W mieście pojawia się coraz więcej łowców bandytów, jednak ODLOTOWE GOŁĘBIE wciąż mają mnóstwo tajemnic do rozwikłania!
Czy cwana łasica wytropi ukrytego ptaka KAKAPO, zanim zrobią to ODLOTOWE GOŁĘBIE? Jakim cudem starożytne drzewo zniknęło z dnia na dzień? Kto ukradł rzadki klejnot z Kociego Muzeum? Jaki złowieszczy plan ma Wrona Wielkodzioba i czy GOŁBOTY mogą pokonać ODLOTOWĄ DRUŻYNĘ? Nikt nie jest w stanie ochronić miasta tak jak Maskoptak, Ekspres, Papilotka, Gruchot i Wywrotka. Ale nie jest to łatwe - szczególnie, że mają zdrajcę we własnym gnieździe!
Poznaj swoich nowych kumpli, oto ODLOTOWE GOŁĘBIE (i jedna gałązka):
EKSPRES żyje na krawędzi, złoczyńców zjada na śniadanie, rozwiązuje najtrudniejsze zagadki, a co najważniejsze - ratuje wasze tyłki przed najgorszym.
PAPILOTKA supersilna, superodważna i totalnie pokręcona, nie cofnie się przed niczym, nawet będąc krok od katastrofy. Choć bycie w drużynie, to czasami ciężki kawałek chleba, ten lotny ptak poradzi sobie ze wszystkim.
WYWROTKA wykręci się z każdej opresji, czasami buja w obłokach, ale podbramkowe sytuacje to jej chleb powszedni, ma na oku cały park i nie da sobie w okruszki dmuchać, a za przyjaciółmi pójdzie w ogień.
GRUCHOT nigdy nie chowa głowy w piasek, ale czasami chodzi spać z kurami, nie tak łatwo podciąć mu skrzydła i choć może się wydawać, że walczy z wiatrakami, to podczas każdej brawurowej akcji idzie na całość.
MASKOPTAK może się stać wroną, nietoperzem, ba! nawet człowiekiem... (albo chociaż jego ręką lub nogą... czy coś w tym stylu). Nikt tak nie kocha przebieranek jak ten świrnięty ptasior, który walczy na śmierć i życie o ostatni okruszek.
PATYCZEK - TURBOGAŁĄZKA, a zarazem TAJNA BROŃ i... najlepszy przyjaciel Maskoptaka. Gałązki dają gołębiom poczucie ciepła i bezpieczeństwa. To tak jakbyście napili się gorącej czekolady, albo otulili szlafrokiem waszej babci.
Cudownie absurdalna - ,,Booklist"
Szalona kryminalna farsa... Młodzi czytelnicy szybko ją rozpracują - ,,Kirkus Reviews"
Idealna dla początkujących czytelników, którzy żądają akcji, przezabawnych porwań i walki z przestępczością - ,,School Library Journal"
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-01-10
ODLOTOWE GOŁĘBIE POŻERAJĄ NIEBEZPIECZEŃSTWO Czasem musisz być ZŁY, aby być DOBRY! Odważna drużyna ODLOTOWYCH GOŁĘBI wkracza do akcji! To, co się dzieje...
Żeby powstrzymać potwora, trzeba stać się potworem! Odlotowe Gołębie próbują oczyścić miasto z niebezpieczeństwa! Ale jak to zrobić, gdy Ptysa Ptyś-Ptaś...
Przeczytane:2024-03-05, Ocena: 6, Przeczytałem,
Z czym kojarzą się Wam gołębie ?
Na ogół są to niekoniecznie dobre skojarzenia… Ale my jako zwierzoluby, kochamy stworzenia zarówno chodzące jak i latające. I niezaprzeczalnie już dawno temu ludzie mieli świadomość, że to inteligentne istoty, w końcu wiele im zawdzięczamy. Niezliczoną ilość wiadomości dostarczały choćby w czasach wojennych.
Ale może wiemy o nich mniej niż przypuszczamy ? Z pomocą Wydawnictwa Znak Emotikon mamy okazję się przekonać jakie to niesamowite ptaki. Czas poznać kolejną część przygód “Odlotowych gołębi”!
My niestety tę już 5 część poznajemy jako pierwszą, ale nic nie stoi na przeszkodzie by nadrobić poprzednie. Tym bardziej, że obecnie, za czytanie wzięła się dla odmiany moja 8 letnia córka, która stała się wielką fanką Papilotki. A Wy macie już ulubionego bohatera Odlotowej drużyny ?
Książka jest bardzo przystępna i łatwa w czytaniu, dzięki temu, że jest ona pisana w formie komiksu, co prawda czarno - białego ale brak wszelakich barw w moim zdaniem to atut - oczy niech czasem odpoczną. Szczególnie gdy dzieci spędzają czas przed ekranami, tak odmiana dobrze im zrobi.
Obrazki wg mnie to takie groteskowe, przedstawione z humorem wizje kilku gołębi, mających nietuzinkowe podejście do życia. Nie boją się praktycznie niczego, żadne wyzwanie nie jest dla nich niemożliwe do zrealizowania, ze wszystkim sobie dają radę. Pokazują na każdym kroku jaką moc ma gra zespołowa, ich współpraca daje spektakularne efekty.
Tu mamy 3 historie. Gołębie czekają poszukiwania zaginionego Kociego Oka, rozwiązanie zagadki niezwykłego zaginionego drzewa oraz … ochrona ptaka Kakapo, który należy do gatunku zagrożonego wyginięciem. Czyli ? Wyzwań i przygód pod dostatkiem, na tyle, że nuda nie grozi absolutnie.
Niby zwykły komiks z humorem, ale bawi, uczy i wciąga. Te rewelacyjne ptaki szybko zdobywają sympatię czytelników. A moja córka nie jest tak zakochana w książkach jak ja z synem i bardzo się cieszę, że w końcu coś ją wciągnęło bez reszty.
Polecam i dziękuję za nie tylko egzemplarz do recenzji ale i intrygujący zestaw zadań. Większość już rozwiązana , będziemy nareszcie wrzucać rezultaty na Instastory 🙂 Dajcie znać czy też już znacie tę serię