„Miłość jest darem.” Niewątpliwe to najpiękniejsze uczucie, a zarazem najbardziej tajemnicze. Może być między dwojgiem ludzi, między rodzicami a dziećmi, a nawet przejawiać się w przyjaźni czy szacunku do drugiego człowieka, a nawet być pomocną dłonią wyciągniętą do potrzebującego.
W różnych miejscach na świecie uczucie miłości choć symbolizuje to samo, jest w odmienny sposób okazywany. Raz to będzie wiersz, innym piosenka czy taniec. Mogą być malowidła na skórze albo ozdobna drewniana łyżka. Rzec by można co kraj to obyczaj i będzie to prawda. Wiele z tych symboli wywodzi się z dawnych tradycji. Piękne jest to, że w dalszym ciągu są praktykowane.
Książka „Miłość wokół nas” pokaże to wszystko dzieciom. Ukaże jednocześnie wiele wymiarów i znaczeń miłości. To niezła historia, która uczy, że każdemu należy się szacunek i że czasem wystarczy gest życzliwości, który może dać tak wiele. A to wszystko w towarzystwie przepięknych i ciepłych ilustracji, które umilą niewątpliwie czytanie.
Nauczmy dzieci, że warto być dobry, kochać ludzi, a przede wszystkim okazywać te uczucie nawet w najdrobniejszych gestach i słowach.