Po raz kolejny Sue Monk Kidd umiejscowiła opisywane wydarzenia w bliskiej swemu sercu i okrutnej zarazem Karolinie Południowej. U jej wybrzeży leży mała urokliwa wysepka Egret, na której wznosi się zabytkowy klasztor Benedyktynów, przez miejscowych nazywany opactwem świętego grzechu. To magiczne miejsce, przechowywany w nim na wpół religijny, na wpół mityczny relikt - bogato zdobione krzesło zwane tronem syreny - oraz legenda o celtyckiej bogini Senarze, która zanim stała się świętą, była kobietą rybą, legły u podstaw tej niezwykłej i bardzo osobistej książki.
Przeżywająca kryzys wieku średniego, znudzona dotychczasowym życiem i kochającym mężem, Jessie Sullivan powraca na wyspę swego dzieciństwa, żeby zaopiekować się matką, która uległa niecodziennemu wypadkowi. Ta podróż w przeszłość stanie się dla bohaterki sposobem na oswojenie demonów z lat dziecięcych, pogodzenie się z owianą tajemnicą, tragiczną śmiercią ojca i odnalezienie siebie. Jessie odkryje uśpiony w sobie talent malarski i da się porwać uczuciu, rodem z Ptaków ciernistych krzewów. Czy po powrocie jej małżeństwo z ustatkowanym, kochającym Hughem będzie miało nadal sens? Czy Jessie będzie umiała wrócić do dawnego życia?
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2015-10-08
Tytuł oryginału: The Mermaid Chair
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Andrzej Szulc
Jessie Sullivan ma kochającą rodzinę: męża Hugh, który jest psychiatrą oraz córkę Dee na studiach. Niestety po wyjeździe córki czuje się rozstrojona, ma wrażenie jakby znalazła się w ślepym zaułku, straciła wigor i wenę twórczą do tworzenia swoich prac. Snuje się po wielkim domu i rozmyśla. ,,Nie wiedziałam wówczas, czego chcę, ale tęsknota za tym czymś była niemal namacalna. Czułam, ją, stojąc tamtego ranka przy oknie, czułam, jak pojawia się w ten swój charakterystyczny, zdradziecki, ukradkowy sposób, i nie miałam pojęcia, co o tym myśleć."
Po nagłym telefonie Jessie musi wyjechać na wyspę Egret leżącą u wybrzeży Karoliny Południowej, na której się urodziła i zaopiekować się matką po jej zagadkowym wypadku. Na Egret Island znajduje się klasztor Benedyktynów słynący z syreniego tronu poświęconego celtyckiej bogini Senarze, która została świętą. Na rodzinnej wyspie Jessie opiekuje się matką i szuka wyjaśnienia dla jej samookaleczenia się. Stara się dociec prawdy za wszelką cenę. Rozmawia o zachowaniu matki z jej przyjaciółkami oraz mnichami, dla których matka od wielu lat gotowała i nawet nie przypuszcza, że odkryje rodzinną tajemnicę.
,,Opactwo świętego grzechu" to powieść o rodzinnej tajemnicy, życiu z poczuciem winy, oswajaniu lęków z dzieciństwa, ale też o kryzysie wieku średniego, przyjaźni i miłości.
Jessie zakochuje się z wzajemnością w mnichu Thomasie. Początkowo jest tym wstrząśnięta i zawstydzona, ale ,,kiedy człowiek się zakochuje, dzieje się to poza jego wolą. Serce robi to, co robi." Po dwudziestu latach małżeństwa nie przypuszczała, że jest jeszcze w stanie znowu się w kimś zakochać. Zakazana miłość, która nie powinna się zdarzyć, wbrew rozsądkowi rozwija się i ogarnia swoją słodyczą Jessie i Thomasa.Całość recenzji znajduje się tutaj: http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/2015/08/opactwo-swietego-grzechu-sue-monk-kidd.html#gpluscomments
Najsłynniejsza książka Sue Monk Kidd, autorki bestsellerowych Czarnych skrzydeł. Pachnąca miodem, ciepła, wzruszająca i przerażająca zarazem opowieść o...
Sarah Grimké jest środkową córką sędziego sądu najwyższego Karoliny Południowej, plantatora zaliczanego do elity Charlestone. Matka...