Recenzja książki: Jezus jako terapeuta. Uzdrawiająca moc przypowieści

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Podczas publicznej działalności Chrystus uczynił Królestwo Boże głównym tematem nauczania. Ze względu na ważność owego zagadnienia, poświęcał mu niezmiernie dużo uwagi. Z tego też powodu przemawiał do słuchaczy poprzez przypowieści, przedstawiające prawdę w sposób symboliczny. Ponieważ elementem najbardziej w nich rozpoznawalnym były obrazy zaczerpnięte ze zwykłej, szarej codzienności, Chrystus bardzo często korzystał z takiej właśnie formy przekazu. Zachęcając do życia zgodnego z zasadami Ewangelii, nie ustawał w nauczaniu. W książce Jezus jako terapeuta została przedstawiona mądrość Mistrza z Nazaretu, stanowiąca najlepsze lekarstwo dla ludzi wszystkich czasów i narodów.

Anselm Grün, jako doświadczony kierownik duchowy, udziela wskazówek tym, dla których problemy, kłopoty i przeciwności dnia codziennego zdają się być niemożliwymi do pokonania. Proponuje sięgnąć do ewangelicznych przypowieści, dzięki nim bowiem niejeden z nowotestamentalnych słuchaczy odnalazł drogę do dobrego życia. Uważa, że uczenie się skutecznych metod terapii od Chrystusa to odnajdywanie u Niego konkretnych wskazówek. Dzięki temu rozważanie historii Jezusowych uzdrowień z powodzeniem może pomóc nam samym.

Według autora, głównym celem przypowieści jest uzdrawianie wewnętrznych obrazów, tkwiących w myśli i sercu człowieka. Jezus – doskonały „opowiadacz” – uczył słuchaczy sposobów osiągania udanego życia dzięki ukształtowaniu nowego obrazu Boga i siebie samego. Anselm Grün w nauczaniu Chrystusa dopatruje się trzech skutecznych metod. Są to: konfrontacje z noszonymi w sobie wizerunkami (wina, lęk, zazdrość, iluzje, rozczarowania, sumienie); koany czyli słowa–zagadki, słowa–obrazy, prowokacje przemieniające spojrzenie oraz zasady dodające otuchy, a także historie uzdrowień, uświadamiające troskę Jezusa o chorych i Jego konkretne działania przywracające zdrowie, leczące z rozpaczy, likwidujące wewnętrzne rozdarcie tych, którzy w towarzystwie Chrystusa szukali ukojenia, wyzwolenia z uwikłań, uspokojenia i pociechy.

Przytaczając poszczególne historie uzdrowień, autor chce pomóc czytelnikowi w odnalezieniu własnego „ja”. By zostać uzdrowionym, konieczna jest świadomość posiadania zranień duchowych, szczere przyznanie się do nich przed samym sobą i oddanie ich z ufnością Bogu. Zostaje wtedy zarysowana nowa perspektywa życia, której konsekwencją jest wyciszenie, optymizm oraz nadzieja. Niezbędna jest również wiara w to, że Chrystus może uzdrowić człowieka.

Książka Jezus jako terapeuta. Uzdrawiająca moc przypowieści wzbogacona jest o konkretne cytaty biblijne (wraz z siglami), zaczerpnięte z Nowego Testamentu. Do każdego z nich autor dołączył obszerne wyjaśnienia. Wspomniał również o niektórych przypadkach z własnej pracy w charakterze kierownika duchowego. W swoich rozważaniach skorzystał także z literatury polsko- i obcojęzycznej, która została podana w bibliografii.

Książka przeznaczona jest dla kapłanów, katechetów i terapeutów, którzy z pewnością znajdą w niej inspirację do prowadzonej przez siebie działalności. Terapeutyczna mądrość Chrystusa pozwoli im zaczerpnąć ze swego bogactwa. Z przemyśleń Anselma Grüna skorzysta również czytelnik szukający pomocy na skutek kłopotów rodzinnych, osłabienia relacji międzyludzkich czy innych sytuacji trudnych do przezwyciężenia. W ten sposób  Uzdrawiająca moc przypowieści ma rzeczywiście moc uzdrawiającą.

Kup książkę Jezus jako terapeuta. Uzdrawiająca moc przypowieści

Zobacz opinie o książce Jezus jako terapeuta. Uzdrawiająca moc przypowieści