Szczerze przyznam, że obawiałam się tej książki. Tematyka jest interesująca, ale nie wiedziałam czy język, jakim została napisana, będzie dla mnie zrozumiały. Obawy były jednak niepotrzebne. Paweł Lisicki pisze w bardzo przystępny sposób. Jego opowieść wciąga i sprawia, że rozważania dotyczące Biblii oraz postaci znanych z jej kart i świadectw historycznych stają się fascynujące.
Autor odwołuje się nie tylko do tekstów biblijnych. Bierze też pod uwagę odnalezione w XX wieku apokryfy oraz wypowiedzi osób takich jak np. Józef Flawiusz, znany żydowski historyk żyjący w I wieku n.e. Analizuje też piśmiennictwo współczesnych teologów i badaczy, zwłaszcza tych stawiających bardzo śmiałe - i czasami wręcz śmieszne - tezy. Tezy mimo wszystko znajdujące zwolenników. Paweł Lisicki odważnie z nimi polemizuje.
W książce przeszkadzały mi powtórzenia, które pojawiały się stosunkowo często - szczególnie na początku. Autorowi zdarzało się cytować ten sam fragment tekstu kilka razy, w krótkich odstępach. To nie było potrzebne.
Paweł Lisicki wie, jak skutecznie bronić swoich racji - oraz faktów w oczywisty sposób wynikających z tekstów biblijnych. Potrafi je interpretować i przystępnie wyjaśniać różne historyczne zawiłości. Czasami jest przy tym po prostu złośliwy - i chociaż doskonale go rozumiem (jak wspomniałam wcześniej, część tez lansowanych przez współczesnych, poważnych badaczy jest absurdalna) jest to mało profesjonalne zachowanie. Za to książka staje się ciekawsza;)
Podsumowując: nie jest to nudna praca naukowa, tylko interesująca książka rozprawiająca się z faktami i mitami dotyczącymi Marii Magdaleny. Może być ona ciekawa również dla osób pozornie nie zainteresowanych tematem - a to ze względu na język, jakim posługuje się autor.
Informacje dodatkowe o Tajemnica Marii Magdaleny:
Wydawnictwo: Wydawnictwo M