Recenzja książki: Cienioryt

Recenzuje: Edyta Staniec

ARTYSTA RAPIERA

Zbiegi okoliczności mogą decydować o życiu i śmierci, ale światem wcale nie rządzi przypadek. To, co dominuje i decyduje o "być albo nie być", to szybka ręka, ostry rapier i dbanie o własny cień. Tak - cień to coś, czego należy się strzec, to alter ego, w którym tkwi tajemnicza i złowroga moc. Siła, która doprowadzić może do wielu katastrof i sprowadzić wiele nieszczęść. O tym wie każde dziecko. Wie o tym również Arahorn Caranza Martenez Y’Grenata Y’Barratora, mistrz szermierki, lat 32. Kim jest Y’Barratora? To artysta rapiera, a zarazem główny bohater powieści fantasy Krzysztofa Piskorskiego Cienioryt.

Y’Barratora wraz z mistrzem Holbranverem i drukarzem Elhandro Caminą przypadkowo zostają uwikłani w niebezpieczną historię. Zbieg okoliczności prowadzi mężczyzn o tej samej porze i w to samo miejsce na spotkanie przeznaczenia. Tyle, że każdy z bohaterów (lub jego wysłannik), pomimo umówionego spotkania, natyka się na zupełnie inną postać niż ta, której wyszedł naprzeciw. Tak rozpoczyna się przedziwna przygoda, w której zło walczyć będzie ze złem, a osią wydarzeń jest zagadkowy cienioryt króla, stworzony przez Holbranvera. Cienioryt pożądany przez piekielne postaci i nadprzyrodzone siły oraz przez ludzi spragnionych władzy.

Krzysztof Pisorski stworzył powieść fantasy, osadzoną w konwencji płaszcza i szpady. Można nabrać takiego wrażenia, śledząc język, postacie, zdarzenia.  Autor splótł losy bohaterów, obmyślił wyrafinowane intrygi, by wzbogacić akcję. Pojedynki w ciemnych zaułkach, porwania, knucie intryg. Oto, co czeka na czytelników, którzy sięgną po powieść Piskorskiego. Powieść całkowicie nieprzewidywalną zresztą. Zwroty akcji są tu częste, autor ciągle wprawia czytelnika w osłupienie, konstruując następną akcję.

Cienioryt czyta się znakomicie głównie dzięki niebanalnej intrydze i interesującemu językowi. Dużym atutem powieści jest niewątpliwie dowcip, często cięty niczym rapier Y’Barratory. To wyjątkowo soczysta mowa w wyjątkowo soczystej powieści. Częste zwroty akcji, szaleńcze tempo i zaskakująca fabuła czynią z powieści Piskorskiego zaskakująco dobrą pozycję.

Strzec się należy jednego: konstrukcja Cieńprzestrzeni, na której oparta została powieść, wizja alternatywnych światów to mocno zagmatwana i zapętlona struktura. Paradoksalnie, choć miejscami wydaje się średnio zrozumiała i mało klarowna, okazuje się tym ciekawsza, bo bardziej tajemnicza. Podchodząc do lektury Cieniorytu należy zatem przygotować się na sporo skupienia. Wówczas dopiero powieść zagwarantuje nam pełnię niezwykłych wrażeń.

Tagi: BookRage 88: Fantastyka po polsku: Nowsza i ciut starsza

Krzysztof Piskorski
Najemnik. Opowieść Piasków t. 2
Krzysztof Piskorski0
Okładka ksiązki - Najemnik. Opowieść Piasków t. 2

Kashim Al`Shannagg, wygnaniec z pustynnego miasta, musi przebyć wiele niezbadanych ziem, nim dotrze do zielonych krajów środka. Nie wie jednak, że gdy...

Poczet dziwów miejskich
Krzysztof Piskorski0
Okładka ksiązki - Poczet dziwów miejskich

SPRZEDAŻ OD 13.07.2007! Dziwoludy opanowały Wrocław! Uwaga na bankomatony! Niezależny dziennikarz Rafał Witkowski i jego przyjaciel Jan Miciński dostrzegają...