Recenzja książki: Powiastki Beatrix Potter

Recenzuje: Tala_1986

Ponadczasowe historie

Beatrix Potter urodziła się w 1866 roku w wiktoriańskiej rodzinie. Nie uczęszczała do szkoły, a jedynie pobierała nauki w domu pod okiem guwernantki. Jako dziewczyna cały wolny czas spędzała na opiece nad zwierzętami, wówczas też pracowała nad rysunkami, będącymi później ilustracjami do jej opowiastek. Pisanie historyjek zaczęła w momencie, gdy jej młodszy brat został odesłany do szkoły z internatem. Początkowo nikt się nie interesował jej opowieściami, dlatego Beatrix wydrukowała je samodzielnie i sprzedała wśród rodziny i znajomych. Po pierwszym oporze i odmowie, wydawnictwo w końcu zdecydowało się opublikować jej książkę. Książkę, którą kolejne pokolenia czytają od lat.

Powiastki Beatrix Potter to specjalne wydanie, w którym Wydawnictwo Wilga zebrało wszystkie opowieści autorki. Do dyspozycji czytelników i ich pociech zostały oddane dwadzieścia trzy opowieści o przygodach Piotrusia Królika i jego zwierzęcych przyjaciół. Dodatkowo w książce znajdziemy również cztery historie, które jeszcze nigdy nie ujrzały światła dziennego. Opowiastki ułożone zostały w porządku chronologicznym, a każda poprzedzona jest notką, w której zawarto informacje dotyczące ich powstania.

Książka zachwyca. Zachwyca i zaskakuje - zwierzaki z opowieści Potter wcale nie mają cech ludzkich. Każdy bohater w znacznej mierze zachował cechy gatunku, do którego należy. Opowieści te nie tylko bawią małych czytelników, ale przy ich pomocy autorka również bardzo subtelnie przekazuje najważniejsze nauki i życiowe prawdy. Ostrzega, jak może skończyć się nieposłuszeństwo wobec rodziców lub jaka nagroda czeka kogoś życzliwego i przyjacielskiego dla innych ludzi. Kolejnym atutem publikacji są przepiękne ilustracje, stanowiące doskonałe uzupełnienie tekstu.

Polska edycja książki jest idealnie przystosowana do potrzeb i oczekiwań najmłodszych czytelników. Publikacja jest skrywana w tekturowym etui z pięknymi ilustracjami. Duży format zapewnia doskonałe rozplanowanie treści i obrazków. Dzięki temu dziecko ma możliwość przyjrzeć się wszystkiemu bardzo dokładnie. Twarda oprawa i doskonały papier to swoista gwarancja, że książka będzie ona służyć naszemu dziecku przez długie, długie lata.

Podsumowując: w Powiastki Beatrix Potter po prostu nie można znaleźć żadnych słabostek czy wad. Nawet język poszczególnych historyjek, pomimo tego, iż były one pisane wiele lat temu, gdy obowiązywały inne zasady pisowni i gramatyki, jest naprawdę prosty i przystępny dla wszystkich. Polecić tę publikację warto więc nie tylko rodzicom, ale też każdemu, kto ma w rodzinie kilkuletnie maluszki.  Powiastki Beatrix Potter to doskonały prezent na każdą okazję.

Kup książkę Powiastki Beatrix Potter

Zobacz opinie o książce Powiastki Beatrix Potter
Książka
Królik Piotruś. Pierwsze słowa
Beatrix Potter0
Okładka ksiązki - Królik Piotruś. Pierwsze słowa

Przepiękne ilustracje i bohaterowie stworzeni przez Beatrix Potter zapraszają! Razem z nimi dzieci poznają pierwsze słowa, podstawowe kolory, liczby...

The Tale of Peter Rabbit
Beatrix Potter0
Okładka ksiązki - The Tale of Peter Rabbit

Read the exciting story of Peter Rabbit and press the 7 Sound buttons to join in his noisy race through Mr. McGregor`s garden!...