Recenzja książki: Przerwa świąteczna

Recenzuje: MagdaKa

Joanna Tekieli w swojej książce Przerwa świąteczna kreśli ciepłą, pełną emocji opowieść, która doskonale wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia. To powieść, która zachwyca zarówno lekkim stylem, jak i głębokim przesłaniem, przypominającym o wartościach, które często tracimy z oczu w codziennym biegu.

Historię poznajemy z perspektywy kilku bohaterów: samotnej mamy Mileny i jej syna Leona, nauczyciela Filipa i jego syna Adriana, nastolatka Piotrka, który ukradkiem wzdycha do koleżanki Julki, oraz małżeństwa Kamili i Stanisława wraz z ich rodziną. Każdy z bohaterów ma swoje plany na święta – od nart w Alpach, przez domowe zacisze, po ciche, leniwe dni z najbliższymi. Los jednak rzuca ich na wspólną drogę za sprawą tajemniczego zegara słonecznego, który w przedziwny sposób realizuje życzenia wypowiedziane w jego obecności.

Powieść w piękny sposób ukazuje, jak niespodziewane wydarzenia mogą zmienić nasze priorytety. Wśród ciepła świątecznych przygotowań i magicznych zbiegów okoliczności autorka przypomina,

Joanna Tekieli w książce Przerwa świąteczna zabiera nas w niezwykle ciepłą i magiczną podróż, która idealnie wpisuje się w klimat Bożego Narodzenia. To opowieść o ludziach, których losy niespodziewanie się splatają, przypominając nam o tym, co w życiu najważniejsze.

Książka śledzi losy kilku bohaterów, których życie nieoczekiwanie nabiera innego tempa. Jest Milena – zapracowana deweloperka i samotna matka, jej syn Leon, nauczyciel Filip, który sam wychowuje Adriana po śmierci żony, a także nastolatek Piotrek i jego szkolna znajoma Julka. Nie brak tu również ciepła rodzinnego, które wnosi Kamila z mężem Stanisławem oraz ich dziećmi. Wszyscy ci bohaterowie, choć początkowo wydaje się, że żyją w odrębnych światach, spotykają się w obliczu świątecznych zmian. Zegar słoneczny – tajemniczy element fabuły – zdaje się w magiczny sposób kierować ich losy w nieoczekiwane strony.

Autorka w subtelny sposób pokazuje, jak zmieniające się okoliczności zmuszają bohaterów do przemyślenia swoich priorytetów. Planowane wakacje w Alpach, spokojne dni w domowym zaciszu czy realizacja małych pasji zostają zastąpione przez coś znacznie bardziej wartościowego: bliskość, rozmowy i odkrywanie siebie nawzajem.

Co wyróżnia tę książkę, to jej umiejętność łączenia lekkiego, ciepłego klimatu świątecznego z poważniejszymi refleksjami. Przerwa świąteczna przypomina, jak łatwo w codziennym zabieganiu zgubić to, co naprawdę się liczy: czas dla bliskich, otwartość na drugiego człowieka i umiejętność zatrzymania się, by cieszyć się chwilą.

To nie tylko historia o spełnieniu świątecznych marzeń, ale także opowieść o wzajemnym wsparciu, przezwyciężaniu uprzedzeń i odkrywaniu magii w najprostszych gestach. Joanna Tekieli stworzyła książkę, która, choć osadzona w okresie świątecznym, niesie uniwersalne przesłanie o wartości relacji międzyludzkich.

Polecam tę powieść każdemu, kto szuka historii skłaniającej do uśmiechu, ale także do zatrzymania się i refleksji. To idealna lektura na zimowe wieczory, która pozwala poczuć świąteczne ciepło i wiarę w to, że nawet nieoczekiwane zmiany mogą prowadzić nas ku czemuś dobremu.

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Przerwa świąteczna

Zobacz opinie o książce Przerwa świąteczna
Książka
Przerwa świąteczna
Joanna Tekieli
Moc krwi
Joanna Tekieli 0
Okładka ksiązki - Moc krwi

Tej jesieni Kraków nie zazna spokoju. Jego żywiołem jest noc. To właśnie wtedy przemierza ulice Krakowa, szukając kolejnej ofiary. Potwór. Bestia. Wampir...

Marzenia na rozdrożu
Joanna Tekieli0
Okładka ksiązki - Marzenia na rozdrożu

Na wojnie trzeba żyć szybko i cieszyć się, kiedy trafia się szansa na choć odrobinę szczęścia, bo nie wiadomo, kiedy znów się nadarzy taka okazja. Helena...