Siła wyciszenia
Medytacja jest wyciszeniem uwagi tak, aby zyskać większą świadomość nie tylko własnego wnętrza, ale także tego, co nas otacza tu i teraz. Jest ona wykorzystywana przez ludzi od tysięcy lat. I choć dziś medytacja jest oderwana od systemów wierzeń, to właściwie każda religia zakłada pewną formę skupienia i koncentracji.
Praktyka medytacji pozwala spojrzeć na wszelkie zmiany w skali mikro, a śledząc swój oddech czy też obserwując myśli, uświadamiamy sobie, że wszystkie aspekty naszego doświadczenia nie trwają w bezruchu. Tym samym przekonujemy się, że nawet bolesne, trudne doświadczenia, kiedy im się przyjrzeć, przestają być tak niezmienne i trudne do zniesienia. Co więcej, badania naukowe dowodzą, że w wyniku medytacji zmiany zachodzą również na poziomie komórkowym – pobudza ona komórki mózgowe do łączenia się w struktury wzmacniające podstawowe obszary mózgu, odpowiedzialne za takie zadania, jak na przykład zapamiętywanie czy elastyczność emocjonalna.
W ten świat medytacyjnych praktyk wprowadza czytelników Sharon Salzberg, założycielka Insight Meditation Society, a także autorka książek poświęconych m.in. zagadnieniom medytacji. Książka Siła medytacji. 28 dni do szczęścia to nie tylko praktyczny kurs medytacji, ale także wskazówki, jak żyć w zgodzie z sobą i w harmonii ze światem. Niezależnie od powodów, które skłoniły nas do sięgnięcia po tę pozycję, jest to doskonały wybór szczególnie dla osób, które dotąd z medytacją nie miały do czynienia. Salzberg zabiera nas w trwającą cztery tygodnie podróż po wnętrzu i umyśle, zaś środkiem lokomocji będzie… nasz oddech. Przybliżając zasady medytacji, wskazując ćwiczenia uwagi, polegające na skupianiu się na jednej rzeczy i eliminacji bodźców nas rozpraszających, autorka przygotowuje czytelników do ćwiczeń poszerzających zakres koncentracji o wszelkie myśli, emocje i odczucia, które pojawiają się tu i teraz.
Autorka zauważa, że wszystkie formy medytacji wzmacniają naszą uwagę oraz nadają jej określony kierunek dzięki trzem podstawowym umiejętnościom – koncentracji, uważności i empatii, co pozwoli lepiej zrozumieć samą ideę medytacji i pełniej się jej poddać. Przed rozpoczęciem ćwiczeń warto zapoznać się z praktycznymi wskazówkami, dotyczącymi wyboru miejsca (kącika do medytacji), stroju, pory dnia czy pozycji. Pierwszy tydzień ćwiczeń poświęcony jest uczeniu się tego, w jaki sposób za pomocą koncentracji pokonać rzeczy, które nas rozpraszają. Tydzień drugi wypełnią ćwiczenia uwagi (skanowanie ciała, medytacja w ruchu, medytacja doznań cielesnych oraz medytacje zakorzenione w codziennych doświadczeniach), które pomogą nam czuć się lepiej w naszym ciele. Kolejny tydzień przynosi naukę tego, jak w pełen otwartości i przyzwolenia sposób towarzyszyć naszym emocjom i myślom, zaś tydzień czwarty stanowi klucz do praktyki miłującej dobroci, czyli uświadomienia sobie, że wszyscy ludzie chcą się w życiu spełniać. Wszystkie te etapy wypełnione są uwagami autorki czy przytaczanymi przez nią najczęściej zadawanymi pytaniami - takimi, które i my moglibyśmy zadać.
Tym samym Siła medytacji... Sharon Salzberg staje się naszą osobistą podróżą ku lepszemu zrozumieniu siebie i otaczającego nas świata. Staje się krokiem ku lepszemu życiu i oazą spokoju w rozedrganym, pełnym rozmaitych bodźców świecie, a także doskonałą lekturą, która wspomaga ten proces rozwoju i rozwiewa wiele wątpliwości już na samym jego początku.