Dzisiaj będzie o książce, która pomimo, iż przeczytałam ją kilka dni temu, ciągle siedzi mi w głowie.
Ela jest młodą dziewczyną, która jest ciężko chora.
Niestety dla niej, nikt nie potrafi jej zdiagnozować.
Dziewczyna żyje życiem innych dzięki social mediom i książkom, tułając się od specjalisty do specjalisty.
Ulega namowom rodziny i próbuje sił z doktorem, który ma same dobre opinie a ten postanawia przyjąć dziewczynę na oddział.
Tam Ela zostaje zaskoczona odwiedzinami chłopaka, który czyta jej w myślach.
Podaje się on za asystenta Śmierci...
To jest jego oficjalne stanowisko.
Od pierwszej strony fabuła mnie wciągnęła, nie mogłam się oderwać od lektury.
Bardzo mocno przeżywałam z Elą jej chorobę, wydarzenia temu towarzyszące i brak szans na diagnozę.
Właściwie to ta diagnoza pozostała tajemnicą aż do samego końca.
Książka ma wątki fantasy jak właśnie Draco (skojarzenie z Malfoy'em skąd inąd słuszne) i jego super moce, co mi pasuje idealnie bo lubię takie miksy.
Dużo nawiązań do Harrego Pottera to kolejny, w dodatku ogromny plus, gdyż jestem wielką #potterhead
Mimo trudnej, dołującej i przykrej tematyki nie brakuje tutaj dużej dawki poczucia humoru i ciętych ripost a język, jakim książka jest pisana jest lekki i przyjemny.
Czy Eli uda się w końcu wygrać z chorobą?
A jeśli tak, to czym będzie to okupione?
Czy dziewczyna będzie potrafiła dokonać wyboru?
Mam po lekturze wiele przemyśleń a jeszcze nieodparte wrażenie, że skoro w szpitalu było aż trzech asystentów a słynny i gburowaty doktor pojawiła się dość rzadko, to obsadziłabym go w roli "szefa" Draco.
Nie wiem czy słusznie czy nie, tak mnie to nurtuje i lubię snuć teorie na ten temat.
Podobnie jak w HP Dumbledore jest uznawany za Śmierć, w końcu miał wszystkie insygnia i zawsze kierował Harrego wiedząc co się wydarzy.
Będzie dobrze to propozycja obowiązkowa w tym roku, piękna opowieść o sile, determinacji, walce, wyborach, zmaganiach ale także o miłości - lecz nie takiej, jak możecie myśleć.
Nie będzie tu pocałunków, scen intymnych ale będzie eterycznie.
Dziękuję autorce za możliwość poznania tej świetnej książki, czekam na kolejne
Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2023-10-18