Wiecie, że lubię dziwne książki, prawda? A ta była dziwna, oj tak. Pod wieloma względami bardzo nietypowa i dość nierówna. Ale jeżeli spojrzę na nią całościowo, to w tej dziwności jest jakiś urok. To powieść o toksycznej relacji między dwojgiem przyjaciół, których w rzeczywistości łączy coś więcej. Nie nazwałabym tej historii piękną. Raczej bolesną, niebezpieczną, trudną. Idealna dla fanów motywów friends-to-enemies-to-lovers i drugiej szansy.
Lavender Waters od najmłodszych lat żyje pod kloszem – jej dziecięca trauma wciąż rzuca cień na dorosłe życie. Jedyną osobą, która mogła ukoić jej strach, był Kodiak. Mimo dobrych chęci, ich relacja szybko przerodziła się w zgubną obsesję, która pogrążała ich oboje. On bał się, że nie zdoła jej ochronić, ona nie potrafiła bez tej ochrony funkcjonować. Zamknięci w błędnym kole wzajemnie się skrzywdzili. Kiedy spotykają się po latach, postarają się zmierzyć z prawdą skrytą za drobnymi kłamstwami, które ich łączyły.
Autorka połączyła trudny temat traum z przepracowaniem ich, jak na mój gust, dosyć nietypowy, a chwilami kontrowersyjny sposób. Mimo iż skończyłam czytać tę książkę kilka dni temu, to wciąż, kiedy o niej myślę, czuje niesmak połączony z zaintrygowaniem. To jedna z tych powieści, o których myślisz zarówno podczas gdy musisz ją na chwilę odłożyć, jak i po jej zakończeniu.
Relacja między Lavender a Kodiakiem jest oparta na wielkim żalu i rozczarowaniach. Ich przykład pokazuje, że czasami chcąc dla kogoś dobrze, można niesamowicie skrzywdzić zarówno tę osobę, jak i siebie. W ich przypadku pod płaszczykiem opiekuńczości dochodziło do destrukcyjnych zachowań, które zniszczyły łączącą ich przyjaźń i perspektywę na miłość. Teraz mają szansę wyjaśnić sobie wszystko i spróbować dać sobie szansę na odzyskanie siebie i wzajemnego zaufania.
Polecam tę książkę, ale zdecydowanie czytelnikom 18+. Jest w niej sporo triggerujących treści oraz mocnych scen ero*ycznych, dlatego wiem, że nie każdemu ta historia przypadnie do gustu i nie każdy będzie umiał się w niej odnaleźć.
Zdecydowanie dziwna książka, ale warta przeczytania. Z niecierpliwością czekam na drugi tom tej serii.
Mając za przyrodniego brata słynnego zawodnika NHL, Violet Hall doskonale wie, jak wiele gwiazd hokeja posiada reputację playboya. Dlatego nie...
Druga powieść z cyklu Pucked, z którą chętnie pójdziesz do łóżka! Miller “Buck” Butterson przechodzi przez życie bzykając...