Gotowanie śmiało można zaliczyć do najwdzięczniejszych i najbardziej pociągających sztuk. Rezultaty, jakie osiągają dobrzy kucharze, zaspokoją bowiem apetyt posiadaczy nawet najbardziej wymagającego podniebienia. Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku to zaś znakomity i niezwykle przydatny przewodnik po jednej z najbardziej aromatycznych i pożądanych kuchni świata.
Ilustrowana szkoła gotowania słusznie podzielona została na rozdziały poświęcone ciastom, sosom, mięsom warzywom oraz innym pozycjom w menu. Wertując tę ciekawą książkę kucharską, czytelnik zauważy, że ustalony w niej został interesujący porządek. Otóż, jeśli czytelnikowi przyjdzie ochota na upieczenie strudla jabłkowego, to przepis dotyczący wykonania ciasta znajduje się w rozdziale poświęconym ciastom (obok między innymi ciasta francuskiego, podpłomyków i ciasta na pizzę), natomiast „farsz” do strudla znajduje się w rozdziale poświęconym słodkościom.
Pozytywnie zaskoczy czytelnika fakt, że publikacja wydawnictwa Jedność napisana została z ogromną dbałością o szczegóły. Czytelnik, przystępując do przygotowywania posiłku, nie musi się martwić, że napotka na barierę nie do pokonania. W publikacji tej wszystkie elementy trudnej sztuki gotowania zaprezentowane zostały czytelnikowi w najprostszy z możliwych sposobów.
Dodatkowym atutem książki jest mnogość ilustracji. Dla wprawnego kucharza nie będzie to stanowiło żadnej atrakcji, jednak dla raczkujących kuchcików jest to wręcz nieoceniona pomoc. Fotografie, często w ilości dość sporej, ukazują krok po kroku, jak przygotowywać dane ciasto, jak składać pierożki tortellini, a nawet zdradzają tajemnicę znakomitego włoskiego makaronu.
To jednak jeszcze nie wszystko. Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku to doskonała kopalnia wiedzy dotyczącej między innymi czyszczenia i obróbki warzyw, owoców morza czy wiązania pieczeni. Z odrobiną zaangażowania i wielką pomocą publikacji czytelnik ma duże szanse zamienić się także w mistrza cukierniczego z prawdziwego zdarzenia. Publikacja ta prezentuje bowiem czytelnikowi sekret kremu ganache, sposób na domowe przygotowanie marcepanu oraz fantazyjnych dekoracji z czekolady.
W Ilustrowanej szkole gotowania czytelnik znajdzie także sporą dawkę rad związanych z wyborem stosownych narzędzi i przyrządów niezbędnych w każdej kuchni. Czytelnik dowie się zatem, w jakie noże, tasaki, patelnie i widelce powinien się zaopatrzyć, aby przygotowanie posiłków stało się przyjemnością, a nie katorżniczą pracą.
Przedstawione w publikacji przepisy są proste w wykonaniu, a efekty, jakie czytelnik uzyskuje, bywają naprawdę zaskakujące. Pozornie trudny strudel jabłkowy to w rzeczywistości bardzo przyjemna zabawa oraz trudna do opisania, wręcz niebiańska uczta dla podniebienia. Równie ciekawie, co rozdziały poświęcone słodkościom, prezentują się również fragmenty dotyczące mięs i owoców morza. W publikacji tej nawet wegetarianie znajdą odpowiednie dla nich przepisy.
Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku to wspaniała pomoc dla wszystkich, którym dotychczas do kuchni było jakoś nie po drodze. Stawiając pierwsze kroki w tej dziedzinie, koniecznie należy zaopatrzyć się w publikację. Smakowite i łatwe w przygotowaniu włoskie przysmaki dzięki Ilustrowanej szkole gotowania mogą zagościć na stole każdego czytelnika.
Pierwsze wydanie Kalendarza Pirelli ukazało się w 1964 roku i było dziełem Roberta Freemana, fotografa Beatlesów. Od tego czasu The Cal odmierzał miesiące...
Książka przedstawia dorobek i biografię znanego malarza Moneta. Poza historią życia książka ta zawiera wiele barwnych ilustracji przedstawiających reprodukcję...