Smażenie gorącym powietrzem jest nie tylko modne, ale przede wszystkim zdrowe, cieszy więc rosnąca popularność urządzenia odgrywającego w zdrowym odżywianiu główną rolę. Książka Air fryer podając Przepisy na prawie wszystko, spełnia oczekiwania szerokiego grona odbiorców. Zatem… kulinarną podróż czas zacząć.
Pogrupowane w sześciu głównych działach propozycje poprzedzają informacje wprowadzające (zawsze trzeba najpierw zapoznać się z podstawami): typy air fryera, działanie, zalety, tabele przeliczeniowe, tabele temperatur i czasu przygotowania, akcesoria (formy, naczynia, kratki, spryskiwacz, termometr do mięsa, papier do pieczenia) oraz przewodnik ułatwiający bezproblemowe korzystanie z urządzenia. Część praktyczna to konkretne propozycje na śniadania, lunche, dania główne, przystawki, przekąski na jeden kęs i słodkie przysmaki (któż nie zasługuje na coś pysznego?). Przy każdym z przepisów zajmujących dwie sąsiadujące ze sobą strony podano: czas przygotowania, czas smażenia, liczbę porcji, akcesoria kuchenne (jeżeli są niezbędne), potrzebne składniki (przeważnie – ze względu na wielkość air fryera – w ilościach na dwie porcje) oraz sposób przygotowania (zrozumiały dla wszystkich). Cenne wskazówki płynące z osobistego doświadczenia autorki (wytłuszczona czcionka) wraz z całostronicową fotografią (źródła podane na początku książki) pięknie wystylizowanej potrawy (niewiele przepisów jest bez zdjęć), stanowią przydatne uzupełnienie.
Smakowita publikacja Wydawnictwa Znak skierowana została nie tylko do miłośników gotowania: napisana w sposób łatwy, prosty, ciekawy oraz przystępny, ucieszy nawet posiadających w tej dziedzinie mało rozbudowane umiejętności. A ponieważ zastosowane przez Clare Andrews połączenie znanych i powszechnie używanych produktów żywnościowych zaowocowało powstaniem potraw nowych, podane przez nią przepisy są w stanie doprowadzić do zachwytu nawet najbardziej wybredne podniebienia: fajitas z rumsztykiem, krewetki pil pil, ziemniaki po mumbajsku, bakłażan po turecku, steki z kalafiora po indyjsku czy pałki z kurczaka po jamajsku – bez wątpienia doprowadzą. Strony poprzedzające sześć głównych działów zdobią kolaże złożone z trzech zdjęć potraw przeznaczonych na daną porę dnia. Alfabetyczny indeks ułatwia nawigację po przepisach. Twarda okładka, kartki (mnóstwo kolorowych) sztywniejsze od przeciętnych oraz przejrzystość treści, to przydatne atuty.
Ponieważ air fryer stanowi alternatywę dla tradycyjnego piekarnika (energooszczędny, szybki, bezpieczny, potrawy zdrowe), kulinarny poradnik Przepisy na prawie wszystko spodoba się czytelnikom. A zatem… smacznego!