Bioróżnorodność (bogactwo gatunków oraz proporcje ich występowania) potrzebna jest dla istnienia życia na Ziemi. Im większa, tym człowiekowi łatwiej funkcjonować. Książka Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość jest zestawieniem dowodów na prawdziwość tezy o postępującej zagładzie bioróżnorodności oraz pomysłów, jak temu zaradzić.
Rozważania są zatrważające, a wizja przyszłości – alarmująca. W trzech częściach autor nakreśla coraz bardziej pogłębiający się problem „środowiskowy”, proponując równocześnie konkretne rozwiązania. Do osobiście zaobserwowanych, a popartych wynikami badań naukowców zmian David Attenborough zalicza (dodając obszerne komentarze) masowe wymieranie gatunków, kulturę przeobrażającą ewolucję, karczowanie ogromnych połaci lasów, brzemienne w skutki połowy największych i najcenniejszych ryb, utratę barwy oraz wielkości koralowców, śmieci w oceanach (nawet w najgłębszych rowach), plastik trafiający do łańcucha pokarmowego, spadek liczebności owadów oraz populacji dzikich zwierząt, a także wydłużające się lato w Arktyce i związane z tym topnienie wiecznej zmarzliny (uwalniający się do atmosfery metan jeszcze bardziej podnosi temperaturę, co powoduje rozmarzanie kolejnych partii lodu). Z rozważań autora wynika, że niszczycielska działalność ludzkości zachwiała podstawami świata przyrody.
Publikacja Wydawnictwa Poznańskiego bogata jest w „środowiskowe” szczególiki. Aktualny stan planety łączy się w lekturze z troską dotyczącą realnego niebezpieczeństwa globalnej katastrofy ekologicznej (jej skutki zostały przypisane kolejnym dziesięcioleciom XXI wieku). Wizji dalszej przyszłości David Attenborough przeciwstawił rozwiązania mające na celu przywrócenie dzikiej przyrody (oprócz założeń nowej nauki, jaką jest ekonomia środowiska i zasobów naturalnych, zadania naprawcze leżą po stronie każdego człowieka, całych grup społecznych, a także międzynarodowych organizacji ekologicznych). Przydatne dla czytelnika okażą się również zamieszczone na końcu książki wnioski, słowniczek, indeks oraz przypisy, ilustracje i zdjęcia.
Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość jest lekturą wiarygodną, a wiedza w niej zawarta – rzetelna. Autor, jako biolog ewolucyjny, odwiedzał w celach naukowych wiele miejsc na świecie, a emitując liczne programy przyrodnicze, nagłaśniał niebezpieczeństwo związane z zachodzącymi zmianami. Osobiste obserwacje poparł wynikami badań biologów, ekologów, klimatologów, glacjologów, geologów, ekonomistów i innych ekspertów. Zaprezentowane fakty pochodzą z dokumentów specjalistycznych, raportów, opracowań interdyscyplinarnych zespołów naukowców oraz licznych zestawień. Śródtytuły zawierające zmieniające się dane (rok, ilość ludności, stężenie dwutlenku węgla w atmosferze oraz powierzchnia zajmowana przez dzikie obszary) doskonale obrazują zachodzące zmiany.
Bez względu na wygodę życia w cieniu katastrofy, do której się przyczyniamy, zobowiązani jesteśmy zatroszczyć się o przyszłe pokolenia. Wybór należy do nas.
Po sukcesie wcześniejszych wypraw przedstawionych w programach "Zoo Quest" młody David Attenborough pod koniec lat 50. XX wieku wyruszał w dalsze podróże...
David Attenborough jest najbardziej znanym popularyzatorem wiedzy przyrodniczej na świecie, twórcą filmów przyrodniczych, który z kamerą objechał świat...