Nora Roberts jest znaną pisarką i nie raz miałam możliwość przeczytać jakąś jej książkę. Dlatego byłam ciekawa powieści "Śmierć wiarołomnym", ponieważ jest to kryminał, a dobre kryminały to jest to co lubię najbardziej. Jakie było moje zdziwienie gdy podczas czytania dowiedziałam się, że jest to 52 tom serii z Eve Dallas. Czy utrudniło mi to czytanie? I tak i nie. W każdej takiej książce jest jakieś nowe śledztwo, nowe zabójstwa i nowa sprawa do rozwiązania. I tak było i w tym przypadku. Natomiast z tego co zauważyłam w książce występowało również wiele postaci, które były również w poprzednich częściach. Z wiadomych względów autorka nie przedstawia na nowo każdej postaci więc pozostało mi się domyślać kto jest kim albo nadrobić 51 tomów zaległości:) Pozostałam przy domyślaniu, z różnym skutkiem:).
Sama historia była bardzo ciekawa. Jest zbrodnia, która wygląda na klasyczną. Młoda artystka zostaje zamordowana w swojej pracowni. Wszystko wskazuje na zwykłą kłótnię kochanków. Ale Eve dużo rzeczy się nie zgadza i zaczyna swoje śledztwo. Podczas odkrywania niektórych faktów sprawy coraz bardziej się komplikują. A prawda staje się coraz bardziej przerażająca.
Historia wciąga, zaciekawia i szokuje. Autorka porusza problemy jakim jest wstąpienie do sekty. Pokazuje jak taka grupa potrafi manipulować i jak może złamać komuś życie. Ten temat jest bardzo dokładnie poruszony.
Kolejną rzeczą, która bardzo mi się podobała, to małżeństwo Eve. Jej relacje z mężem były partnerskie i razem pomagali sobie w swoich pracach. Roarke był dla Eve prawdziwym wsparciem i taką ostoją w zepsutym świecie.
Inna sprawa, która mnie zdziwiła to jest to, że akcja książki dzieje się w przyszłości. Aż kilka razy sprawdzałam czy dobrze odczytałam rok i czy autorka się nie pomyliła. To był bardzo ciekawy zabieg.
Ogólnie bardzo dobrze spędziłam czas z książką, oczywiście kiedy już się połapałam kto jest kim. Albo się domyśliłam. Jak widać pozostało mi sporo zaległości do nadrobienia, a powieść polecam.
Książkę dostałam z Klubu Recenzenta serwisu Na kanapie.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2023-08-23
Tytuł oryginału: Faithless in Death
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Nawrot Bogumiła
Małgorzata Mroczkowska
Książę Bennett z Cordiny prowadził barwne życie i nieustannie trafiał na pierwsze strony gazet. Chłodna i dystyngowana lady Hannah Rothchild, którą ojciec...
Trzynaście lat temu katastrofalna pandemia, nazywana apokalipsą, zabiła miliardy. Dla tych, którzy przetrwali, to szansa na stworzenie nowego świata...