Tove Alsterdal zanim zajęła się pisarstwem, przez wiele lat była dziennikarką oraz scenopisarką.
Jej książki są znakomicie oceniane, między innymi wydane w języku polskim thrillery :
Grobowiec z ciszy
Kobiety na plaży
Weź mnie za rękę
Alsterdal jest jedną z najbardziej uznanych szwedzkich pisarek.
W swoich powieściach porusza ważne tematy społeczne i historyczne, pozwalając nam czytelnikom spojrzeć na nie oczami swoich bohaterów.
O czym jest Ślepy tunel -
Sonja i Daniel mają dorosłe dzieci które już wyprowadziły się z domu, a ich małżeństwo utknęło w martwym punkcie. Nie chcą jeszcze się poddawać dopóki istnieje szansa reanimacji uczucia i tego co jeszcze ich łączy.
Sprzedają dom i za bezcen kupują starą winnicę w czeskich Sudetach.
Nowe miejsce, nowa szansa, nowy początek.
Sonja ma wiele pomysłów, wiele marzeń związanych z winnicą. Oboje muszą zakasać rękawy i doprowadzić stary budynek do użytku.
Wszystko zaczyna się w chwili kiedy Daniel w zamurowanej piwnicznej wnęce odkrywa wejście do tunelu, a Sonja znajduje w nim zmumifikowane zwłoki chłopca.
To jedno zdarzenie poruszyło kamień przeszłości, który jak lawina wydobył na światło dzienne wspomnienia, które głęboko ukryte w pamięci ludzi, nigdy nie miały zostać wydobyte.
Autorka snuje swoją opowieść po mistrzowsku, pokazuje oczami bohaterów różne punkty widzenia. Jest beznamiętną narratorką, spokojną i wyważoną, a jednocześnie wszystko co dzieje się w książce, dzieje się również w głowie czytelnika.
Czytamy, analizujemy i wysuwamy własne wnioski.
A czasem się boimy i nasz lęk bywa równie irracjonalny jak lęk bohaterki powieści :
" Strach przed ciemnością jest też lękiem przed swoim własnym strachem. Twarz za oknem, cień za firanką pod prysznicem, myśl, która przeraża bardziej niż to, co może się stać".
Powieść Ślepy tunel to fikcja literacka, lecz historia o wysiedleńcach z Kraju Sudetów wydarzyła się naprawdę.
" Żaden Czech nie mógł zostać skazany za to, że użył przemocy wobec Niemca, jeśli został sprowokowany. Po siedmiu latach rządów Hitlera wszystko można było uznać za prowokację."
Autorka na końcu książki podaje źródła z których korzystała, gdyby ktoś był zainteresowany zgłębieniem tematu
Za książkę dziękuję Wydawnictwu Sonia Draga.
Jak zwykle w świetnej oprawie graficznej i bardzo estetycznie wykonanej.
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2020-07-15
Tytuł oryginału: Blindtunnel
Wiesia_Sz
Śmierć Charlie Eriksson nosi wszelkie znamiona samobójstwa. Tylko zeznania pewnego bezdomnego wskazują na możliwość, że kobieta padła ofiarą morderstwa...
Mroczna przeszłość powraca po latach i nie pozwala o sobie zapomnieć... Najlepsza szwedzka powieść kryminalna 2020 roku! Olof Hagström miał zaledwie...