Kuk³y

Tom 4 cyklu Jakub Kania
Ocena: 5.21 (19 g³osów)

Jakub Kania dostaje prywatne zlecenie od niemieckiej dziennikarki: ma rozwik³aæ zagadkê po¿aru, który tu¿ przed wybuchem wojny strawi³ jedn± z najwspanialszych rezydencji magnackich na ¦l±sku. Sprawa ta powi±zana jest z makabrycznym odkryciem w tamtejszym ko¶ciele a wiedzie ku Freudenkreis, dzia³aj±cej do dzi¶ elitarnej organizacji zrzeszaj±cej zaufanych ludzi Heinricha Himmlera. Kania podejmuje trop, który prowadzi go ku tajemnicom niemieckich okultystów, dzia³alno¶ci specjalnej jednostki dokumentuj±cej sekrety czarownic oraz ku poszukiwaniom korzeni aryjskiej rasy. Ale stawka w ¶miertelnie niebezpiecznej grze, w któr± uwik³a³ siê Jakub Kania, jest znacznie cenniejsza...

,,Kuk³y" to - jak zwykle u Macieja Siembiedy - mistrzowsko spleciony warkocz prawdy i fikcji trzymaj±cy w napiêciu od pierwszej do ostatniej strony. Historia, wzbogacona o emocjonuj±cy w±tek romansu polskiego prokuratora i dziennikarki ,, Die Zeit", wci±ga we wspania³±, czytelnicz± przygodê a jednocze¶nie dotyka jednej z naszych odwiecznych têsknot.

Informacje dodatkowe o Kuk³y:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2021-04-14
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Jêzyk orygina³u: polski

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna bóg

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Kuk³y

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Kuk³y - opinie o ksi±¿ce

Ogl±dali¶cie serial Rojst'97? Je¶li Wam siê podoba³, to "Kuk³y" Macieja Siembiedy równie¿ mog± Wam przypa¶æ do gustu, poniewa¿ powie¶æ przypomina klimatem ten serialowy. Nie mam porównania z poprzednimi czê¶ciami perypetii g³ównego bohatera - Prokuratora Jakuba Kani. Po rewelacyjnym "Gambicie", a tak¿e opowie¶ci autora o ksi±¿ce, jeszcze przed jej ukazaniem siê w ksiêgarniach z niecierpliwo¶ci± czeka³am najpierw na jej wydanie, pó¼niej na przesy³kê, która siê opó¼nia³a. Sporo.
Kiedy w koñcu dotar³a, rzuci³am siê na ni±, jak sêp na padlinê.
Ale czy by³o warto?
Siembieda umiejêtnie ³±czy w niej historiê z literack± fikcj±, sprawiaj±c, ¿e samemu ma siê ochotê zabawiæ w detektywa. W³a¶nie dziêki temu pozna³am wiele ciekawych informacji zwi±zanych z fabu³±, których nieco wiêcej spodziewa³am siê w powie¶ci, chocia¿by tych o dzia³alno¶ci wspomnianego H-Sonderkommando Hainricha Himmlera. Znajdziemy tu za to ciekaw± opowie¶æ opart± na sprawie, któr± Pan Maciej zajmowa³ siê, jako reporter, czyli przypadkowo odkrytej na ¶l±sku rodzinnej krypty grobowej. Sprawy g³o¶nej na pocz±tku lat 90 XX wieku i bardzo tajemniczej, która okaza³a siê byæ idealn± inspiracj± do napisania "Kukie³". Trzeba przyznaæ, ¿e autor ma niebywa³y dar do wynajdywania tematów s³u¿±cych za inspiracjê!
Sam Kania zrobi³ na mnie wra¿enie inteligentnego, przenikliwego, sprytnego i przyzwoitego faceta, który dosta³ w ¿yciu po dupie.
I jak ka¿dy facet, spotykaj±c piêkn± kobietê, tak i on, spotykaj±c piêkn±, niemieck± dziennikarkê "Die Zeit" Ursulê Förster, traci g³owê, daj±c siê wpl±taæ w prywatne ¶ledztwo, bêd±ce niebezpieczn± gr±, a zagadka, jak± próbuje rozwik³aæ oka¿e siê byæ powi±zana z jego rodzin±. Innych bohaterów mo¿na oceniaæ ró¿nie, jednak¿e wype³niaj± rolê, jak± maj± spe³niæ bardzo dobrze.
Akcja rozwija siê ze strony na stronê przeplataj±c historiê wojenn± i powojenn±, z osadzon± w 1997 roku wspó³czesno¶ci±, kiedy to Jakub Kania jest na pocz±tku prokuratorskiej kariery. Poznajemy nowe w±tki i postacie, a ¶wietny styl oraz jêzyk pe³en b³yskotliwych, ironicznych wyra¿eñ sprawia, ¿e choæ ca³a historia przypomina ksi±¿kê sci-fi z odrobin± magii (za którym nie przepadam), trudno siê od niej oderwaæ.
Autor umiejêtnie miesza w±tek historyczny i kryminalny z politycznym, a nawet romantycznym.
Nieco zaskoczy³o mnie zakoñczenie z nut± romantyzmu rodem ze ¶wi±tecznego Harlequina.
W ogólnym rozrachunku ksi±¿ka jest dobra, ale nie jest rewelacyjna, dlatego cieszê siê, i¿ mam do nadrobienia poprzednie czê¶ci przygód Prokuratora Kani. Na pytanie, czy warto odpowiem krótko - warto mimo wszystkich ale.
Bêdê z niecierpliwo¶ci± czeka³a na kolejn± powie¶æ Pana Macieja.

Wielbiê powie¶ci Pana Macieja i z niecierpliwo¶ci± wyczekujê ka¿dej kolejnej. Nie inaczej by³o tym razem, czeka³am na „nowego Kaniê” i wiedzia³am, ¿e bêdzie to znakomita powie¶æ! I choæ czasem zdarza mi siê myliæ, tym razem mia³am racjê! „Kuk³y” to naprawdê rewelacyjna ksi±¿ka!

Tym razem mamy okazjê poznaæ m³odego Jakuba Kaniê, akcja powie¶ci dzieje siê bowiem w 1997 roku. Jest te¿ oczywi¶cie w±tek sprzed lat, jak zawsze u tego Autora. Tym razem korzenie zagadki siêgaj± czasów II wojny ¶wiatowej i wi±¿± siê z postaci± Himmlera.

Jest sensacja, jest sporo historii, faktów, jest szczypta romansu – s³owem, mieszanina doskona³a i trzymaj±ca w napiêciu do ostatnich stron. Pomys³ z umiejscowieniem akcji w roku 97 by³ ¶wietny – o ile¿ trudniejsze by³o wówczas rozwi±zywanie takich zagadek, bez smartfonów i wszechobecnego internetu. Dobrze by³o poznaæ m³odego Kaniê 😉

Chcia³abym, ¿eby Pan Maciej pisa³ wiêcej, czê¶ciej i szybciej 😉 Ale wiem, ¿e to nie takie proste, dlatego uzbrajam siê w cierpliwo¶æ i wypatrujê kolejnej powie¶ci mojego ulubionego pisarza!

Siêgnijcie po „Kuk³y”, je¶li lubicie sensacjê, zagadki historyczne i piêkn± polszczyznê! Bardzo polecam!

Avatar u¿ytkownika - Renata123mala
Renata123mala
Przeczytane:2021-05-23, Ocena: 6, Przeczyta³am,

'' Kiedy z³o pragnie byæ wieczne ''

Maciej Siembieda.

Wydawnictwo Ago ra.

Krymina³,  sensacja, thriller.

Przedstawiam Wam kolejn± czê¶æ z cyklu z prokuratorem Jakubem Kani±,  gdzie wielow±tkowo¶æ zmiesza siê z realnymi wydarzeniami które mia³y miejsce w latach 1939, na ziemiach polskich, wplataj±c fikcjê literack± i¿ chwilami ma siê wra¿enie ¿e ksi±¿ka p³ynnie prowadzi nas przez struktury z przesz³o¶ci - dodaj±c tera¼niejszo¶æ. Niebywa³y kawa³ historii, ukazuj±cy Klub Przyjació³ Himmlera, który wierzy³ w istnienie mocy nadprzyrodzonej, chc±c udowodniæ ¿e rasa aryjska by³a t± pierwsz±, nawet gdyby mia³a pochodziæ z kosmosu. Do¶wiadczenia, badania, wojna, spekulacje, po¿ary i zbrodnicza krew na d³oniach, ratowanie w³asnego ty³ka, tak fantastycznie spleciona fabu³a i¿ ciê¿ko oderwaæ wzrok od ksi±¿ki. Po raz kolejny autor zaskoczy³ mnie, daj±c wiele rzeczy do zastanowienia, pozytywne jest to ¿e w  g³ówn± postaæ nie osadzi³ jej w silnym, mocnym charakterze, zdegradowanego alkoholika, paraj±cego siê z problemami egzystencjonalnymi, za to mamy m±dro¶æ i kunszt prokuratorskiego rzemios³a, choæ i tutaj wpleciony zosta³ w±tek mi³osny ukazuj±c ¿e i Kania serce posiada, emocje i pragnienia, schowane i ukrywane szczelnie.

Tym razem nasz bohater zmierzy siê z zagadk± po¿aru, który przed wojn± zniszczy³ rezydencjê hrabiostwa na ¦l±sku. Tym czasem zosta³y przypadkowo odkryte krypty w piwnicy ko¶cielnej które charakteryzowa³y dziwnie przybrane trumny i to co w nich ostatecznie znaleziono - kuk³y. Komenda wojewódzka w raz z genera³em Grzelakiem otrzyma³a od Joachima Richtera, zbiór policyjnych odznak i emblematów. Okaza³o siê ¿e ten unikatowy zbiór wska¿e trop którym to prokurator zacznie pod±¿aæ ¶ladem ¶ledztwa w sprawie Poczty Polskiej. Na ¶wiat³o dzienne wyjdzie fakt i¿ Richter ma na d³oniach krew pocztowców zamordowanych na Zaspie w Gdañsku. Te dwie sprawy zaczyna ³±czyæ siê z Freundeskreis, organizacji ³±cz±cych ludzi Heinricha Himmlera, który udziela³ siê w praktykach medycznych, okultystycznych, tak¿e maj±c na uwadze specjaln± jednostkê zbieraj±cej dokumenty na temat czarownic oraz wyszukiwaniu korzeni rasy aryjskiej. Z niemieckiej gazety ; Die Zeit ; przybywa Ursula Furster dziennikarka ¶ledcza, która proponuje wspó³prace z prokuratorem, by pogr±¿yæ by³ego SS dzia³aj±cego w organizacji na rzecz Trzeciej Rzeszy, Klausa Volkmana. Im bardziej w las, tym coraz wiêcej szczegó³ów, list pozostawiony przez hrabinê Trauwitz, poezje i dwóch by³ych esesmanów którzy postanowili co¶ zrobiæ z Kani± i Furster. Jak zakoñczy siê ta niebanalna powie¶æ, gdzie le¿y prawda, czy zagadka zakoñczy siê wielkim odkryciem i postawieniem przed s±d tego który ponosi winê za zbrodnie wojenne?

Ta zasnuta w tajemnicê, zagadkê opowie¶æ, bardzo ³atwo przenosi nas w ¶wiat o którym prawie siê nie rozmawia, zaczyna pokrywaæ patyna kurzu, Siembieda jak zawsze z lekko¶ci± pióra, doprowadza do skrajnych emocji, dlatego takich ksi±¿ek pragnie æ siê czytai polecaæ reszcie ¶wiata

Avatar u¿ytkownika - andrzejtrojanowski
andrzejtrojanowski
Przeczytane:2021-05-21, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Maciej Siembieda w czwartym tomie o Jakubie Kani „Kuk³y” zabiera czytelnika w niezwyk³± podró¿. Niesamowit± podró¿ w której tracimy orientacjê zastanawiaj±c siê czy to fikcja literacka czy te¿ mo¿e autor drwi z mojej niewiedzy. Znaj±c twórczo¶æ autora wiedzia³em, ¿e wykorzystuje fakty historyczne, zdarzenia czy ciekawostki w swoich powie¶ciach przeplataj±c autorsk± fikcj±. Kuk³a kojarzy mi siê raczej z wojskowymi s³u¿bami specjalnymi by³ego ZSRR i te¿ tak my¶la³em, ¿e teraz Kania bêdzie siê ugania³ a raczej ucieka³ przed specznazem. Jest oczywi¶cie totalitaryzm, ten nazistowski. Trochê czyta³em na temat nazistowskiego okultyzmu, jakiego to ¶wira mia³ na tym punkcie Heinrich Himmler. Ba, w latach 60 ubieg³ego wieku z nastaniem mody na okultyzm zaczêto siê zastanawiaæ czy wrêcz udowadniaæ fakty kontaktów nazistów z si³ami nadprzyrodzonymi. Ukaza³y siê publikacje, raczej ma³o merytoryczne i kilka filmów, czy to dokumentalnych czy kinowych traktuj±cych wspomniany nurt kulturowy. To tak na marginesie. Pan Maciej Siembieda bardzo subtelnie nawi±zuje do nazistowskiego okultyzmu, nie na „chama”, nie robi±c z tego sensacji. Po mistrzowsku prowadzi czytelnika po dwóch planach czasowych, nie gubi³em siê. Swoim zwyczajem jak zawsze nie odwala „fuszery” i z drobiazgami odtwarza miniony czas. Fikcja literacka ale jak¿e wiarygodna, gdyby autor po zakoñczeniu powie¶ci nie zabra³ g³osu to bym uwierzy³ i g³osi³, ¿e … ale to ju¿ sami musicie przeczytaæ.

Avatar u¿ytkownika - Ogrod-ksiazek
Ogrod-ksiazek
Przeczytane:2021-04-30, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,

Wiêkszo¶æ z Was pewnie zna Autora. Ja mia³am jedno spotkanie z Jego ksi±¿k± i nie doczyta³am do koñca 🙈 pomy¶la³am sobie to nie dla mnie. O ,,Kuk³ach" przeczyta³am u @na_polce_z_ksiazkami ... Tak emocjonuj±co napisa³a, ¿e pomy¶la³am ,,no spróbuje".

Jakub Kania podejmuje siê rozwi±zania pewnej zagadki. Wspó³czesne w±tki maj± swoje podwaliny przed laty tym samym poruszamy siê w dwóch strefach czasowych co dla mnie jest dodatkowym atutem. Mamy skrywane tajemnice i rewelacyjne sledztwo.

Mogê stwierdziæ, ¿e zosta³am zauroczona i wpad³am po uszy. Autor w cudowny sposób ³±czy fikcje literack± i prawdê historyczn±. Robi to tak mistrzowsko, ¿e ca³o¶æ sprawia wra¿enie prawdziwej historii.
Do tego zgrabne pióro Autora, które w sposób lekki i b³yskotliwy przelewa s³owa na papier. @maciejsiembieda dodatkowo okrasza to wszystko soczystymi dialogami i krwistymi bohaterami. Dziêki niemu s± tacy namacalni, rzeczywi¶ci...
A¿ chce siê krzykn±æ WOW, gdzie¶ ty Gocha by³a jak te wszystkie wcze¶niejsze ksi±¿ki siê ukazywa³y??? Jak ty¶ mog³a oprzeæ siê temu urokowi??? Nie wiem... Zamierzam nadrobiæ!!! Ten falstart z pierwsz± ksi±¿k± to jakie¶ totalne nieporozumienie🙈

Nie bêdê ¶ciemniaæ, po tej ksi±¿ce wiem, ¿e ka¿d± kolejn± bêdê ³ykaæ jak czapla. Jestem zakochana w sposobie prowadzenia historii jak i stylu pisania. Ten jêzyk... wszystkim znany od dziecka ale nie dla wszystkich prosty. @maciejsiembieda u¿ywa go z wielk± ³atwo¶ci± daj±c tym samym ogromn± przyjemno¶æ konsumpcji dzie³a przez czytelnika. Poza tym lubiê Jakuba Kanie 😊
Podoba³o mi siê wszystko!!!!! WSZYSTKO!!!
Je¶li przypadkiem kto¶ jeszcze nie zna Autora, to koniecznie powinien to nadrobiæ 💚

Avatar u¿ytkownika - czytanienaplatan
czytanienaplatan
Przeczytane:2021-04-16, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Nazwisko Macieja Siembiedy sta³o siê ju¿ synonimem emocjonuj±cej rozrywki na wysokim poziomie i coraz bardziej rozpoznawaln± mark± na rynku literackim, niezmiennie ³±czon± z piêknem jêzyka, inteligentnym humorem i intryguj±cymi zagadkami osadzonymi w realiach historycznych. Klasa sama w sobie.

Z ka¿dym kolejnym tomem coraz bardziej znane staje siê równie¿ nazwisko protagonisty cyklu, Jakuba Kani. Ale tym razem autor robi krok w ty³. Oczywi¶cie nie pod wzglêdem poziomu i jako¶ci, a czasu, w którym osadza akcjê. Ten tom mo¿e powinien nosiæ numer ½, bo cofamy siê do roku 1997 i pocz±tków kariery Kani w prokuraturze. Dociekliwy do bólu, a do tego uczciwy i nieustêpliwy m³ody prokurator szybko staje siê niewygodny dla zwierzchników. Czy jego kariera zakoñczy siê szybciej, ni¿ siê zaczê³a? Ci, którzy czytali wcze¶niejsze czê¶ci (czyli pó¼niejsze losy Kani) wiedz± jak siê potoczy, choæ odbiór lektury nic przez to nie traci.

Autor zaskakuje po raz kolejny niesamowitym powi±zaniem ciekawych w±tków historycznych, siêgaj±cych czasów drugiej wojny ¶wiatowej, tajnych projektów, tajemniczych ugrupowañ i bestialskich czynów. Nie zabraknie tu równie¿ pierwiastka mistycznego, a nawet nieoczywistej wycieczki w przysz³o¶æ. Zbyt du¿o na raz? Nic bardziej mylnego. Autor tak precyzyjnie ³±czy poszczególne elementy uk³adanki, ¿e ¿aden z nich nie wydaje siê zbyteczny, czy mniej istotny.

Ko³em napêdowym powie¶ci, sprawiaj±cym, ¿e nie sposób siê od niej oderwaæ, jest prowadzone przez Kaniê na zlecenie niemieckiej dziennikarki ¶ledztwo. A i relacja z piêkn± Ursul± przynosi wiele emocji, nie tylko czytelnikowi.

Jeste¶cie ciekawi co mog± mieæ wspólnego nazi¶ci z obarczon± kl±tw± krypt± i czarownicami? A mo¿e bardziej nurtuje Was jakie niebezpieczeñstwa czyhaj± tym razem na nieustêpliwego Jakuba? Gwarantujê, ¿e odpowiedzi zaskocz± Was równie mocno jak i mnie, bo nie sposób ich odgadn±æ, podobnie jak szokuj±cego fina³u.

Parafrazuj±c Gombrowicza „Koniec i bomba. A kto 'nie' czyta³ ten tr±ba!”

Avatar u¿ytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2023-10-10, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2023,

To pierwsze spotkanie z Jakubem Kani±, który przyjmuje prywatne zlecenie od niemieckiej dziennikarki Ursuli Forster. Ma rozwik³aæ zagadkê po¿aru, który przed wybuchem II wojny ¶wiatowej strawi³ jedn± z najwspanialszych rezydencji magnackich na ¦l±sku. Sprawa ta zwi±zana jest z odkryciem w tamtejszym ko¶ciele tajemniczych krypt. Wszystko prowadzi do tajnej organizacji, która para siê dziwnymi praktykami medycznymi. "Kuk³y" to kolejna ¶wietna powie¶æ Siembiedy, od której trudno siê oderwaæ. Fabu³a jak zwykle nawi±zuje do ciekawostek, nie tylko historycznych. To prawdziwa przyjemno¶æ, dotrzeæ do koñca lektury i przeczytaæ kilka s³ów od autora, który wyja¶nia, jakie elementy fabu³y s± oparte na faktach. Zdecydowanie polecam!

Avatar u¿ytkownika - Agatonik
Agatonik
Przeczytane:2023-07-26, Ocena: 5, Przeczyta³am, 2023,

Niezaprzeczaln± atrakcj± jest poznanie pocz±tków kariery Jakuba Kani. Sama zagadka, jak to u Siembiedy intryguj±ca i dodaj±ca nastêpny kamyczek do mojej wiedzy historycznej.

Po raz kolejny autor udowadnia, ¿e umiejêtnie ³±czy fikcjê z prawd± historyczn±. Okultystyczne eksperymenty propagowane przez nazistów i tajemnicze wydarzenia w przysz³o¶ci. ¦wietna od pierwszej strony.

Avatar u¿ytkownika - Ewfor
Ewfor
Przeczytane:2023-06-15, Ocena: 5, Przeczyta³am, Wyzwanie czytelnicze 2023,

Ksi±¿ki Macieja Siembiedy s± do¶æ specyficzne, niby zwyk³y krymina³ z domieszk± historii, a jednak nie taki znów zwyczajny, bo z histori± wojenn± w tle.

Po raz kolejny odnajdujemy w ksi±¿ce tego autora ¶lady nazistów, tym razem skierowane w stronê odnalezienia aryjskich korzeni w okultyzmie, a mo¿e w zapomnianych l±dach, albo prastarych grobowcach?

Spotykamy Jakuba Kaniê, który razem z niemieck± dziennikark± próbuj± rozwik³aæ kolejn± zagadkê.

Akcja ksi±¿ki toczy siê w dwóch ramach czasowych, wstecznie jest rok 1939 tu¿ przed wybuchem II wojny ¶wiatowej, w momencie wielkiego po¿aru pa³acu rodziny Trauwitz, w czasie którego zginê³a córka w³a¶cicieli oraz wspó³cze¶nie, chocia¿ nie ,,tu i teraz" a w roku 1997, kiedy Polskê nawiedzi³a wielka powód¼.

Fabu³a ksi±¿ki wci±ga od pierwszych stron, i to jest to, co uwielbiam w powie¶ciach Siembiedy, ¿e nie ma czasu na nudê.

Autor ¶wietnie przeplata fikcjê z faktami i tylko kto¶ maj±cy ogromn± wiedzê jest w stanie rozró¿niæ co mo¿e byæ historyjk± wymy¶lon± na potrzeby powie¶ci, a co prawd± historyczn±.

Osobom niepamiêtaj±cym wielkiej powodzi z tamtego roku, autor przytacza do¶æ obrazowo pokazan± ówczesn± rzeczywisto¶æ dolnego ¦l±ska, gdzie woda siêga³a czasami do piêter domów.

Ale ¿eby nie by³o zbyt powa¿nie, przyznam szczerze, ¿e nieco rozbawi³ mnie przedstawiony w powie¶ci opis terapii odm³adzaj±cej, a raczej zatrzymuj±cej m³odo¶æ. No có¿, ludzi bogatych i naiwnych nigdy nie brakowa³o.

Autor w swoich ksi±¿kach skupia siê na praktykach nazistów w ¶wietle ma³o spopularyzowanym i tu miêdzy innymi mamy w±tek okultystyczny.

Misternie przygotowana fabu³a z barwn± akcj± to moim zdaniem atuty tej powie¶ci i chocia¿ równie ciekawie wykreowane zosta³y postacie bohaterów, to ja jako¶ nie potrafi³am przychylnym okiem spojrzeæ ani na Jakuba Kaniê, ani na niemieck± dziennikarkê. Mo¿e super z niego prokurator, przenikliwy, ze smyka³k± detektywistyczn±, ale jako mê¿czyzna niekoniecznie w moim gu¶cie.

Polecam tê ksi±¿kê zw³aszcza mi³o¶nikom dobrych krymina³ów z histori± wojenn± w tle. W tej powie¶ci mamy namiastkê powie¶ci obyczajowej, odrobinê romansu i du¿± dawkê tajemnicy. My¶lê, ¿e nie tylko fani Macieja Siembiedy znajd± w niej co¶ dla siebie.

Avatar u¿ytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2023-03-03, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2023,

Prokurator Jakub Kania, przymusowo wys³any na urlop przyjmuje nietypowe zlecenie od niemieckiej dziennikarki. Ma rozwi±zaæ zagadkê po¿aru, który tu¿ przed wybuchem drugiej wojny ¶wiatowej strawi³ magnacki pa³ac na ¦l±sku. Ku swojemu zdumieniu odkrywa, ¿e sprawa wi±¿e siê z niedawnymi odkryciami w pewnym ko¶ciele a trop wiedzie do przedwojennej niemieckiej organizacji okultystów. Mê¿czyzna nie wie, ¿e decyduj±c siê na rozwi±zanie zagadki na szali stawia swoje ¿ycie.
Pe³na tajemnic, intryg i zwrotów akcji... tak w kilku s³owach mo¿na okre¶liæ czwart± czê¶æ cyklu Jakub Kania. Autor jak zwykle zapewni³ czytelnikom rozrywkê na najwy¿szym poziomie. W ¶rodku odmalowa³ obraz pierwszych lat III PR- niejasnych uk³adów, otwarcie siê na zachód i zach³y¶niêcie siê tym, co ten oferowa³. Z tymi problemami musia³ zmierzyæ siê tym razem g³ówny bohater, Jakub Kania. Jego walka o prawdê i sprawiedliwo¶æ sprawi³a, ¿e odkry³ wiele niewygodnych faktów pewnych ludzi, wyja¶ni³ zagadki z przesz³o¶ci oraz przemierzy³ wiele kilometrów. To wszystko sprawi³o, ¿e przy tej lekturze na nudê nie mo¿na narzekaæ.

Inne ksi±¿ki autora
Katharsis
Maciej Siembieda0
Ok³adka ksi±zki - Katharsis

Najlepsza ksi±¿ka mistrza powie¶ci sensacyjnych z Wielk± Histori± w tle! Przez ponad sze¶ædziesi±t lat (1927-90) toczy siê ta polsko-grecka saga ³±cz±ca...

444
Maciej Siembieda0
Ok³adka ksi±zki - 444

Dlaczego obraz Matejki przepowiadaj±cy losy ¶wiata do dzi¶ pozostaje w ukryciu? Sensacyjna powie¶c oparta na prawdziwych wydarzeniach. W wypadku samochodowym...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek