Wydawnictwo: Dobra Literatura
Data wydania: 2013-03-19
"Berlin późne lato" to czasy drugiej wojny światowej w samym centrum Berlina. Poznajemy Otto Petera, Niemca, wdowca, którego syn zginął w wojnie. Otto jest pisarzem, prowadzi księgarnię. Otrzymuje od nazistowskich władz propozycję nie do odrzucenia, korektę propagandowego scenariusza filmu. Jednocześnie w jego życiu pojawia się Polka, Halina, uciekinierka z obozu.
"Berlin późne lato" to nie jest książka na miłe spędzenie czasu przy herbatce i pod kocem. To książka trudna, emocjonalna, dotykająca najcięższych przeżyć w dziejach ludzkości. Tu nie ma happyendów. Tu jest prawda, brutalna rzeczywistość, do której nigdy nie możemy dopuścić.
Berlin 1943 roku. Wdowiec, który stracił na wojnie jedynego syna. Otto był pisarzem do momentu, kiedy naziści przejęli władzę. Pragnie spokojnie dożyć końca wojny. Władze jednak o nim nie zapomniały.
W swojej piwnicy znajduje Polkę ściganą przez gestapo. Postanawia jej pomóc.
Trudne decyzje i ich konsekwencje, nadzieja na lepsze jutro, bezradność wobec nazizmu.
Obraz Berlina w czasie wojny. Ludzie, którzy nie godzą się z rzeczywistością i ci, którzy w nowym porządku świetnie się odnajdują i są oddani nowej władzy.
Polecam.
Gorzka i ironiczna opowieść o alkoholowym uzależnieniu zdegradowanego dziennikarza. Jedyną wartością, która może ocalić bohatera z pijackiego piekła, jest...
Opowieść o miłości i namiętnościach w czasach totalitaryzmu, kiedy niemal każdy wybór decyduje o życiu lub śmierci.Berlin, lata dwudzieste, lata...