Recenzja książki: Na sygnale. Z życia ratownika medycznego

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Życie ma to do siebie, że w każdej chwili może nastąpić jego kres. Doskonale na ten temat mają wyrobione zdanie ci, którzy każdego dnia, w wielu miejscach i o różnym czasie stają twarzą w twarz z bólem, cierpieniem, smutkiem i śmiercią. Nakładem Wydawnictwa FILIA ukazała się książka Na sygnale. Z życia ratownika medycznego, opisująca historie osoby, która zapominając o sobie, kieruje się dobrem drugiego człowieka. Dobro drugiego człowieka wpisane jest w jej zwykłą, szarą codzienność.

Książka jest kolejną z serii Filia na faktach, a to oznacza, że przypadki w niej opisane są autentyczne, trudne, niespodziewane dla poszkodowanego, a przez to – co jest całkowicie zrozumiałe – trudno się z nimi pogodzić. Lysa Walder, zatrudniona w Londyńskim Pogotowiu ratowniczka medyczna z wieloletnim doświadczeniem, przelała na papier wszystko to, w czym osobiście uczestniczyła i z czym każdego dnia musi się zmagać. Jej wyznania są szczegółowe, a ponieważ płyną z głębi serca, przepełnione są szczerością i autentycznym współczuciem. W sugestywny sposób autorka książki opowiada o napadach, wypadkach, atakach nożowników i uzależnieniach. Wiele uwagi poświęca śmiertelnym skutkom przewlekłych chorób, rozległym obrażeniom, niepokojącym urazom oraz głębokim ranom. Wspomina o cierpieniu fizycznym i psychicznym, o żałobie, o paraliżującym poczuciu straty. A także o trudnych rozmowach z rodzinami poszkodowanych.

Ponieważ wezwania do ratowania życia mają różne zakończenia, z relacji Lysy Walder przebija głęboka i tak bardzo pożądana nadzieja. A nadzieja, obok przerażenia i straty, obok dźwięku przeraźliwie wyjących syren i widoku migających niebieskim światłem kogutów, pomaga przetrwać, by w konsekwencji wznieść się ponad wizję nieuniknionej śmierci.

Książka Na sygnale. Z życia ratownika medycznego pokazuje ciężką i odpowiedzialną pracę tych, od których tak wiele zależy. A ponieważ pod alarmowy numer 112 – System Powiadamiania Ratunkowego – zadzwonić można z każdego miejsca na świecie, nie ma wątpliwości, że spieszący z pomocą poszkodowanym ratownicy medyczni staną na wysokości zadania. Radą służą zamieszczone na końcu książki dodatki: Przemyśl to oraz Wskazówki dla dzwoniących pod numer alarmowy, stosowanie się do których znacznie ułatwi pracę ratowników medycznych. Im należy się wdzięczność oraz szacunek każdego z nas. Po publikację Wydawnictwa Filia sięgnąć więc warto.

Tagi: bóg Biografie i literatura faktu

Kup książkę Na sygnale. Z życia ratownika medycznego

Zobacz opinie o książce Na sygnale. Z życia ratownika medycznego