Blask

Ocena: 4.88 (8 g³osów)
Inne wydania:

1946 rok. Wiktor Krug³y po wojennych przej¶ciach przyje¿d¿a do Szczecina i od razu zostaje wpl±tany w sprawê zabójstwa ¿ydowskiego ch³opca. Wobec obojêtno¶ci w³adz zajêtych ogarnianiem chaosu w mie¶cie bezprawia próbuje sam rozwik³aæ zagadkê. Ma przeciw sobie niemal wszystkich: urzêdników, milicjê i tajemnicz±, ¿ydowsk± organizacjê Bricha.

1978 rok. W Szczecinie ginie m³oda prostytutka. Zatrzymany w zwi±zku ze spraw± obywatel zachodnioniemiecki zostaje niemal natychmiast zwolniony, ale pewien kapitan S³u¿by Bezpieczeñstwa postanawia rozegraæ z nim grê: grê na swoich zasadach.

2018 rok. Agata Pra¿mowska, szczeciñska prawniczka, rozpoznaje w nieletniej ofierze zabójstwa swoj± niedawn± klientkê. Nied³ugo pó¼niej umiera jej ojciec, a to, czego dowiaduje siê o nim po jego ¶mierci, wywraca jej ¶wiat do góry nogami. Agata z pomoc± kuzyna Roberta, emerytowanego oficera policji, anga¿uje siê emocjonalnie w ¶ledztwo, które prowadzi w przesz³o¶æ.

Informacje dodatkowe o Blask:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-07-10
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

wiêcej

Kup ksi±¿kê Blask

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Blask - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2024-09-09, Ocena: 6, Przeczyta³am,

W ksi±¿kach pana Stelara bardzo lubiê to, ¿e zawsze przez ca³± historiê przeprowadza mnie w du¿ym napiêciu. Tam zawsze ju¿ od pocz±tku co¶ siê kroi, wci±¿ pojawiaj± siê dziwne zachowania i nie ma mocy, by przewidzieæ kto jak post±pi. Kolejnym dodatkiem s± tutaj ró¿nice czasowe, które razem tworz± wspania³± ca³o¶æ. W roku 1964 widzimy pewien chaos i dziwne zbiegi okoliczno¶ci przez które jeden z mê¿czyzn zostaje wmieszany w zabójstwo ch³opca. Nie bez znaczenia ma jego ¿ydowskie pochodzenie. Znaj±c czasy w których siê to dzieje widzimy jak bardzo inni s± krytykowani ze wzglêdu na pochodzenie. Tam nie ma gdybania i roztrz±sania spraw, od razu cz³owiek staje siê winny i ka¿dy organ ¶cigania jest nieugiêty. Czy¿by zatem chodzi³o o co¶ wiêcej ni¿ sprawiedliwo¶æ?
W 1978 roku czytamy o zabójstwie na prostytutce. Rodzina nie wypowiada³a siê o niej najlepiej, lecz pewni byli, ¿e j± zabito. Oprawca zosta³ skazany, lecz dziwnym trafem wyszed³ na wolno¶æ. Czy¿by ponownie nie by³o tutaj szczero¶ci?
Pozostaje nam równie¿ rok 2018, gdzie ogólnie dzieje siê najwiêcej, gdy¿ to z powodu obecnych wydarzeñ kobieca postaæ zaczyna grzebaæ w przesz³o¶ci, spotyka ludzi mog±cych znaæ jej ojca, a co za tym idzie, odkrywa tajemnice, które nie bardzo chcia³y zostaæ ukazane ¶wiat³u dziennemu.
Je¶li chodzi o lata wsteczne, to jest tam du¿o twardych wydarzeñ, jakby potwierdzenie w tym, ¿e co siê wydarzy³o, to ju¿ siê nie od wydarzy i nie mamy prawa wnosiæ tam swoich odczuæ. Jednak, je¶li wchodzimy w czasy z 2018 roku, to zauwa¿amy, jakie emocje wzbudzaj± wie¶ci, których siê dowiedzieli. Ten czas jest nawet nieraz wzruszaj±cy, ma wiêcej opisów, wiêcej osób siê tutaj pokazuje i nawet przywo³uje innych, którzy mogli pamiêtaæ co siê kiedy¶ wydarzy³o. To tutaj równie¿ wyja¶nione zostan± sprawy pewnej rodziny, która nie darzy³a siebie wzajemn± sympati±. Oczywi¶cie tematy historyczne, choæ w mniejszej czê¶ci, ale jednak siê pojawia³y. Sekrety z przesz³o¶ci oraz tajemnicze zgony sprawia³y, ¿e opowie¶æ przybiera³a na sile. Wychodzi bowiem na to, ¿e im wiêksz± ma siê w³adzê, tym do gorszych rzeczy mo¿na siê posun±æ. Przeczytajcie, bo naprawdê warto:-)

BLASK. Intryguj±cy tytu³ jak dla powie¶ci kryminalnej. Ciekawo¶æ nie do opanowania, co nam Marek Stelar zafunduje tym razem. Có¿, emocji co niemiara, wra¿eñ mnóstwo, trzeba wygodnie siê usadowiæ, bo gwarantujê, ¿e wch³ania bez opamiêtania …

Akcja powie¶ci ma swoje korzenie w latach czterdziestych ubieg³ego stulecia. Wiktor Krug³y zostaje wmieszany w zabójstwo ¿ydowskiego ch³opca. Czy ma co¶ z tym wspólnego, to inna sprawa, ale na pewno jest podejrzany. Zamordowany ch³opiec mia³ w rêce brylant, od którego bi³ blask … Ten brylant wyzwoli³ w pazernych ludziach przekonanie o wielkim skarbie ukrytym przez Niemca w Szczecinie.

W latach siedemdziesi±tych ginie m³oda prostytutka. Podejrzany o zabójstwo Niemiec zostaje szybko wypuszczony z aresztu. Do akcji wkracza funkcjonariusz SB, który rozpoczyna z nim w³asn± potajemn± rozgrywkê. Ka¿dy z nich ma co¶ do ugrania, ale i wiele do stracenia. Kto bêdzie bardziej wytrwa³y i sprytniejszy …

Czasy bie¿±ce, adwokat Agata Pra¿mowska, w zamordowanej poznaje dziewczynê, któr± kiedy¶ broni³a. Wkrótce umiera jej ojciec, z którym ³±czy³y j± bardzo ch³odne relacje, a w³a¶ciwie ich brak. Informacje, które zdobywa na temat ojca, wywracaj± jej ¶wiat do góry nogami. Zaczyna prowadziæ w³asne ¶ledztwo. Do czego j± doprowadz± informacje, które zdobêdzie? Czy mog± zagroziæ jej ¿yciu? A je¿eli w grê wchodz± pieni±dze, to zawsze sytuacja siê komplikuje i wzrasta niebezpieczeñstwo …

BLASK to powie¶æ wielow±tkowa, ukszta³towana na wielu p³aszczyznach. Ka¿dy z w±tków odgrywa g³ówn± rolê, brak któregokolwiek z nich umniejszy³by warto¶æ tej lektury. Ju¿ przedzia³ czasowy ca³ej historii rozci±gniêty w czasie trwania kilku pokoleñ stanowi niebywa³y zabieg pisarski, ale ¶wiadczy te¿ o znajomo¶ci realiów historycznych i obyczajowych ka¿dej z epok.

BLASK to próba d±¿enia do odkrycia prawdy, jak siê okazuje bardzo bolesnej i niszcz±cej. To równie¿ przejmuj±cy i wzruszaj±cy obraz trudnych relacji na linii ojciec – córka, ale i chêæ poznania motywów postêpowania najbli¿szych. Doj¶cie do prawdy zajmuje wiele czasu, wymaga trudów i po¶wiêceñ, nara¿ania siê na niebezpieczeñstwo utraty ¿ycia. I na koñcu tej us³anej kolcami drogi mo¿na postawiæ sobie pytanie: czy by³o warto? Odpowiedzi ka¿dy powinien udzieliæ sam, staj±c w obliczu w³asnych prze¿yæ i wspomnieñ.

Powie¶æ ta obna¿a zachowania ludzi, uwidacznia motywy, jakimi siê ludzie czêsto kieruj± w ¿yciu. Niezale¿nie od czasów, w których siê dzieje akcja, ludzie byli i s± chciwi i pazerni, dla korzy¶ci finansowych s± gotowi do pope³nienia najgorszych czynów, z morderstwem w³±cznie. Blask pieniêdzy zas³ania pole widzenia i pozbawia ludzi wszelkich pozytywnych uczuæ, ¿±dza posiadania jak najwiêcej zmienia ludzi.

Tytu³owy BLASK to tak naprawdê co¶ nieuchwytnego i nieistniej±cego. Ten blask o¶lepia i zmienia ludzi, prowokuje do haniebnych zachowañ. Chc± mieæ to, czego nawet nigdy nie widzieli na oczy, ale co istnieje w ich wyimaginowanej wyobra¼ni.

Ta historia zmusza nas do refleksji i kumulacji trudnych egzystencjalnych pytañ: jacy naprawdê byli nasi przodkowie, ile o nich wiemy, czy my ich naprawdê znamy, czy warto d±¿yæ do poznania prawdy za ka¿d± cenê, ile jestem w stanie zrobiæ, aby znale¼æ skarb?

Warto przystan±æ na chwilê i zastanowiæ siê nad sensem tych pytañ i spróbowaæ na nie szczerze odpowiedzieæ. Czy takich odpowiedzi siê po sobie spodziewamy? A mo¿e nasza reakcja nas samych zaskoczy³a?

T± powie¶ci± warto siê delektowaæ, wci±ga od pierwszych stron, ale wymaga te¿ znacznej wprawy, gdy¿ szybkie przemieszczanie siê w czasie nie jest ³atwym zadaniem, wymaga skupienia i uwagi. Rosn±ce tempo wydarzeñ, nieoczekiwane zwroty akcji, pojawiaj±ce siê co krok nowe intrygi powoduj±, ¿e powie¶æ spe³ni oczekiwania najbardziej wytrawnych fanów tego gatunku. Nikogo nie zawiedzie, na pewno sprawi wiele przyjemno¶ci.

Krymina³y retro to ostatnio jeden z moich ulubionych gatunków. Po lekturze „Blasku” okaza³o siê, ¿e krymina³ retro z wielotorow± narracj± to dopiero jest co¶! Marek Stelar w swoim najnowszym kryminale zabiera czytelnika w podró¿ w czasie do roku 1946 i 1978, czê¶æ akcji dzieje siê wspó³cze¶nie. Mamy wiêc okazjê przez chwilê pobyæ w powojennym, trudnym i nieoczywistym ¶wiecie, zobaczyæ jak dzia³a³y s³u¿by i jak funkcjonowa³o pañstwo pod koniec lat siedemdziesi±tych. Oba w±tki retro ¶wietnie ³±cz± siê w ca³o¶æ przy pomocy dwójki wspó³czesnych bohaterów.

Mamy tu wszystko, co w dobrym kryminale znale¼æ siê powinno – wartk± akcjê, morderstwo (a nawet kilka!), wielu podejrzanych, ukryty skarb, mylne tropy i ¶ledztwo, w trakcie którego na jaw wychodz± tajemnice sprzed wielu lat.

Ca³o¶æ jest ¶wietnie napisana, niebanalna (co w krymina³ach takie oczywiste nie jest), zmusza do refleksji. W w±tek tropienia zabójcy zgrabnie wpleciony zosta³ temat trudnych relacji rodzinnych, g³êboko skrywanych sekretów, które nigdy nie mia³y ujrzeæ ¶wiat³a dziennego. W jaki sposób tajemnice naszych przodków mog± wp³ywaæ na nas? Czy w ogóle ma to jakie¶ znaczenie? Czy warto szukaæ prawdy, tak¿e tej niewygodnej?

„Blask” to opowie¶æ o poszukiwaniu korzeni, o bolesnej prawdzie i o skarbie, którego blask sta³ siê przyczyn± niejednej tragedii. To ¶wietny krymina³ retro z ciekaw± zagadk±, której oczywi¶cie, mimo przeczytania miliona krymina³ów, nie uda³o mi siê rozwik³aæ 😉

By³o to moje pierwsze spotkanie z autorem, ale na pewno bêd± kolejne!

" [...] Przy­po­mi­nam, ¿e w prze­ci­wieñ­stwie do Repu­bli­ki Fe­de­ral­nej Nie­miec w Polskiej Rze­czy­po­spo­li­tej Lu­do­wej wci±¿ obowi±zuje kara g³ów­na, Herr Warn­ke. Kara ¶mier­ci... [...]"

Marka Stelara mi³o¶nikom krymina³ów i thrillerów nie muszê przedstawiaæ. Od czasu do czasu lubiê siêgn±æ po jego ksi±¿ki. A wy? Tym razem postanowi³am wys³uchaæ jego najnowsze dzie³o pod tytu³em "Blask", którego czyta³ Mateusz Drozda. Idealny lektor do tej historii. Warto j± pos³uchaæ.
Z t± histori± poruszamy siê w trzech przedzia³ach czasowych. Pierwszy z nich to lata 1944-46, drugi to rok 1978, a ostatni to rok 2018. Te przedzia³y czasowe wzajemnie siê ze sob± przeplataj±, ale s³uchaj±c lub czytaj±c uwa¿nie nie da siê pogubiæ. Doskonale zrozumia³am ca³± historiê, a w³a¶ciwiej trzy historie. Czy ka¿da z nich siê ze sob± ³±czy? Na to pytanie doskonale odpowie wam sam autor.
W pierwszej z nich pozna³am miêdzy innymi: Wiktora Krug³ego i W³adys³awa Boles³awca. Obydwoje brali czynny udzia³ w drugiej wojnie ¶wiatowej. Niestety W³adek przyst±pi³ do czerwonych i s³u¿y³ w Resorcie Bezpieczeñstwa Publicznego. Sta³ siê bezwzglêdnym potworem. Wiktor s³u¿y³ w konspiracji. Czy ich przypadkowe spotkanie bêdzie mia³o owocne skutki? Warto tutaj zwróciæ uwagê równie¿ na Janka "Waksmunda". Janka i Wiktora po³±czy pewna tajemnica.
W drugim przedziale czasowym, czyli w roku 1978 pozna³am miêdzy innymi pewnego seryjnego mordercê, któremu jak dot±d uchodzi³y zbrodnie. Czy tym razem wpadnie w rêce milicji? A co powiecie o Pra¿mowskim? Jak dla mnie to ¶liski facet, ale równie¿ jest bardzo skuteczny. Jest funkcjonariuszem S³u¿b Bezpieczeñstwa. Dla dobra swojej córki zrobi³by wszystko. Do czego siê posunie i jakie to przyniesie konsekwencje na pó¼niejsze lata? Warto poznaæ ten w±tek.
W roku 2018 poznajemy Agatê Pra¿mowsk±, która jest adwokatem. Przez przypadek pomo¿e policji w pewnej sprawie. Dziêki temu bêdzie dr±¿y³a do poznania prawdy. Prawda totalnie j± zaskoczy. Szczerze powiem, ¿e ja te¿ by³am totalnie zszokowana.
Autor stworzy³ idealn± fabu³ê, a lektor ciekawie j± przedstawi³, a¿ nie chce siê przestaæ s³uchaæ.
Co otrzymacie, bior±c do rêki "Blask"? Po pierwsze dobrze skonstruowane intrygi i zwroty akcji. Ciekawych i mniej lub bardziej lubianych bohaterów. Trzy przedzia³y czasowe. Fabu³ê z histori± w tle. Oryginalny krymina³, od którego nie da siê oderwaæ. Ciekawe dialogi, które zapadaj± w pamiêæ. S³ownictwo idealne dla danego okresu, w którym poruszamy siê z bohaterami.
Koñcówka ksi±¿ki w moim przypadku audiobooka, by³a dla mnie istnym wyciskaczem ³ez. Co tutaj siê dzia³o, to g³owa ma³a. By³ strach i by³o przera¿enie.
Oprócz w±tków kryminalnych bardzo podoba³y mi siê w±tki obyczajowe. Cieszê siê, ¿e Marek Stelar stworzy³ tak wyj±tkow± historiê.
Je¿eli cenicie sobie tego autora, to ¶mia³o siêgnijcie po "Blask".
Je¿eli lubicie krymina³y z histori± w tle, to równie¿ siêgnijcie po tê powie¶æ.
Ka¿dy w tej historii powinien znale¼æ co¶ dla siebie.
Czy klejnoty mog± byæ przeklête? Co zrobiliby¶cie, ¿eby je mieæ?

Avatar u¿ytkownika - JolaJola
JolaJola
Przeczytane:2020-04-10, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Blask skarbu, który staje siê istot± wydarzeñ na prze³omie siedemdziesiêciu lat. Wiktor po wojnie przyje¿d¿a do swojej siostry do Szczecina. Przypadek sprawia, ¿e zostajê wpl±tany w ¶mieræ ¿ydowskiego ch³opca. Pod koniec lat siedemdziesi±tych na ulicach miasta gin± prostytutki. Podejrzany jest obywatel Niemiec Zachodnich, ale zostaje szybko wypuszczony z aresztu. Funkcjonariusz SB próbuje wdro¿yæ swój plan. W 2018 roku w podobny sposób ginie kolejna prostytutka. Agata, szczeciñska prawniczka, zna³a ofiarê i zaczyna anga¿owaæ siê w sprawê. Do tego dochodzi jeszcze ¶mieræ ojca, z którym kobieta nie mia³a zbyt bliskich relacji. Jakie tajemnice rodzinne odkryje Agata? Co ³±czy te wszystkie wydarzenia? Bardzo interesuj±cy krymina³. Polecam gor±co.

„Blask” to pierwsza powie¶æ Marka Stelara, po któr± siêgnê³am. Opisana tu historia zawiera wszystkie lubiane przeze mnie elementy fabu³y: s± zabójstwa, jest tajemnica sprzed lat i zaginiony skarb, a tak¿e obyczajowe powi±zania bohaterów. Czy to wystarczy³o, by intryga porwa³a mnie, wymiêtosi³a i wyplu³a dopiero po ostatniej stronie?

Autor zafundowa³ czytelnikowi a¿ trzy przedzia³y czasowe. Tor pierwszy to powojnie, rok tysi±c dziewiêæset czterdziesty szósty. Nastêpnie mamy wydarzenia rozgrywaj±ce siê w czasach PRL, w roku tysi±c dziewiêæset siedemdziesi±tym ósmym. Ostatni przedzia³ to czasy wspó³czesne, rok dwa tysi±ce osiemnasty. Wszystkie s± uporz±dkowane i jasno okre¶lone, wiêc nie sposób siê pogubiæ. Jedyne, co sprawia³o mi trudno¶æ, to nad±¿anie za rodzinnymi koligacjami. W dzisiejszych czasach rzadko zwraca siê uwagê na szczegó³y rodzinnych powi±zañ. S± wujkowie, ciotki, kuzyni i tyle. Bez jakiego¶ roztrz±sania i nadmiernej analizy dziejowej. Tutaj musia³am siê nie¼le skupiæ, ¿eby ogarn±æ drzewo genealogiczne wystêpuj±cych we wszystkich trzech okresach bohaterów.

Historia powojenna dotyczy Wiktora Krug³y, który przyje¿d¿a po wojnie do Szczecina, do swojej siostry, gdzie zostaje wpl±tany w zabójstwo ¿ydowskiego ch³opca, w którego d³oni tkwi³ wielki brylant, i tajemnicê pewnego ukrytego na terenie miasta skarbu. Kiedy ginie kolejne ¿ydowskie dziecko, atmosfera zaczyna siê zagêszczaæ, a wokó³ Wiktora narasta negatywne nastawienie w³adz ró¿nego kalibru.
Kolejny tor to czasy PRL-u i zabójstwo dwóch prostytutek. Kobiety zosta³y uduszone specyficznym sznurem od munduru. Pos±dzony o ten czyn Niemiec zostaje jednak bardzo szybko zwolniony z aresztu, do czego przyczynia siê pracownik SB, Witold Pra¿mowski. Mê¿czyzna ma plan, który bardzo chce zrealizowaæ, przy wspó³pracy niemieckiego obywatela…
Akcja, która rozgrywa siê wspó³cze¶nie, zwi±zana jest w du¿ym stopniu z córk± Witolda Pra¿mowskiego, Agat±. Kobieta pracuje jako prawnik i pewnego dnia rozpoznaje w pewnej zabitej dziewczynie swoj± klientkê. Wkrótce umiera ojciec Agaty, zostawiaj±c po sobie niejasne sprawy i zagadkowe przedmioty. Poniewa¿ nigdy nie mieli ze sob± dobrego kontaktu, Agata niewiele o ojcu wiedzia³a. Dopiero po jego ¶mierci zaczê³a poszukiwaæ odpowiedzi na drêcz±ce j± pytania. To, co wychodzi na jaw w toku jej prywatnego ¶ledztwa sprawia, ¿e jej pouk³adany ¶wiat w jednej chwili zmienia siê w kupkê gruzu. Jakie powi±zania ³±cz± historiê z czasów powojennych i tê z lat siedemdziesi±tych?

To nie jest powie¶æ pe³na wartkiej akcji. Uprzedzam na wypadek, gdyby chcia³ j± przeczytaæ kto¶, kto uwielbia, gdy du¿o siê dzieje, a zwroty o sto osiemdziesi±t stopni wystêpuj± na ka¿dej stronie. Intryga skonstruowana jest ciekawie, ale do rozwi±zania dochodzimy powoli, obserwuj±c dzia³ania Agaty i jej kuzyna, Roberta. Przy okazji autor dorzuci³ te¿ przemy¶lenia kobiety na temat ¿ycia z ojcem, który rodzicem by³ jedynie z nazwy. Dlaczego kochaj±cy tata nagle sta³ siê zimny, jak kamieñ? Co ukrywa³ mê¿czyzna? Jak wydarzenia sprzed lat zmieni³y ¿ycie jego i jego rodziny?

Nietypowe jest to, ¿e wiêkszo¶æ zagadek wyja¶nia siê mniej wiêcej w po³owie powie¶ci. Jednak nie wszystkie szczegó³y i powi±zania zostaj± ujawnione. Agata do ostatniej chwili dr±¿y pewne interesuj±ce j± tematy, a znane nam ju¿ z jednej perspektywy sytuacje mo¿emy po pewnym czasie zobaczyæ z innej strony, kiedy opowiada o nich kolejny bohater. Zabieg ten dodaje wydarzeniom trójwymiarowo¶ci, a uzupe³niane sukcesywnie informacje w koñcu tworz± pe³ny obraz opisywanej historii.

Czy wszystkie tajemnice zostan± wyja¶nione? Czy Agacie uda siê poznaæ ojca poprzez opowie¶ci znaj±cych go kiedy¶ ludzi? Gdzie ukryty jest skarb? I wreszcie, czy jej usilne poszukiwanie prawdy bardziej pomo¿e czy zaszkodzi naszym bohaterom?

Chocia¿ powie¶æ podoba³a mi siê, pe³nej liczby punktów w ocenie nie bêdzie, poniewa¿ zabrak³o mi przypisów z t³umaczeniami obcojêzycznych fragmentów. O ile niemieckie wypowiedzi nie stanowi³y dla mnie problemu, to rosyjskich, niestety, nie zrozumia³am w stu procentach, nawet z samego kontekstu. Uwa¿am, ¿e nie ka¿dy czytelnik musi znaæ jêzyki obce i niekoniecznie bêdzie mu siê chcia³o odrywaæ od powie¶ci, by sprawdzaæ w s³owniku czy w Internecie nieznane mu s³owa czy zdania. Wystarczy³oby naprawdê dodaæ przypis z t³umaczeniem i po k³opocie.

Avatar u¿ytkownika - moniapili
moniapili
Przeczytane:2022-11-01, Ocena: 4, Przeczyta³am,
Inne ksi±¿ki autora
Chaos i spó³ka na tropie. Tajemnica zaginionego konia
Marek Stelar0
Ok³adka ksi±zki - Chaos i spó³ka na tropie. Tajemnica zaginionego konia

Chaos - pies mówi±cy ludzkim g³osem oraz Wojtek i Karola na tropie zagadki w stadninie! WCI¡GAJ¡CA SERIA DETEKTYWISTYCZNA POPULARNEGO AUTORA KRYMINA£ÓW...

Milczenie
Marek Stelar0
Ok³adka ksi±zki - Milczenie

NAJWIÊKSI BOHATEROWIE TO CI NIEZNANI. NIEKTÓRZY Z NICH NIE CHC¡ NAWET PAMIÊTAÆ, ¯E NIMI ZOSTALI. Aspirant Przeworski wraca do pracy w policji w Szczecinie...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Przemys³aw Piotrowski