Recenzja książki: Nim zdążyłem Cię pokochać

Recenzuje: Ewelina Białogołąbek

Adam to młodzieniec wkraczający w dorosłość, która niestety nie jest dla niego usłana różami. Toksyczni rodzice oraz bolesna przyszłość to jednak dopiero początek problemów, z którymi chłopak będzie musiał się zmierzyć. Gdy okazuje się, że jego młodszą siostrę dotknęła ciężka choroba, zdesperowany młody mężczyzna dokonuje wyboru, który może doprowadzić do katastrofy. Wtedy na jego drodze pojawia się Weronika - pełna empatii dziewczyna - i Adam zaczyna odzyskiwać wiarę w lepsze jutro. Aczkolwiek los lubi często mieszać w naszych planach, a młodzieńcza miłość wystawi chłopaka na największą próbę...

Po fantastycznym debiucie "Pomiędzy wiarą a przekleństwem" (zarówno jakościowo jak i gatunkowo) autorka postanowiła napisać coś zupełnie innego i pokusiła się o stworzenie historii dla nieco młodszych czytelników. Moim zdaniem ten wybór okazał się jak najbardziej trafiony, gdyż pisarka w prosty, przystępny a zarazem pełen emocji oraz wyczucia sposób oswaja młodzież z istotnymi problemami, o których często nastolatkowie boją się lub wstydzą rozmawiać. Mimo trudności poruszanych treści styl Asi pozostaje lekki, choć w odpowiednich miejscach nie brakuje mu powagi. Książka może nie powala wielkością gabarytów, ale już tematyka czy podejście do omawianych aspektów z pewnością zasługują na pochwałę.

Jak już wspomniałam wcześniej Joanna Kurek zawarła w swojej publikacji wiele różnorodnych zagadnień, a każde z nich warte jest uwagi czy chociaż chwili głębszego zastanowienia. Na pierwszy ogień poszło gwałtowne wejście w dorosłość, gdy w walce z codziennością nie można liczyć na pomoc najbliższych, ponieważ ci zawsze mają "ważniejsze" sprawy na głowie. A kiedy do tego dochodzi próba uratowania życia siostry, brak wsparcia rodziny może prowadzić do tragicznych konsekwencji.

Dojrzewanie wiąże się również z podejmowaniem różnego rodzaju wyborów, mierzeniem się z dylematami moralnymi. Literatka za sprawą tej powieści stara się nam pokazać, iż nikt nie jest doskonały, każdy może popełniać błędy lub dokonywać złych wyborów. Aczkolwiek nie ma sytuacji bez wyjścia, a jeśli tylko chcemy, możemy zmienić siebie oraz swoją przyszłość na lepsze, pamiętając przy tym, iż wszyscy zasługują na drugą szansę – także i my.

Ale to także książka o miłości i różnych jej obliczach. Czasem bywa ona trudna bądź nieodwzajemniona, innym razem głęboka i prawdziwa lub głęboko ukryta czy utracona. Jednak każda z nich pozostawia w nas ślad oraz daje lekcję, byśmy mogli z niej wyciągnąć wnioski na przyszłość.

Wśród całej plejady ważnych motywów znajdziecie jeszcze alkoholizm, próby naprawienia błędów, nadzieję bądź wybaczenie. Uświadomicie sobie także kruchość życia i jak istotne jest, by cieszyć się nim w pełni, doceniając każdą chwilę czy osoby bliskie naszemu sercu. To poruszająca oraz wypełniona momentami wzruszeń opowieść, którą polecam nie tylko młodzieży, dla której została dedykowana, ale praktycznie każdemu, gdyż wśród tylu ciekawych kwestii wszyscy z pewnością znajdą coś dla siebie, a być może znajdą się też tacy, którzy postanowią coś zmienić w swoim życiu. Takiej lektury zdecydowanie nie możecie pominąć!

Kup książkę Nim zdążyłem Cię pokochać

Zobacz opinie o książce Nim zdążyłem Cię pokochać
Książka
Pomiędzy wiarą a przekleństwem
Joanna Kurek0
Okładka ksiązki - Pomiędzy wiarą a przekleństwem

Kirke budzi się w nieznanym lesie bez wspomnień. Schronienia udziela jej starszy mężczyzna. Po brutalnym napadzie dziewczyna rozpoczyna intensywny trening...