Miłość wokół nas. Rodzina i przyjaźń na świecie

Miłość jest darem, miłość jest siłą.

Nieważne skąd jesteś - i ty możesz dać miłość.

Ja mam ją w sobie i ty, i on też...

Chodź! Sam zobaczysz, czym miłość jest.

Zabieramy cię w podróż, podczas której poznasz niesamowite sposoby wyrażania uczuć w różnych kulturach i miejscach na całym świecie. Od pełnych czułości pudełek na lunch w Japonii, poprzez barwne lampiony zapalane w Chiński Nowy Rok, aż po ekspresyjne tańce w Chile czy czekoladowe wyznania miłości w Stanach Zjednoczonych. I nie chodzi wyłącznie o romantyczną miłość - miłość to także uczucie rodziców do dzieci, szacunek dla sąsiadów, troska o przyjaciół, rodzinę, planetę.

Ta opowieść o okazywaniu sobie miłości na setki sposobów została zilustrowana przez wyjątkowo oryginalną i utalentowaną wietnamską artystkę Wazzę Pink. Jej niepowtarzalne i nastrojowe ilustracje wspaniale dopełniają teksty oraz idealnie obrazują temat książki: MIŁOŚĆ.

Piękna walentynkowa propozycja dla wszystkich, którzy kochają, kochali lub chcą kochać.

Informacje dodatkowe o Miłość wokół nas. Rodzina i przyjaźń na świecie:

Wydawnictwo: Kropka
Data wydania: 2025-02-12
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Tytuł oryginału: Love Around the World. Family and Friendship Across the Globe

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Miłość wokół nas. Rodzina i przyjaźń na świecie

Miłość wokół nas. Rodzina i przyjaźń na świecie - opinie o książce

Avatar użytkownika - malutkaska
malutkaska
Przeczytane:2025-03-16,

O miłości powinno się mówić zawsze, nie tylko od święta. To szczególne uczucie stało się tematem pięknej, bogato ilustrowanej książeczki pt. „Miłość wokół nas” autorstwa Alli Brydon, która ukazała się w ofercie Wydawnictwa Kropka, dzięki przekładowi Izabeli Wasilewskiej.

Dzięki lekturze tej książeczki, Nasze pociechy mają okazję poznać różne oblicza miłości, charakterystyczne dla mieszkańców m.in. takich krajów jak: Japonia, Stany Zjednoczone, Indie, Meksyk czy Republika Południowej Afryki. W każdym z tych miejsc, miłość wyraża się zupełnie inaczej, ale nigdzie na świecie ludzie nie wyobrażają sobie życia bez miłości.

„Miłość wokół nas” to cudowna, emocjonalna podróż dla młodych czytelników, która pozwala bez wychodzenia z domu przemierzać świat i odkrywać to, co w nim najcenniejsze - prawdziwe i wzniosłe uczucia. Miłość i przyjaźń - bohaterowie tej książkowej historii - na każdym kroku udowadniają, że nawet na krańcu świata, można obdarzyć wielkim uczuciem drugiego człowieka.

Ilustratorka tych opowieści, niezwykle utalentowana Wazza Pink, dołożyła wszelkich starań, by „Miłość wokół nas” była nie tylko pouczającą, ale również budzącą zachwyt lekturą. Imponujące, kolorowe ilustracje zapadają w pamięć i doskonale odwzorowują miłosne treści zawarte w tej wspaniałej książeczce.

Czytajcie, podziwiajcie zachwycające obrazki i zakochujcie się - w tej książce i w innych ludziach, bo miłość łączy a nie dzieli.

Polecam!

Avatar użytkownika - Decustyle
Decustyle
Przeczytane:2025-02-21, Ocena: 6, Przeczytałem,

„Miłość jest darem.” Niewątpliwe to najpiękniejsze uczucie, a zarazem najbardziej tajemnicze. Może być między dwojgiem ludzi, między rodzicami a dziećmi, a nawet przejawiać się w przyjaźni czy szacunku do drugiego człowieka, a nawet być pomocną dłonią wyciągniętą do potrzebującego.

W różnych miejscach na świecie uczucie miłości choć symbolizuje to samo, jest w odmienny sposób okazywany. Raz to będzie wiersz, innym piosenka czy taniec. Mogą być malowidła na skórze albo ozdobna drewniana łyżka. Rzec by można co kraj to obyczaj i będzie to prawda. Wiele z tych symboli wywodzi się z dawnych tradycji. Piękne jest to, że w dalszym ciągu są praktykowane.

Książka „Miłość wokół nas” pokaże to wszystko dzieciom. Ukaże jednocześnie wiele wymiarów i znaczeń miłości. To niezła historia, która uczy, że każdemu należy się szacunek i że czasem wystarczy gest życzliwości, który może dać tak wiele. A to wszystko w towarzystwie przepięknych i ciepłych ilustracji, które umilą niewątpliwie czytanie.

Nauczmy dzieci, że warto być dobry, kochać ludzi, a przede wszystkim okazywać te uczucie nawet w najdrobniejszych gestach i słowach.

Avatar użytkownika - zabciaczyta
zabciaczyta
Przeczytane:2025-03-13, Ocena: 6, Przeczytałem,

,,Miłość to sweter, posiłek, uściski...
Miłość jak kocyk otula nas wszystkich.
Wierność, szacunek, przyjaźń, zażyłość.
A jak ty okazujesz innym swą miłość?"

Miłość to wiele gestów pełnych czułości, ale i troski. Uczucie to można wyrazić na wiele sposobów, a w każdym zakątku świata znane są zwyczaje i tradycje przypisane okazywaniu tego najpiękniejszego z uczuć.

Alli Brydon i Wazza Pink zapraszają Was, drodzy czytelnicy, małych i dużych na wyprawę po świecie, podczas której poznacie najbardziej niepowtarzalne sposoby okazywania żywego zainteresowania drugiej osobie.

W książce ,,Miłość wokół nas" odkryjecie, że w pewnych kulturach od słów znacznie ważniejsze są gesty, a dotyk jest kluczowym sposobem wyrażania uczuć. Dowiecie się, że w krajach takich jak Holandia długą historię w romantycznych relacjach ma tradycja pisania wierszyków podczas święta Sinterklaas. Dodam, że także wśród Japończyków wiadomości tekstowe są bardzo popularnym sposobem dzielenia się emocjami, a to dlatego, że pomagają przełamać nieśmiałość.

Poznacie również piękne obrzędy zakorzenione od wieków w kulturze. Przykładem są tu hinduskie wesela, które to poprzedza ceremonia mehendi - zdobienia ciała przyszłej panny młodej wzorami malowanymi henną. Ponadto w książce ,,Miłość wokół nas" przeczytacie o krajach, w których miłość, wierność i szacunek okazuje się za pomocą najróżniejszych prezentów, od zdobionych łyżek (Walia), po słodkości w formie czekolady (Stany Zjednoczone), bądź za pomocą muzyki czy tańca, które to od zawsze były sposobem wyrażania emocji.

Ta fenomenalnie zilustrowana, nasycona kolorem książka udowadnia, że miłość zawsze jest wokół nas, niezależnie od różniących nas poglądów, zainteresowań, różnic językowych czy kulturowych. Choć sposoby jej okazywania mogą się różnić w zależności od długości i szerokości geograficznej, to zawsze przyświeca im jeden wspólny cel: tworzenie głębokiej więzi z drugim człowiekiem.

Polecam Wam tę publikację. Nie tylko wzbogaci waszą wiedzę, ale i zachwyci wieloma zapierającymi dech ilustracjami.

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba