Recenzja książki: Marmolady i konfitury

Recenzuje: Adrianna Michalewska

Jesień to wymarzony czas na przygotowywanie przetworów. Można kisić ogórki, robić przeciery pomidorowe, wekować jarzyny, suszyć grzyby i owoce. Jeśli pamiętacie przetwory, które przygotowywały wasze babcie, te smaki i zapachy, te kolory, którymi była wypełniona kuchnia, nigdy nie zgodzicie się na pełne sztucznych konserwantów dżemy z masowej produkcji. Bo i co z tego, że konfitura z przetwórni przetrwa nawet kilka lat, nie straci koloru ani konsystencji? Konfitura z własnej spiżarni zawsze będzie od niej lepsza.

Po pierwsze: pamiętajcie, żeby własne przetwory robić z owoców z własnej działki lub ogrodu. Zebrane rano, przyrządzajcie tego samego dnia. Im krócej owoce zalegają w chłodniach i na półkach sklepowych – tym więcej jest w nich składników odżywczych. Tym są smaczniejsze i bardziej wartościowe. Zdziwicie się, jak mało cukru musicie dodać do jabłek i śliwek, aby wasze konfitury były słodkie i pełne smaku.

Konfitury z własnego garnka nie tuczą, nie wywołują wysypek. Odżywiają, nie tylko zapychają żołądek. A ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Nie martwcie się, że własne przetwory wymagają pracy. Można przecierać owoce przez sito, ale można też zmiksować. Można kupować słoiki i ozdabiać ich wieczka kolorowymi serwetkami, a można po prostu skorzystać ze słoików „z odzysku" – zdziwicie się, jak bardzo są trwałe.

Jeśli skorzystacie z własnych owoców i poświęcicie swój czas, przetwory, które zapełnią waszą spiżarnię, będą za darmo. Każdego roku przygotowuję dwieście słoików przecieru pomidorowego i 100 słoików konfitur. Wystarczy policzyć, ile pieniędzy zostaje w moim portfelu. A poza tym wszystkim, naprawdę świetnie się bawię.

Poradnik Marmolady i konfitury nie nauczył mnie wiele. Raczej pozwolił uporządkować wiele spraw, poukładać na kolorowych karteczkach przechowywane od lat przepisy, poznać nowe sposoby pasteryzowania, nauczyć się robić kandyzowane kasztany i po prostu popróbować nowych opcji. W świecie, w którym coraz trudniej kupić bliskim ciekawy prezent, słoiczek własnoręcznie przygotowanej marmolady z poziomek, które rosną w moim ogródku, opakowany w kolorowy papier i ozdobiony naklejką dołączoną do książki, urasta do rangi biżuterii od Tiffany'ego. A jeśli zachowam jeden mały słoiczek dla siebie i zjem go w chwilach małego smuteczku, na pewno poczuję się lepiej.

Zajrzyjcie do tej książki. Dzięki niej wasza kuchnia będzie pachniała owocami. A do domowej przetwórni możecie zaprosić dzieci, które z radością pomieszają w garnkach. W końcu przeciskanie pomidorów przez sitko można zlecić mężowi, a próbowanie – najmłodszemu synkowi. Wspólna praca stanie się miłym doświadczeniem. A to już jest bezcenne.

Po skończonej pracy i pozmywaniu wszystkich naczyń odłóżcie poradnik na półkę z książkami kucharskimi. Jest tak ładny i kolorowy, że powinien stać na samym brzegu. Przypomina słoiczek ze słodkimi owocami. Gdy go widzę, od razu nabieram apetytu na konfitury.

Kup książkę Marmolady i konfitury

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Marmolady i konfitury
Autor
Książka
Marmolady i konfitury
praca zbiorowa;
Inne książki autora
Modlitewnik fatimski. W 100-lecie objawień
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Modlitewnik fatimski. W 100-lecie objawień

Fatima. To tu w 1917 roku Matka Boża ukazała się w pobliskiej dolinie trojgu małych pasterzy. Modlitewnik w 100-lecie pamiętnego orędzia, to doskonała...

Język hiszpański na co dzień. Rozmówki polsko-hiszpańskie. Mini kurs językowy
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Język hiszpański na co dzień. Rozmówki polsko-hiszpańskie. Mini kurs językowy

Język hiszpański na co dzień to rozmówki i mini kurs językowy przeznaczony dla osób chcących poznać podstawy języka hiszpańskiego. Kurs obejmuje zasób...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy