Tunika z Argenteuil i Całun Turyński

Dowody Męki Chrystusa!Najnowsze odkrycia!Sensacyjne fakty!W bazylice św. Dionizego w Argenteuil jest przechowywana splamiona krwią tunika, uznawana przez wielu za autentyczne świadectwo Męki Jezusa Chrystusa. Jaka jest jej historia? W jaki sposób osiem wieków temu znalazła się na zachodzie Europy? Jakie są wyniki najnowszych badań? Co łączy ją z Całunem Turyńskim? Jakie są jego dzieje i najnowsze odkrycia naukowców badających tę niezwykłą tkaninę?Tunika z Argenteuil została niespodziewanie odkryta we Francji ok. 1150 roku. Jest szatą tkaną w całości, ukrytą w murach kościoła klasztoru benedyktynów w Argenteuil, niedaleko Paryża. Według tradycji, szata miała pojawić się w mieście w 800 roku, kiedy to cesarz Karol Wielki otrzymał ją w prezencie od cesarzowej Ireny z Konstantynopola. Tunika z Argenteuil to wełniane okrycie w kolorze brązowo-purpurowym, niezbyt oszczędzone przez upływ czasu. Mogłaby być to jedna z szat, którą Jezus miał ubraną bezpośrednio na skórze podczas drogi krzyżowej. Najnowsze odkrycia historyków zdają się potwierdzać tę tradycję, a inne poszukiwania pozwalają poznać jej losy w pierwszych wiekach. W świetle ostatnich historycznych i naukowych odkryć zaprezentowanych w tej książce, zaczynamy wreszcie poznawać prawdę o Relikwiach związanych z Męką Pańską.

Informacje dodatkowe o Tunika z Argenteuil i Całun Turyński:

Wydawnictwo: Wydawnictwo M