To luksusowe wydanie zawiera wszystkie utwo ry Beatrix Potter - dwadzieścia trzy powiastki oraz wiersze o przygodach Piotrusia Królika i innych zwierzątek. Przedstawia młodym czytel nikom teksty kompletne i zgodne z wersją oryginalną, a także oryginalne ilustracje, zarówno kolorowe, jak i czarno-białe.
Powiastki ułożono w porządku, w jakim publiko wano je po raz pierwszy, aby można je było prze czytać we właściwej kolejności. Chociaż każda historyjka jest samodzielna, kilka się łączy ze sobą dzięki postaciom i opisywanym wydarzeniom.
Powiastki Beatrix Potter często wiązały się z kon kretnymi miejscami, osobami bądź zwierzętami, więc każdy utwór poprzedzono krótkim wprowa dzeniem, przedstawiającym jego genezę.
Ten ekskluzywny tom zawiera również cztery inne utwory Beatrix Potter, które z różnych powodów nie ukazały się drukiem za jej życia, ale pokazu ją nowe oblicza jej talentu jako ilustratorki i autor ki opowiadań.
Świat Beatrix Potter, przedstawiony w tej książce w pełnym ujęciu, jawi się młodym czytelnikom przed oczami tak jak wtedy, gdy go stworzono, przed ponad stu laty.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2010-11-10
Pewnie dziecięce historie giną w mrokach zapomnienia, inne pamiętamy bardzo długo i przekazujemy swoim dzieciom z pokolenia na pokolenie. Tak właśnie jest z powiastkami Beatrix Potter. Od początku XX wieku, kiedy po raz pierwszy stały się hitem sprzedażowym, cieszą się niesłabnącą popularnością, a opowiastki o Piotrusiu Króliku, czy Hildzie Kałużance znają miliony dzieci na całym świecie, a także ich rodzice. Na ich podstawie powstały także filmy animowane, które swego czasu można było oglądać również w polskiej telewizji.
Tytułem wstępu muszę wspomnieć o autorce. Beatrix Potter była niezwykle ciekawą postacią. Zupełnie odstawała od czasów, w których żyła, a już zupełnie nie pasowała jej rola, jaka została przypisana kobietom. Od dzieciństwa uwielbiała przyrodę i z wielką uwagą przyglądała się wszystkim zwierzątkom, czego owocem są stworzone przez nią historyjki. Początkowo nikt nie chciał wydać jej opowiastek i Betrix sama zainwestowała, by te ukazały sie na rynku wydawniczym. Gdy jednak jeden z wydawców dał jej kredyt zaufania i wydrukował jedno z opowadań, książka z miejsca stała się bestsellerem. Jeśli chcielibyście poczytać więcej o życiorysie Beatrix Potter - zapraszam tutaj(klik). Jednocześnie serdecznie polecam film Miss Potter, gdzie w rolę pisarki wcieliła się Renee Zellweger.
Historyjki Beatrix Potter są opowiastkami ponadczasowymi. Każda z nich z nich zawiera przygody jednego z uczłowieczonych przez autorkę zwierzątek. Są one niezwykle zabawne i ciekawe, nie tylko dla dzieci, bo zapewniam Was, że czytając ją swoim pociechom także będziecie się świetnie bawić i zachwycicie się światem przedstawionym. Każda z nich okraszona jest morałem, pokazuje do czego może doprowadzić nierozważne zachowanie. W opowiadaniach autorki fikcja przeplata się z rzeczywistością, a bajkowe historyjki nabierają rzeczywistego wymiaru.
Opowiastki o zwierzętach to nie tylko sam tekst, ale także przepiękne ilustracje wykonane przez samą autorkę. Sa to akwarelowe malunki, wykonane z najwyższą starannością. Przedstawiają wiele z miejsc, w których autorka spędzała wolny czas, m.in. Esthwaite Water, region Lake District czy jezioro Derwentwater.
Zbiór historyjek ukazał się w Polsce nakładem wydawnictwa Olesiejuk. Każda z opowiastek zawiera informację na temat tej historyjki, która byla dla mnie nie lada gratką. Informacja ta dotyczy kwestii w jaki sposób ona powstała, dla kogo była dedykowana oraz jakie miejsca z rzeczywistego świata pojawiły się na ilustracjach.
Czytanie mojemu synkowi Historyjek Beatrix Potter było dla mnie wielką przyjemnością. Z radością poznałam losy wszystkich zwierzaków, a także dowiedziałam się, że uwielbiana niegdyś przeze mnie opowieść o Krawcu z Gloucester jest jej autorstwa. Mój synek także z ciekawością słuchał brzmienia mego głosu (ma dopiero pięć miesięcy), ponieważ w opowiastkach znajduje się wiele wyrazów dźwiękonaśladowczych i to one w większości przykuwały jego uwagę. Zatem śmiało mogę stwierdzić, że te historyjki idealnie nadadzą się zarówno dla maluchów, jak i dla starszych dzieci, a i dorośli znajdą w nich coś dla siebie.
Now, my dears, said old Mrs. Rabbit one morning, you may go into the fields or down the lane, but don`t go into Mr. Mc Gregor`s garden....
Four tales from Beatrix Potter retold simply for young readers to enjoy, together whit a collection of her most enchanting verses....