Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka

Dokładka!

,,Czytelnicy Naszego zakochanego przewodnika po Francji, czyli dyplomatycznej ratatouille sprawili nam olbrzymią radość, żądając dokładki. Możemy odnieść wrażenie, że nasze upodobanie do Francji przypadło do smaku i zwiększyło apetyt. Dokładkę w stołówkach zazwyczaj nazywało się repetą, co wzięło się od francuskiego czasownika répéter, czyli powtarzać! My jednak powtarzać nie zamierzamy i zaproponujemy nowy zestaw dań. Innymi słowy, będą to nowe eseje czy impresje opisujące nasze kolejne fascynacje i ukochane miejsca.

Zabierzemy czytelników w podróż do Lyonu i Bretanii, wyjaśnimy różnice między winnicami Burgundii i Bordeaux, poprowadzimy po nieznanych zakątkach Paryża, wdrapiemy się na najwyższy szczyt Francji, opowiemy o Francji zamorskiej, doradzimy kilka przepisów kucharskich, polecimy muzea i zabytki rzadko odwiedzane przez turystów, a zakończymy, zgodnie z tradycją wyścigu kolarskiego Tour de France, na Polach Elizejskich.

Pozostaje nam wierzyć, że dokładka ratatouille również zasmakuje. A chociaż protokół uczy, że nie życzy się smacznego, bo w ten sposób podaje się w wątpliwość jakość dania, złamiemy go z pełną świadomością, mówiąc: Bon appetit!".

Aleksandra i Tomasz Orłowscy.

Informacje dodatkowe o Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka:

Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka - opinie o książce

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2024-06-30,

Ostatnio pokazywałam Wam bardzo fajną książkę o Francji pod tytułem "Nasz zakochany przewodnik po Francji" Tomasza Orłowskiego a obecnie ukazała się jego dokładka pod tytułem"Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka. Jest to świetne uzupełnienie poprzedniej części. Autor po raz kolejny oprowadza nas po zakątkach Francji. Smakujemy z nim pyszne potrawy takie jak tarta tatin i delektujemy się ulubionymi winami z Bordeaux. Gdy już pojemy i popijemy udamy się do Paryża - stolicy mody. Zastanawialiście się kiedyś czy Bretania naprawdę jest ojczyzną fasolki?Gdzie znajduje się sabaudzkie Zakopane? Na te i wiele innych pytań odpowie nam tutaj autor. Z chęcią udałabym się śladami tej książki i krok po kroku odhaczała zaliczone rozdziały i zobaczone miejsca. Polecam gorąco obie części.

Avatar użytkownika - dianawiszniewska
dianawiszniewska
Przeczytane:2024-06-06, Ocena: 5, Przeczytałam,

Pierwszą książkę z tej serii pochłonęłam bardzo szybko, delektując się opisaną architekturą, potrawami, klimatem oraz ciekawostkami z ambasady. Czekałam na drugą część, bo wiadomo, jeśli ktoś oprowadza (choćby książkowo) nas po danym miejscu, to zapewne po jakimś czasie przychodzi taki moment, że myśli, "mogłem wspomnieć jeszcze o tym". Tak jest i z tą książką, jest ona cudownym dopełnieniem poprzedniej. To fantastyczny spacer, z dobrym przyjacielem pokazujący nieturystyczny urok Francji, znów mamy fantastyczne zabytki, kolejne pyszne potrawu warte spróbowania, oczywiście polecenie najlepszych win. W tej części znalazł się też rozdział poświęcony modzie (wiadomo kobiecie spodobał się bardzo). Książka ta będzie cudownym pomysłem na zaplanowanie podróży, ze wszystkim co kochacie, niezależnie czy to piękne kapelusze, niezwykła historia (znów z odnośnikami do Polski),czy pyszne wino. Ja już planuję kolejny pobyt w tym niezwykle malowniczym kraju.

Czy myśleliście, aby wybrać się w podróż do Francji, zajadać crossanty i zapijać je cappuccino ? A może pierwsze co, to podążać śladem pięknych zabytków i skosztować winna z najlepszych winiarni ?

Dziś zapraszam Was w niezwykłą podróż, gdzie zobaczycie Francję oczami człowieka głęboko zakochanego w jej urokach. To dyplomata, który przez lata żył w tym kraju, zwiedzał jego malownicze zakątki, poznawał fascynujących ludzi i zanurzał się w bogactwie kultury oraz historii. Teraz, w swojej książce, stara się przekazać całą zgromadzoną wiedzę, tworząc literacką mozaikę, która przeniesie Was prosto do serca Francji.

W tej pozycji każdy znajdzie coś dla siebie. Smakosze odkryją sekrety francuskiej kuchni, od wyrafinowanych potraw po regionalne przysmaki, które kryją w sobie duszę Francji.

Miłośnicy pięknych widoków zanurzą się w przepiękne fotografie, dopełnione sugestywnym tekstem, który pozwoli poczuć magię przedstawionych miejsc. Każde zdjęcie, każde zdanie jest niczym okno otwierające się na różnorodne krajobrazy, pełne historii, tętniące życiem i niezwykle urokliwe.

Wyobraź sobie spacer wzdłuż lazurowego wybrzeża, gdzie słońce igra z krystalicznie czystą wodą, a nadmorskie miasteczka tętnią życiem i kulturą. Tutaj, wśród urokliwych plaż poczujesz, jak rytm życia zwalnia, a każdy moment nabiera magicznego znaczenia. Następnie podróż przeniesie Cię do miasta miłości - Paryża, gdzie na nowo odkryjesz jego nieznane zakątki.

Podróż ta nie byłaby kompletna bez wizyty w słynnych francuskich winnicach. Zajrzyj do regionu Bordeaux lub Burgundii, gdzie poznasz proces tworzenia win, które są synonimem doskonałości. Przechadzając się po winnicach, gdzie rzędy winorośli ciągną się po horyzont, poczujesz zapach ziemi i winogron dojrzewających w słońcu.

Nie zapomnij o emocjonującej wspinaczce na najwyższy szczyt Francji, Mont Blanc. Ta majestatyczna góra oferuje nie tylko wspaniałe widoki, ale także poczucie triumfu, które towarzyszy każdemu zdobywcy jej szczytu. Wreszcie, odkrywaj paryskie zakątki, których z pewnością wcześniej nie znałeś. Od ukrytych ogrodów po małe butiki z unikalną modą, Paryż ma wiele tajemnic, które czekają na odkrycie.

Podróż, w którą zabiera nas autor, to prawdziwa uczta dla zmysłów i ducha. To wspaniała okazja, by odkryć Francję na nowo, zanurzyć się w jej historii, kulturze, smakach i zapachach, a także poznać jej mieszkańców i ich codzienne życie. Ta książka to nie tylko zbiór opowieści, ale także inspiracja do własnych podróży i odkryć, zachęta do tego, by samemu wyruszyć w drogę i doświadczyć wszystkiego, o czym autor tak pięknie nam opowiada.

Avatar użytkownika - niezdarusia
niezdarusia
Przeczytane:2024-06-24, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Dyplomatyczna ratatouille. Dokładka" to doskonała kontynuacja "Naszego zakochanego przewodnika po Francji". Jestem zauroczona tym tytułem jak i samą Francją opisaną przez autora - Tomasza Orłowskiego, byłego ambasadora Polski we Francji.

Książka napisana jest doskonałym językiem. Podoba mi się jak autor bawi się słowem, jak ze swadą opowiada o historii, kulturze, zwyczajach, własnych wspomnieniach. Oczywiście treść jest bardzo ciekawa, jednak również sam język lektury zwraca na siebie uwagę. Uwielbiam to!

Nie jest to przewodnik po kraju w dosłownej formie. Można się nim zasugerować i zainspirować, jednak nie dowiemy się z tego tytułu o tym jak podróżować, kiedy odwiedzić dane miejsca, czy ile zapłacimy za wstęp.

To zbiór esejów opowiadających o wyjątkowych miejscach dla dyplomaty i jego żony, zabytkach czy kuchni.

Na duży plus jest duża ilość zdjęć, które ilustrują słowa autora. Pozwalają nam one przenieść się do tego kraju i zobaczyć opisywane zabytki, miejsca.

Muszę zalecić ostrożność podczas lektury. Musicie uważać, aby nie zachwycić się Francją, jej kulturą czy kuchnią. Mnie niestety się to nie udało i teraz czuję ogromną potrzebę żeby odwiedzić ten kraj i nauczyć się francuskiego. Nie wierzycie? Sami sprawdźcie, jednak nie mówicie potem, że nie ostrzegałam!

Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał & etykieta
Tomasz Orłowski0
Okładka ksiązki - Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał & etykieta

Znacznie poszerzone i poprawione trzecie wydanie podręcznika protokołu dyplomatycznego powstało ze względu zarówno na potrzebę wznowienia tytułu, jak i...

Nasz zakochany przewodnik po Francji, czyli dyplomatyczna ratatouille
Tomasz Orłowski0
Okładka ksiązki - Nasz zakochany przewodnik po Francji, czyli dyplomatyczna ratatouille

Świetnie zrównoważony miks opisów turystycznych, kulturalnych, artystycznych i historycznych, wspomnień osobistych i ambasadorskich oraz uwag gastronomiczno-kulinarnych...