Książka ucząca jak wykorzystać resztki, które zawsze zostają w trakcie gotowania. Autorzy przedstawiają ogromną ilość przepisów, większości z nich nie powstydziłyby się największe restauracje....czytaj dalej
Wiersze te podczas pierwszego kontaktu mogą wydać się bardzo proste, niemal przezroczyste w formie. Gdy jednak bliżej im się przyjrzeć, to znajdziemy całe bogactwo gatunków, środków stylistycznych, a nawet...czytaj dalej
Jednym z najcenniejszych produktów zwierzęcych, jest miód. Już u starożytnych obfitość miodu była wyrazem największego błogosławieństwa ziemi. Lecznicze działanie miodu pszczelego znane było ludzkości od tysiącleci...czytaj dalej
W świetle obosiecznego skandalu nadużyś seksualnych duchowieństwa w Kościele katolickim i nagannego postępowania episkopatu widać, że tym, czego potrzebuje Kościół, jest właśnie reforma. Na czym wobec tego...czytaj dalej
Zawarte w książce przepisy to zachęta do lekkiej, dietetycznej kuchni. Niektóre z nich pochodzą z bardzo odległych czasów. Przytaczane tu, reprezentują stare i rzadkie poradniki kucharskie z uwzględnieniem...czytaj dalej
Teksty te rodzi zaduma nad życiem, do osobistej zadumy nad nim prowadzą też Czytelnika. W ten sposób głęboką strukturę tych niewielkich powiastek określa medytacyjność, dla której bazę stanowi niedopowiedzenie, przemilczenie....czytaj dalej
Dobre anegdoty nie starzeją się. Dobre anegdoty powstają w każdych czasach, wśród ludzi wszystkich narodów i ras. Dzięki Bogu również w Kościele - także tym misyjnym - jest miejsce na radość i poczucie humoru...czytaj dalej
Jeżeli siewca siał słowo Boże, to jego praca wyda plon. Może dzisięciokrotny, może nawet stokrotny. Byle tylko przechodnie nie zadeptali, byle ptaki nie wydziobały, byle krzewy nie zagłuszyły. Wyda plon - chociaż...czytaj dalej