Recenzja książki: Rodzinny sekret

Recenzuje: Piotr Piekarski

Niektóre tajemnice zabiera się ze sobą do grobu. Czasem jednak sekrety żyją swoim własnym życiem, rezonując na kolejne pokolenia, zmuszone do poszukiwania odpowiedzi na pytania zostawione przez ich bliskich. W tej sytuacji pomocną dłoń wyciąga Adam Floriański, bohater powieści Rodzinny sekret Grzegorza Gołębiowskiego (Wydawnictwo Novae Res).

W Rodzinnym sekrecie poznajemy historię starszej pani, Marty Wielogórskiej, która za pośrednictwem swojego wnuka prosi o pomoc w odnalezieniu zaginionego rodzeństwa znanego historyka, Adama Floriańskiego, prowadzącego popularne biuro genealogiczne. Informacje o tym, że rodzeństwo kobiety żyje, przed laty przekazała jej matka, znajdująca się wówczas na łożu śmierci.

Adam Floriański podejmuje zlecenie. Sprawa nie jest jednak najprostsza, bo poza szczątkowymi informacjami o rodzinie klientki Floriański nie ma prawie żadnego punktu zaczepienia.

Równolegle w roli ekspertki do śledztwa prowadzonego przez prokuraturę zaangażowana zostaje żona Adama. Chociaż Anna powinna zwolnić tempo, bo nosi pod sercem ich dziecko, decyduje się pomóc prokurator Renacie Cisowskiej. Nieoczekiwanie obie spraw – Adama i Anny – zaczynają się ze sobą łączyć.

W najnowszej powieści Grzegorza Gołębiowskiego rodzinne tajemnice przeplatają się z wątkami znanymi z kryminałów. Dzięki temu nowa książka autora świetnie kontynuuje obyczajowo-kryminalny cykl z udziałem Adama Floriańskiego.

Warto zauważyć, że Rodzinny sekret to już trzeci tom przygód głównego bohatera. Chociaż lektura nowej powieści Gołębiowskiego możliwa jest bez znajomości poprzednich tomów, to jednak zdecydowanie lepiej wcześniej sięgnąć po wcześniejsze części tej historii, przede wszystkim ze względu na kontynuowane wątki osobiste głównych bohaterów.

Mimo że w nowej powieści autor skupia się zwłaszcza na jednym głównym wątku związanym ze sprawą Marty Wielogórskiej, w Rodzinnym sekrecie nie brakuje także dobrze rozwiniętych wątków pobocznych. Grzegorz Gołębiowski zwraca uwagę nie tylko na życie zawodowe bohaterów, ale również życie prywatne Adama oraz Anny.

Grzegorz Gołębiowski za sprawą swojej powieści pokazuje także, jak ogromne znacznie w życiu ma nasza przeszłość. Chociaż pozornie jesteśmy w stanie się od niej odciąć, to ostatecznie prędzej czy później historia nas dopadnie, żądając wyjaśnień na dotychczas pozostawione bez odpowiedzi pytania. Warto więc rozprawić się z trupami z własnej szafy, póki nie jest na to za późno.

Z całą pewnością warto zwrócić uwagę także na ciekawe rozegranie konwencji wątku detektywistycznego. W klasycznej powieści kryminalnej, o ile nie mamy do czynienia ze śledczym-amatorem, głównymi bohaterami są najczęściej oficerowie policji lub prywatni detektywi. W Rodzinnym sekrecie Adam Floriański faktycznie prowadzi śledztwo, prowadzi także swoje własne biuro, jednak wcale nie jest tradycyjnym detektywem. Floriański jest dociekliwym historykiem, który, rozwiązując zagadki z przeszłości, tym samym wpływa na teraźniejszość.

Powieść Grzegorza Gołębiowskiego Rodzinny sekret czyta się dość szybko. Nowy tom cyklu to kolejna atrakcyjna historia, która z całą pewnością spodoba się dotychczasowym czytelnikom autora, a nowych zachęci do sięgnięcia po poprzednie powieści z udziałem Adama Floriańskiego. Poszukujący kryminału z wyraźnymi wątkami obyczajowymi będą zadowoleni.

Kup książkę Rodzinny sekret

Zobacz opinie o książce Rodzinny sekret
Książka
Rodzinny sekret
Grzegorz Gołębiowski
Dług krwi
Grzegorz Gołębiowski0
Okładka ksiązki - Dług krwi

Śmierć syna znanego ożarowskiego przedsiębiorcy wstrząsa miastem. Komu zależało na tym, by Jan Podgórski cierpiał? Czy ta śmierć może być skutkiem dawno...

Dziedzictwo
Grzegorz Gołębiowski0
Okładka ksiązki - Dziedzictwo

Rodzinne tajemnice są jak puszka Pandory - gdy raz je poznasz, nigdy się od nich nie uwolnisz. Adam Floriański, który swoje zamiłowanie do historii i...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;