Opowieści połabskie

Pełne magii i tajemnic opowieści o średniowiecznym Połabiu

Waleczny Gostosz, odważna Słomka, młody i niedoświadczony Nieśmiech czy mściwy Ludolf - to tylko kilku bohaterów zbioru opowiadań, których akcja toczy się na ziemiach Połabia między IX a XII wiekiem. Pamiętne wydarzenia historyczne przeplatają się tutaj z codziennością zwykłych ludzi, a losy postaci znanych z kart kronik, jak Henryk Lew, Niklot czy Otton I, splatają się ze ścieżkami fikcyjnych bohaterów. Czary i wróżby, zapomniane tradycje, dramaty i radości, miłości i zdrady, sprawy wielkie i przyziemne... Pozwól uwieść się magii Połabia sprzed wielu wieków, zanim jeszcze przestało być słowiańskie.

Informacje dodatkowe o Opowieści połabskie:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2022-03-16
ISBN: 9788382198065

Tagi: bóg

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Opowieści połabskie

Opowieści połabskie - opinie o książce

Zbiór opowiadań Roberta F. Barkowskiego, osadzonych w średniowieczu w regionie o którym, jak przypuszczam, niewielu ludzi słyszało, podobnie jak ja. Historie są fikcyjne, aczkolwiek znaleźć w nich można prawdziwe postacie historyczne.
Opowiadania różnią się tematycznie, więc fabularnie książka wygląda bardzo korzystnie. Jest to niezwykła książka, bo i opowieści bardzo codzienne, dotyczące prozy życia są niezwykle zajmujące jak i te, w których rozprawiają się ze sobą książęta i władcy, a wszystko w stylu niecodziennym, dawnym, doskonale obrazującym epokę wydarzeń i ówczesne realia.

Region Połabia jest kluczowym elementem tej książki, więc wszelkie wydarzenia i ludzie mają związek z tą częścią terytorium. Tragiczne, wzruszające i zabawne wydarzenia są w stanie zadowolić nawet tych, którzy nie pałają wielkim uczuciem do historii, bo tutaj, poznawanie wydarzeń jest wpisane w ciekawość czytelnika odnośnie kolei losu bohaterów.

Zajmująco, żywo i różnorodnie opisuje zdarzenia, które są przez to ciekawe, bo są namiastką tego, jak to mogło być... Ale właściwie, niektóre z opowiadań bez problemu wpisałyby się w aktualne czasy, ale to już taki mój osobisty wniosek. Dialogi w opowiadaniach to jedna z zalet utworu. Taką formę edukacji to ja biorę w ciemno, bo książkę określiłabym mianem, chyba trafnie, literatury pięknej, która nie tylko uczy, ale sprawia czytelniczą przyjemność. Taka uczta w iście historycznym stylu, w niecodziennej odsłonie, w niebanalnym stylu za którą serdecznie dziękuję pisarzowi.

Avatar użytkownika - Aspra
Aspra
Przeczytane:2022-11-11, Przeczytałam,
Rugia 1168
Robert F. Barkowski0
Okładka ksiązki - Rugia 1168

Rugia 1168 to kolejna - po Konungahelli 1135 - część cyklu autorstwa Roberta F. Barkowskiego przedstawiającego walki Niemców i Duńczyków...

Syberia 1581-1697
Robert F. Barkowski0
Okładka ksiązki - Syberia 1581-1697

Wszyscy znają dzieje podboju Ameryki Północnej: walk i Indianami, ekspansji  i kolonizacji Dzikiego Zachodu. Były to czasy wielkich przygód...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk