Policjantka i romantyk - Witold Horwath
Dziękuję autorowi za możliwość przeczytania również 3 tomu.
Tutaj też mamy zachowamy styl z poprzednich tomów, a mianowicie coś jak opowiadania dla wnuków (str.21), czy też pamiętnik.
Powiem szczerze, że ucieszyłam się, gdy pojawił się doktor Kagan. To była jedna z moich ulubionych postaci z pierwszej części.
Było tu wiele fragmentów, które mnie rozbawiły, a szczególnie jeden. Znam piosenkę z tym tekstem (Str.256)
Od jakiegoś czasu czytam powieści historyczne. Polubiłam temat spraw z kategorii X, czy też kwestie wojskowe. Jak wiemy mają tam wiele, wiele tajemnic i możemy sobie tylko coś wyobrażać, bądź snuć domysły.
Jest to coś na styl serii "Dom z papieru", tak jak to było w piątym sezonie. Tajemnica przed wiele lat przekazywana z jednego do kolejnego pokolenia władców.
Autor poruszył też kwestię, która w dzisiejszych czasach nadal budzi wiele kontrowersji.
Nadal mamy tutaj główne skrzypce, czyli Hannę. Nie mniej, jest też chłopak, który wbrew pozorom dużo wniósł w życie naszej bohaterki.
Zakończenie to mnie trochę zaskoczyło, ale jak to mówią: "Życie..."
Jeśli kiedyś powstanie coś mówiące o jej życiu, to chętnie przeczytam tę książkę. Najbardziej ciekawią mnie dwie rzeczy, ona jako żona i matka oraz losy komendanta.
Moja ocena 9/10
Inteligetna, dobrze opowiedziana, pełna wdzięku powieść. - Jacek Kondracki
Cytaty z książki:
"A jednak nienawiść nie jest dobrym doradcą "
"Słuchałam ich kłótni z miną okrutnej dziewczynki, co wyrwała muszce skrzydła i przygląda się jej nieporadnym ruchom"
"[...] wcale nie jestem odważna, tyko szurnięta i zwyczajnie brakuje mi instynktu samozachowawczego."
"Zdies' pod ziemloj naszy gieroji spiat, piesniu nad wieter pojot i zwiozdy s niebies gladiat (Ros.)
Tu pod ziemią nasi bohaterowie śpią, wiatr nad nimi śpiewa i gwiazdy z nieba patrzą"
"Wstręt i nienawiść do bandytów odczuwam od dziecka i to praca w policji uświadomiła mi, że są wśród nich także ludzie nie do końca źli, a nawet niekiedy godni współczucia."
"Okropni ci mężczyzni, tylko ich bić i patrzeć czy równo puchnie"
"Płechtać próżność kobiety, to jak znaleźć na jej ciele erogenny punkt."
"Narzędziem poznania świata nie jest trzepoczące się serce, lecz mocna,twarda logika. Trzymaj się jej! Z nią nie zginiesz"
"Dosyć enigmatyczna prawda, że nasze powodzenie w ogromnym stopniu zależy od stanu ducha, i to nawet w sprawach, na które bieg pozornie nie mamy wpływu. Tak jakby w kosmosie krążyły dobre i złe passy, a te pierwsze przyklejały się do ludzi pewnych siebie"
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2024-10-08
Recenzja_Oliwii
Ona - początkująca, ale już doświadczona funkcjonariuszka na dorobku. On - wiekowy policjant po przejściach. Między nimi odsłaniająca kolejne mroczne sekrety...
Rok 2004. W podwarszawskim Konstancinie, przy słynnej ścieżce zdrowia w lesie chojnowskim, policja po anonimowym telefonie odnajduje zwłoki dwóch amerykańskich...