedzieć: zdrowe jelita to...
Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami...
Przeczytane:2021-08-22, Ocena: 6, Przeczytałam,
Ta pozycja uświadomiła mi, że każdy z nas ma w życiu zupełnie inne cele. Są ludzie dla których najważniejsza jest kariera i w trakcie przerw jedzą co popadnie. Wystarczy przyjrzeć się politykom. Jeśli już któryś pnie się ku wyżynom, to za jakiś czas widać, że przytył. Ktoś powie, że po prostu stać go na jedzenie, którego być może my nigdy nie posmakujemy. I tu jest haczyk. Owszem, je może lepiej, ale w bardzo stresujących miejscach i momentach, że to nie ilość jedzenia wpływa na jego wygląd, a właśnie chwile w których je zjada. Tacy ludzie również najczęściej żywią się sztucznymi wyrobami i najzwyczajniej w świecie po tym jedzeniu puchną.
Inny rodzaj ludzi stara się zdrowo odżywiać, ale jedzą rzeczy, które im nie smakują. Dziwią się, że dieta nie daje im żadnych efektów. Nie ma to sensu, bo jedząc to, co im nie smakuje, sprawia zastój w ich organizmie. On ich nie przetwarza. Poprzez to czują się źle i bywają nerwowi.
Dla każdego rodzaju ludzkiego ważne jest, by jedli to, co aktualnie ich organizm potrzebuje. Wszystko jest opisane w tej książce. Znajdziecie tu tygodniowy plan żywieniowy poprawiający florę bakteryjną jelit. Co jeść, kiedy macie nadciśnienie tętnicze, by je nie tylko zmniejszyć, ale i sprawić, by dany problem nie powracał. Wszelkiego rodzaju problemy z cholesterolem, insulinoopornością, hipercholesterolemią i przede wszystkim otyłością brzuszną. W jaki sposób ona powstaje i jak można ją zwalczyć. Wielkim błędem jest twierdzenie, że by nie przytyć trzeba jeść mniej. Tu przede wszystkim trzeba wiedzieć co jeść, by jeszcze bardziej sobie nie zaszkodzić.
W tabelkach żywieniowych nie znajdziecie samych drogich, czy też wyszukanych potraw. Niektóre naprawdę ze względu na swoją prostotę nie są przez nas stosowane, a zawierają wiele cennych składników. Nie wszystkie rośliny zielone mają zbawienny wpływ na organizm. Bywają i takie, które spożywane w nadmiarze zwyczajnie nam szkodzą. Potem rodzą się wzdęcia, problemy z trawieniem, opróżnianiem i sennością. Pozycja pokazuje co jeść, by nawet w podeszłym wieku czuć się zdrowo i szczęśliwie. Dlatego ją polecam!