Jak zawsze ciekawie przedstawione postacie. Bardzo lubię u Austen głębokie rysowanie głównej bohaterki, jej przeżyć i przemyśleń.Bohaterka jest osoba inteligentną, oczytaną. Ma świadomość swojego miejsca w ówczesnym społeczeństwie co nie przeszkadza jej nadal trwać w swoich ideałach i postępować według swoich zasad. Nie kieruje się pozorami lecz analizuje sytuację oraz osoby ze swojego otoczenia. Nie widzę tu jednak stronniczości autorki. Nie wszystkie postacie żeńskie przedstawiane są w tak dobrym świetle podobnie jak nie wszystkie postacie męskie są opisywane negatywnie. Jane Austen doskonale potrafi nakreślić wiele charakterów, przypisać im zachowania i postępowanie. Pewnie postępowanie to w dużym stopniu mogło wynikać z czasów, w jakich żyli bohaterowie, co jednak nie usprawiedliwia ich zadufania, gnuśności czy traktowania z wyższością innych osób. Dla mnie głównym przesłaniem książki jest zalecenie aby kierować się własnym rozsądkiem i oceną sytuacji. Nie należy oceniać ludzi ze względu na pozory, ich majątek czy maski jakie przybierają ale trzeba starać się być rzeczowym i szczerym wobec samego siebie.
Informacje dodatkowe o Perswazje:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka