– Jeśli wrócę, to tylko Rolls - Roycem – zapowiada znajomym i wyjeżdża do Ameryki, gdzie zostaje pokojówką i kucharką . Gdy zaledwie kilka lat później odwiedza ojczyznę, trudno ją poznać . Nazywa się Barbara Piasecka - Johnson . Jest żoną starszego o ponad 40 lat potentata branży kosmetycznej . I milionerką .
Kim była? Kochającą żoną czy łowczynią majątku? Dobrodziejką, która chciała uratować upadającą Stocznię Gdańską, czy kapryśną bogaczką z ciągłymi napadami furii? To bajka o współczesnym Kopciuszku czy opowieść o ambicji, która nie uznaje kompromisów? I wreszcie : jaki los czeka człowieka, który z dnia na dzień dostaje wszystko, co można kupić za pieniądze?
Dzięki opowieściom wieloletnich pracowników i znajomych państwa Johnson, Ewa Winnicka pozwala zobaczyć, jak naprawdę wyglądało codziennie życie za bramą ich luksusowej rezydencji . Od ubogich polskich imigrantów po jeden z najsłynniejszych rodów, którego żadne pieniądze nie zdołały ocalić przed skandalami i nieszczęściem – reporterka pokazuje, jak zaskakująco realizuje się czasami amerykański sen .
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2017-03-22
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Jedna ze słabszych biografii, z jakimi się spotkałam. Bohaterka interesująca, ale pokazana w nieuporządkowany sposób za pomocą chaotycznie ułożonych wspomnień. Brak wyrazistego zakończenia. Szkoda, bo książka ma potencjał.
Jerzy i Maciej, ojciec i syn. Znani i popularni, ciągle w świetle reflektorów. Obaj zaczynali kariery od występów kabaretowych. Obaj słyną z ról zarówno...
O starzeniu się bez owijania w bawełnę, z humorem i dystansem Długo wydawało im się, że wciąż się świetnie zapowiadają, a prawdziwe życie jeszcze jest...
Przeczytane:2017-08-06, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Książka to bardzo dobra biografia kobiety, która poprzez małżeństwo z współwłaścicielem firmy Johnsosn&Johnson stała się jedną z najbogatszych kobiet w USA. Poznajemy historię kobiety, która wyjeżdża do Stanów w celu osiągnięcia bogactwa i wraca z sukcesem. Ale jednocześnie jest to historia tragiczna - pieniądze nie daję prestiżu, przyjaźni, szacunku itp. Czy dają szczęście?
Autorka dotarła do wielu osób, które na swojej drodze spotkały Piasecka-Johnson. Barbara wzbudzała w nich skrajnie różnorodne emocje - sympatię, współczucie, gniew, wdzięczność. Dzięki temu powstał portret zróżnicowany, który pokazuje wiele oblicz Barbary. Szkoda tylko, że tak mało można się dowiedzieć o tym, jakie emocje towarzyszyły samej Piaseckiej. Niestety nie dzieliła się nimi w żadnych pamiętnikach, wywiadach itp.