Dzienniki kołymskie

Inne wydania:

"Jadę na Kołymę, żeby zobaczyć, jak się żyje w takim miejscu, na takim cmentarzu. Najdłuższym. Można się tu kochać, śmiać, krzyczeć z radości? A jak tu się płacze, płodzi i wychowuje dzieci, zarabia, pije wódkę, umiera? O tym chcę pisać. I o tym, co tu jedzą, jak płuczą złoto, pieką chleb, modlą się, leczą, marzą, walczą, tłuką po mordach…. Gdy ląduję, w aeroporcie pod Magadanem czytam wielki napis: WITAJCIE NA KOŁYMIE – W ZŁOTYM SERCU ROSJI".

Jacek Hugo-Bader

Informacje dodatkowe o Dzienniki kołymskie:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2012-01-05
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-7536-292-3

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Dzienniki kołymskie

Dzienniki kołymskie - opinie o książce

Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2015-07-15, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Bardzo dobra lektura. Przedstawia zapiski spotkań autora z mieszkańcami dzisiejszej Kołymy. Są wspomnienia i opowieści o tym, jak się tam aktualnie żyje.
Avatar użytkownika - kowalskil
kowalskil
Przeczytane:2013-09-12, Ocena: 6, Przeczytałem,
Akurat skonczylem czytac te ciekawa ksiazke. Kupilem ja (za 30 dolarow w sklepie polskim w Chicago) bo chcialem dowiedzic sie jak ludzie teraz zyja tam dokad wyslano mojego ojca, w roku 1938. Umarl tam dwa lata pozniej, w wieku 36 lat .Ludwik Kowalski, autor "Pametnik bylego komunisty." http://ludkow.info/byt
Doceniam wysiłek autora, jego wytrwałość i chęć poznawania świata w jego najtrudniejszych odsłonach, ale nie przemawia do mnie jego twórczość. Mimo całkowicie innego świata i ciężkich losów bohaterów, przedstawionych w dziennikach, nie mogłam się wciągnąć w podróże, przebrnęłam z pewnym wysiłkiem i znużeniem. To już druga moja średnio udana próba z Hugo-Baderem, najwidoczniej nadajemy na innych falach. (Ocena: 4/6)
Avatar użytkownika - Geronimo26
Geronimo26
Przeczytane:2013-02-18, Ocena: 6, Przeczytałem, "Wyzwanie - literatura faktu",
"Dzienniki kołymskie" to reporterska relacja Jacka Hugo Badera z jego podroży po Kołymie - radzieckim, północno-wschodnim szlaku liczącym ponad dwa tysiące kilometrów, którym to w latach 1932-1957 wędrowały miliony więźniów i zesłańców w głąb ZSRR, a spośród których blisko 6 milionów nigdy nie dotarło do celu swej podróży, umierając z wycieńczenia, głodu i zimna po drodze. Książka ta jest opowieścią o historii i teraźniejszości, o okrucieństwie i sile ludzkiego charakteru, o ohydztwie i zarazem pięknie tego miejsca, jak i również o ludziach, którzy zdecydowali się tam wieść swoje życie. I to właśnie rozmowy z tymi ludźmi wydają się być największa wartością tego reportażu, rozmowy o tragicznej historii, o dramatycznym losie milionów zesłańców ale i również o zwykłych problemach ich codziennej egzystencji. Książka ta wciąga czytelnika w ten straszny i zarazem fascynujący świat Kołymy..
Avatar użytkownika - AnnaBook
AnnaBook