Recenzja książki: 25. grudnia

Recenzuje: CzarnoCzerwoneCC

"25. grudnia" czyli książka autorstwa K.K. Smiths, która potrafiła jednocześnie złamać nam serca 💔 co i dać nadzieję ❤️

Lubicie książki, których fabuła osadzona jest w klimacie świątecznym? Ja jeżeli mam być szczera, nigdy ich nie znosiłam (K.). Nie było to spowodowane niechęcią do świąt a zwyczajnie faktem, że większość powieści na które trafiałam była dla mnie zwyczajnie nijaka. Historie były płytkie, bohaterowie płascy a świątecznego klimatu nie czuć było za grosz. Gdy dostałam możliwość przeczytania książki "25. grudnia" stwierdziłam, że będzie to ostatni tytuł związany ze świętami, któremu dam szansę. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę. Książka odczarowała dla mnie powieści świąteczne pokazując, że jednak da się trafić na prawdziwą perełkę w tej kategorii ale co więcej oczarowała mnie niebanalną fabułą, magiczną relacją bohaterów oraz niesamowicie świątecznym klimatem. Czytając tą historię Bożonarodzeniowy klimat stał się dla mnie niemalże namacalny tak jak i niektóre z przygotowywanych w tym czasie potraw 🥰🥟

Malia to dwudziestoczteroletnia kobieta odnosząca sukcesy jako dyrektor kreatywna, co roku dbająca o udane święta swoich klientów. Problem w tym, że sama szczerze nie znosi Bożego Narodzenia i czyjegokolwiek towarzystwa w tym czasie unika niczym przysłowiowy diabeł święconej wody. Kiedy kilka dni przed Wigilią poznaje nowego sąsiada nie wie jeszcze, że mężczyzna obierze sobie za cel zmianę jej nastawienia do świąt w ciągu pięciu dni. Plan naprawczy obejmie: wspólne pieczenie ciast, naukę jazdy na łyżwach, oglądanie "To właśnie miłość" i kolację w jego rodzinnym domu. Czy Cameronowi uda się zmienić nastawienie Malii do świąt? I co zrobi gdy dowie się, dlaczego to właśnie 25 grudnia Malia pragnie wymazać z każdego kalendarza i ze swojej pamięci...? 🤔

Jak już wyżej wspomniałam, historia ta będzie potrafiła jednocześnie złamać czytelnicze serca co i dać nadzieję na to, że w życiu może nas spotkać coś dobrego. Nie chcemy Wam spamować książki więc powiemy jedynie, że wzruszenie, smutek i złamane serce będziecie mieć w głównej mierze przez to czego Malia doświadczyła w swojej przeszłości. Będzie postacią raczej zamkniętą w sobie, izolującą się od reszty świata jednakże potrafiącą docenić to co dobrego w jej życiu zupełnie przypadkiem się pojawiło. Cameron natomiast będzie niczym świecący najjaśniej promyk słońca. Niesamowicie pozytywny, otwarty i empatyczny człowiek. Jako ciekawostkę powiemy Wam, że ma nawet coś wspólnego z Polską 😎 obie postacie były swoimi totalnymi przeciwieństwami choć do czasu, bo zobaczycie moment, że i Malia zaczęła "wychodzić ze swojej skorupy" 😍

K.K. Smiths to jak dla nas świąteczny #musthave i #mustread dla każdej osoby, które lubią głębsze historie z przesłaniem, świetnie wykreowanymi bohaterami oraz niesamowicie stworzonym klimatem.

My polecamy bardzo i z pewnością w okolicy świąt wrócimy do niej ponownie 😁

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Opowieści o uczuciach dla dzieci i młodzieży Opowieści obyczajowe i rodzinne dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 15 years

Kup książkę 25. grudnia

Zobacz opinie o książce 25. grudnia