Recenzja książki: Kasiarze doliniarze i zwykłe rzezimieszki. Przestępczy półświatek II RP

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Dwudziestolecie międzywojenne – czas odradzania się młodego państwa polskiego – charakteryzował się rozkwitem kultury, sztuki, przemysłu, ale też zacofaniem oraz przeludnieniem polskiej wsi, wysokim poziomem bezrobocia, nędzą, korupcją i dużymi problemami z przestępczością (kradzieże, włamania, rozboje, bijatyki sąsiedzkie, pomówienia towarzyskie, groźby, a nawet zabójstwa). I temu właśnie ostatniemu zagadnieniu poświęca uwagę Iwona Kienzler, oddając do rąk czytelnika książkę Kasiarze, doliniarze i zwykłe rzezimieszki. Przestępczy półświatek II RP. Po jej lekturze można sądzić, że publikacja spotka się z zainteresowaniem czytelnika.

Iwona Kienzler wzięła na warsztat przestępczy półświatek II Rzeczpospolitej. W wyczerpujący i zarazem intrygujący sposób przybliżyła czytelnikowi szczegóły związane z niechlubną działalnością kasiarzy, doliniarzy i zwykłych rzezimieszków. W dziewięciu rozdziałach zawarła wiele treści, wśród których dociekliwy czytelnik odnajdzie odpowiedzi na intrygujące go pytania. Czy obdarzona wdziękiem hrabina Ciunkiewiczowa (nawet fałszywa) otrzymała odszkodowanie? Dlaczego działający na terenie Podkarpacia bandyta o ujmującej powierzchowności zasłużył na miano polskiego Arsena Lupin? Jak kształtowała się złodziejska hierarchia ważności? W publikacji znalazło się miejsce dla wytrawnych włamywaczy oraz brylujących w szeregach warszawskiego półświatka gangsterów. Mowa jest również o zawodach wysokiego ryzyka, zbrojnych napadach bandyckich, zakrojonych na szeroką skalę oszustwach przemysłowych oraz bimbrownictwie, przemycie i czarnym rynku. Dzięki Iwonie Kienzler czytelnik będzie miał okazję poznać tajemnice przestępczego półświatka II Rzeczpospolitej.

Interesująca publikacja Kasiarze, doliniarze i zwykłe rzezimieszki. Przestępczy półświatek II RP została wzbogacona o ilustracje i tematyczne zdjęcia, przedstawiające opisane przez Iwonę Kienzler postaci oraz towarzyszące im miejsca i okoliczności. Pomocne okażą się również przypisy oraz obszerna bibliografia, na którą składają się zarówno tradycyjne publikacje, jak i adresy stron internetowych. Interesujący, przystępny, a zarazem intrygujący język przekazu sprawia, że czytelnik z wielką chęcią sięga do kolejnych rozdziałów, by zaspokoić ciekawość, a także nabrać pewności, iż obrany przez niego sposób życia przeciętnego obywatela jest najlepszym z możliwych.

Tagi: historyczne

Kup książkę Kasiarze doliniarze i zwykłe rzezimieszki. Przestępczy półświatek II RP

Zobacz opinie o książce Kasiarze doliniarze i zwykłe rzezimieszki. Przestępczy półświatek II RP
Autor
Król Kazimierz Wielki bigamista
Iwona Kienzler0
Okładka ksiązki - Król Kazimierz Wielki bigamista

Tematem książki nie jest ocena dokonań czy też błędów Kazimierza jako władcy, ale przedstawienie go jako mężczyzny uwikłanego w liczne związki z...

Jagiellonowie Miłosne sekrety wielkiej dynastii
Iwona Kienzler0
Okładka ksiązki - Jagiellonowie Miłosne sekrety wielkiej dynastii

Wielkie namiętności i sekrety dnia codziennego z historią Polski w tle! Zapraszamy do fascynującej lektury o życiu uczuciowym Jagiellonów. Poznaj...