Pamiętam jak dziś, a to mija już prawie rok, jak brałam się za czytanie debiutu Pani Ireny "W cieniu Babiej Góry". Kryminał, który zachwycił mnie, jak i prawie cały bookstagram. Z niecierpliwością czekałam na kontynuację i się w końcu doczekałam. Powiem Wam, że było warto czekać cały rok, bo ta książka jest rewelacyjna, jak dla mnie jeszcze lepsza od poprzedniej.
🌿 Po tragicznych wydarzeniach w Zawoi, Basia Zajda postanawia zwalczyć traumatyczne przeżycia i poświęcić się zbiórce charytatywnej dla syna jej sąsiadki. W dzień jej odwiedzin w szpitalu dochodzi do tragicznego wypadku, jedna z lekarek wypada z okna. Kobieta nie była lubiana przez rodziców i opiekunów ani współpracowników szpitala, policja ma pewne wątpliwości, że jej śmierć nie była przypadkowa, a wręcz lekarce ktoś pomógł wypaść z okna. Ta tajemnicza śmierć doprowadzi do wielu sekretów..🌿
Autorka w sposób rewelacyjny przenosi czytelnika w zdarzenia mające miejsce w książce. Świetnie manewruje bohaterami, tym samym akcja nie jest nużąca i nie stoi w miejscu. Oprócz tego porusza wiele ważnych tematów, chociażby siłę wiary i miłości do dziecka w stanie nieuleczalnej choroby. Ten wątek był najtrudniejszy i najboleśniejszy do czytania, zarówno sam temat dzieci, do tego tak ciężko chorych, jak i leżących na oddziałach onkologicznych łamie serce.
Tutaj autorka przedstawiła obraz rodziców, a szczególnie jednej z matek walczącej do ostatniej chwili o zdrowie córeczki. Jej determinacja, nadzieja i miłość pokazały do czego jest zdolna matka, aby za wszelką cenę ratować własne dziecko. Nie jestem nawet w stanie wyobrazić sobie, co czuje rodzić tak chorego dziecka, ale podziwiam te osoby za walkę, że się nie poddają i za ogrom siły w trwaniu przy łóżku dziecka.
Tą książką autorka idealnie wpasowała się w moje gusta czytelnicze. Uwielbiam czytać powieści, a tym bardziej kryminały, w których akcja rozgrywa się w szpitalach, zawiera wątki medyczne, to dodaje takiego klimatu i charakteru książce. Za to główna bohaterka Baśka, świetnie wykreowana postać, nie da się jej lubić, charakterna i twarda babka, prawdziwa "góralica".
Gorąco Wam polecam tę część i nic nie stoi na przeszkodzie, abyście zapoznali się i z poprzednią częścią "W cieniu Babiej Góry". Czekam na kolejne losy Basi Zajdy, Pani Irena postawiła sobie tą książką bardzo wysoko poprzeczkę, więc ciekawa jestem czym nas tym razem zaskoczy.
Data wydania: 2022-02-23
Język oryginału: Polski
Klaudia Hańczuk
Znów była w tym samym miejscu co kiedyś. Stała samotnie pod pomnikiem Adama Mickiewicza. Rynek świecił pustkami. Nie było turystów, kwiaciarek, mimów.
PORYWAJĄCY KRYMINAŁ IRENY MAŁYSY! Zbrodnia dotarła i tutaj, daleko od Babiej Góry Baśka Zajda przyjeżdża do Mysłowic, na pogrzeb ciotki Ewy. Dawno...
Baśka Zajda, policjantka zmęczona życiem i jego trudami, wraca z Krakowa w rodzinne strony. Chociaż wszyscy mówią, że wyrzucili ją z policji wojewódzkiej...
Sunęła przez główną płytę, niosąc gdzieś w środku małą żałobę po tym, co mogło być, a nie było. Pomyślała, że czas wracać w cień Babiej Góry.