W wieku jedenastu lat był świadkiem, jak biali ludzie mordują jego ojca. Od tego dnia Indianin Lolla-Wossiki stał się żałosnym pijakiem. Jego brat, Ta-Kumsaw, chciałby przepędzić Białych z kontynentu. Ale gubernator Bill Harrison snuje o wiele okrutniejsze plany wobec Indian. Kiedy zaczyna je realizować, mimowolnie doprowadza do spotkania Alvina Millera - wyjątkowego białego chłopca, obdarzonego potężną mocą magiczną - z Lollą-Wossiky i Ta-Kumsawem. I tak rozpoczyna się kolejny etap edukacji Alvina.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2016-10-04
Tytuł oryginału: Red Prophet
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Piotr W. Cholewa
„Czerwony Prorok” jest drugim tomem cyklu „Alvin Stwórca”. Sięgając po niego miałam duże oczekiwania.
Marzeniem Billa Harrisona było zostać gubernatorem. I postanowił osiągnąć ten cel za wszelką cenę. Głównego wroga upatruje w Czerwonych, których chce wykończyć alkoholem, oraz poznanego w pierwszym tomie Armora-ofGoda Weavera, który z kolei dąży do zachowania pokoju z tubylcami. Harrison chce zlikwidować wszystkie przeszkody na swojej drodze poświęcając nawet życie niewinnych dzieci. Wskutek nieoczekiwanych zdarzeń Alvin wplątuje się w te walki. Jego misją staje się niedopuścić do rzezi. Czy zdąży na czas?
Drugi tom różni się od pierwszego, który skupiał się na Alvinie. W tej części akcja skupia się wokół dwoch Czerwonych - Lolli-Wossiky oraz Ta-Kumsawa. Ten pierwszy do niedawna był zapijaczonym tubylcem. Teraz nazywany jest Czerwonym Prorokiem. Mimo wyrządzonych mu krzywd, zależy mu na pokoju z Białymi. Ten drugi jest jego starszym bratem wrogo nastawionym do przybyszy zza oceanu. Obaj mają swoich zagorzałych zwolenników. Każdy z braci musi zadecydować o swojej przyszłości. Obaj szybko orientują się jak ważny jest Alvin.
Gdzieś w tle całej historii jest rodzina Millerów opłakująca domniemaną stratę. To właśnie ich rządza zemsty doprowadza do katastofalnego finału. W pewnym stopniu jestem w stanie ich zrozumieć, bo utrata bliskich zawsze jest bolesnym ciosem. Jednak jedynie Armor-of-God dostrzega konsekwencje ich działania.
Drugi tom był dla mnie zaskakujący, ze względu na alternatywną historię. Ponownie pojawiają się znane nam z historii postacie ale przedstawione zupełnie inaczej niż w podręcznikach. Dobrym przykładem jest tu postać Bonaparte. Autor w przewrotny sposób wyjaśnia fakt uwielbienia tego człowieka przez żołnierzy.
„Czerwony Prorok” porusza ponadczasowe wątki - więzi rodzinne, honor, uczciwość, lojalność. Drugi tom czytało mi się trochę ciężej niż poprzedni ale nie dlatego, że jest słabszy. Jest lepszy, bardziej dopracowany. Jest więcej wewnętrznych przemyśleń bohaterów. Polecam.
W pierwszym tomie Rigg połączył siły z innym równie utalentowanym nastolatkiem, by odnaleźć siostrę i zrozumieć, na co naprawdę go stać. W drugim - stanął...
Przygoda, emocje i podróże w czasie znalazły swoją kontynuację w drugiej części bestsellerowego cyklu Carda. Gdy Rigg z przyjaciółmi przeszedł Mur oddzielający...
Przeczytane:2016-10-20, Ocena: 4, Przeczytałem,