Cienie. Grotołazka. Legenda o źrenicy oka, tom 3

Trzecia część serii Legenda o źrenicy oka

- Wspinanie się na drzewa to nie to samo co wspinaczka górska - protestuję. - Wspinaczka górska to... - milknę. Jak mam im to wyjaśnić? Drzewa chcą, żeby ludzie się na nie wspinali, ale góry przeciwnie - one odpychają. Człowiek nigdy nie zaprzyjaźni się z górą, musi ją pokonać.

Po północnym mieście portowym zostały zgliszcza. Miranda, Syrsa i Lidia ruszają w góry regionu wschodniego, by znaleźć źrenicę oka - najcenniejszą perłę, którą ukryła tam Iberis. Będą musiały stawić czoła niechętnym mieszkańcom i wejść do zimnych jaskiń. A wąskie, ciemne korytarze napawają lękiem nie tylko najmłodszą Syrsę. I właśnie tam, we wnętrzu góry, misja trzech poławiaczek będzie miała konsekwencje, których nie mogły sobie nawet wyobrazić.

Informacje dodatkowe o Cienie. Grotołazka. Legenda o źrenicy oka, tom 3:

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2024-03-28, Ocena: 6, Przeczytałem,

??

,,Grotołazka" to trzeci tom Legendy o źrenicy oka. Podobnie jak w poprzednich częściach, Miranda wraz z towarzyszkami poszukuje mitycznej źrenicy oka - perły, która jest obiektem pożądania w niemal całym państwie. Tym razem przenosimy się w górskie tereny regionu wschodniego i razem z Mirandą, Syrsą i Lydią wyruszamy w niebezpieczną podróż.

??

Czekałam na tę książkę od momentu, gdy skończyłam poprzedni tom i zdecydowanie się nie zawiodłam.

Jestem pod wrażeniem pióra autorki i tego, jak barwnie potrafi ona odmalowywać przeróżne krajobrazy. W ,,Poławiaczce pereł" mogłam zanurzyć się w morzu pełnym niezwykłych, kolorowych pereł. ,,Poskramiaczka ptaków" ukazała mi piękno zimowego lasu i kołyszących się wierzchołków drzew, a podczas lektury ,,Grotołazki" miałam okazję poznać piękne, ale też surowe i bezwzględne górskie rejony.

Choć seria kierowana jest do czytelników 9+, jestem pewna, że pokochają ją osoby w każdym wieku. Krótkie rozdziały i wartka akcja sprawiają, że bardzo łatwo można wsiąknąć w świat wykreowany przez Karin Erlandsson. Styl autorki jest oszczędny, ale jednocześnie bardzo poruszający. Nie stroni ona od trudnych emocji ani nie lukruje stworzonej przez siebie rzeczywistości.

Jeśli lubicie historie o niebezpiecznych podróżach, przyjaźni i pięknie natury, koniecznie dajcie szansę tej serii!

[współpraca reklamowa z @wydawnictwo_dwukropek]

Poskramiaczka ptaków. Legenda o źrenicy oka
Karin Erlandsson0
Okładka ksiązki - Poskramiaczka ptaków. Legenda o źrenicy oka

Miranda i Syrsa przygotowują się do zimy w północnych regionach królestwa. Miranda, nie tak dawno poławiaczka pereł, teraz doskonale wspina się na korony...

Nocny ekspres
Karin Erlandsson0
Okładka ksiązki - Nocny ekspres

Dziesięcioletnia Danja i jej rodzina jadą do babci, jak to zwykle bywa w grudniu. Ale tym razem nie wszystko jest tak, jak powinno. Babcia mówi...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;