Recenzja książki: Król Edyp

Recenzuje: Damian Kopeć

Takiej ohydy żaden śmiertelnik już po mnie nie dźwignie czyli tragedia króla Edypa

Kolejną lekturą w ramach serii Lektura dobrze opracowana, tym razem przeznaczoną dla klas licealnych, jest Król Edyp Sofoklesa. Druga, obok Antygony, najbardziej znana tragedia tego greckiego autora. Historia Edypa jest mocno zakorzeniona w naszej kulturze, wywarła na niej swoje niezaprzeczalne piętno - w dużej mierze właśnie poprzez tę sztukę, kolejne inscenizacje dzieła jednego z wielkiej trójki tragików greckich (obok Ajschylosa i Eurypidesa).

Omówienie to, podobnie jak inne pozycje z cyklu, składa się z trzech zasadniczych części:

• tekstu dramatu uzupełnionego o przypisy i krótkie podsumowanie fragmentów na marginesie
  • informacji biograficznych dotyczących Sofoklesa i omówienia specyfiki jego twórczości
  • opracowania lektury.

Opracowanie lektury to z kolei następujące rozdziały:

• Źródło treści Króla Edypa - mit o Labdakidach
  • Plan wydarzeń
  • Streszczenie
  • Czas i miejsce akcji
  • Wykaz bohaterów
  • Edyp - bohater tragiczny
  • Narodziny i rozwój tragedii greckiej
  • Tragizm i bohater tragiczny
  • Cechy gatunkowe tragedii
  • Król Edyp - tragedia antyczna
  • Najważniejsze pojęcia związane z tragedią grecką
  • Budowa teatru antycznego
  • Aktorzy i chór na antycznej scenie
  • Przeczytaj to z Edypem! - spis ważnych fragmentów

Biografia dramatopisarza jest napisana przejrzyście i ciekawie. To nie zbiór suchych faktów, ale barwny, pełen ciekawostek opis jego życia i twórczości. Postać Sofoklesa i jego poglądy są interesujące, a wiedza o nich będzie z pewnością przydatna przy zrozumieniu omawianej sztuki.

Opracowanie lektury nie jest bardzo obszerne (młodzież z pewnością się ucieszy), ale zawiera wszystkie najważniejsze elementy. Nie ogranicza się tylko do samego utworu, ukazuje szersze tło, jakim jest teatr antyczny i rola, jaką spełniał on w starożytności. Jest odpowiednio zrozumiałe, napisane bardzo przystępnie. Nie wymaga od czytelnika głębokiej wiedzy i znajomości wyrafinowanego języka. Wydaje się, że powinno spełnić swoją rolę pomocy w dobrym zrozumieniu zarówno tekstu dramatu, jak i wszystkich powiązanych z nim zagadnień.

Kup książkę Król Edyp

Sofokles
Antygona
Sofokles0
Okładka ksiązki - Antygona

To dzieło o charakterze uniwersalnym - niesie przekaz aktualny zawsze i wszędzie. Heroiczna bohaterka Sofoklesa przekonuje o istnieniu odwiecznych, niepisanych...

Edyp w Kolonie
Sofokles0
Okładka ksiązki - Edyp w Kolonie

Edyp w Kolonie, Edyp w Kolonos – ostatni utwór napisany przez Sofoklesa. Jeden z trzech jego dramatów, przedstawiających tragedię Edypa;...